Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
03:23 19 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Lansare de carte la Universitatea „Andrei Şaguna” Bălăceanu Stolnici îşi aminteşte vacanţele din vremurile bune

ro

23 Oct, 2017 15:11 2545 Marime text
Vineri, 20 octombrie, la ora 14.00, în Aula Magna a Universităţii „Andrei Şaguna” din Constanţa (UAŞ), a avut loc lansarea unei cărţi – eveniment Amintiri... Vacanţele mele în vremurile bune de altădată”, a rectorului de onoare al UAŞ, academicianul Constantin Bălăceanu Stolnici. Lucrarea, generos ilustrată cu admirabile fotografii de epocă,  face parte dintr-un ciclu autobiografic şi urmează altor două cărţi cu mare succes la public „Amintiri... O viaţă de poveste în Bucureştiul interbelic” şi „Amintiri... Viaţa la ţară - Stolniciul interbelic”.

          Volumul a beneficiat de brilianta prezentare a doamnei dr. Doina Păuleanu, directorul Muzeului de Artă, care  a transpus publicul în timpurile descrise de academician, creând un adevărat tablou vivant.

          Șaguniștii au recreat, prin vestimentație și muzică, atmosfera interbelică în cadrul căreia Constantin Bălăceanu Stolnici, cu farmecul său inegalabil, a depănat amintiri despre cum arăta litoralul românesc în vremea tinereții sale și cum petreceau aici vacanțele cei din generația sa.

Urmărit cu multă atenție și vie curiozitate de cei peste 300 de participanți la eveniment, autorul a evocat marile personalități ale României acelor vremuri, iluștri oameni politici sau membri ai Casei Regale, care și-au pus o puternică amprentă  asupra istoriei țării noastre.

Pornind de la aceste evocări istorice și având în vedere  apropiatul debut al manifestărilor festive dedicate Centenarului Marii Uniri, președintele Universității ”Andrei Șaguna”, prof.univ.dr. Aurel Papari,  a propus ca Dobrogea să transmită un mesaj simbolic prin denumirea parcului din fața Colegiului Național de Arte ”Regina Maria”, Parcul Trianon.

Gestul simbolic reprezintă  o recunoaștere a  determinantului rol pe care l-a avut Regina Maria în recunoașterea Marii Uniri de către Cancelariile  Europene și consfințirea acesteia prin Tratatul de la Trianon. Prin întreaga ei activitate diplomatică dedicată acestui scop nobil, prin puternicul lobby persuasiv, Regina Maria a făcut posibile succesele României în semnarea tratatelor de pace de la Versailles, Trianon și Saint German. Aceste aspecte au fost amplu expuse în lucrarea Maria-Regina Marii Uniri, editată de Universitatea ”Andrei Șaguna” și Liga Culturală pentru Unitatea Românilor de Pretutindeni, în anul 2013, la împlinirea a 75 de ani  de la trecerea în lumea arhanghelilor neamului a Alteței Sale Regale Maria de România, cu acest prilej fiind emisă și medalia omagială.
Simbolul acestui demers este  amplificat prin readucerea în lumină a strânsei legături dintre cele două provincii istorice ale României Mari: Transilvania şi Dobrogea, populația românească din Dobrogea fiind puternic reprezentată de urmașii mocanilor transilvăneni a căror stabilire pe aceste meleaguri a fost favorizată de transhumanță.

Inițiativa a fost primită cu entuziasm de cei peste 300 de participanți la eveniment, Universitatea asumându-și responsabilitatea demarării unei petiții care să sprijine demersul propus și depunerea acesteia la Primăria Constanța.
 

 
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii