Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
20:21 19 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ministerul manipuleaza si ignora. Acesta este poftit sa invete matematica!

ro

21 Feb, 2011 13:46 864 Marime text

Alianţa Naţională a Organizaţiilor Studenţeşti din România acuză răspunsul MECTS cu privire la manifestaţia din 17 februarie din Galaţi, drept unul jignitor şi dezinformator! Este inadmisibil ca Ministerul să răspundă studenţilor în acest mod, prefăcându-se că a uitat despre problema reală semnalată de către ANOSR.

ANOSR solicită ministerului răspuns public la următoarele întrebări: Mai au studenţii 25% în decizia modalităţii de desemnare a Rectorului, precum şi în procesul de desemnare a acestuia, indiferent de modalitatea de alegere?

Mai au studenţii 25% în Consiliul de administraţie?

Conform Legii Educației:

Art. 209 „Rectorul universitãţilor de stat şi particulare se desemneazã prin una dintre urmãtoarele modalitãţi:

a) pe baza unui concurs public, în baza unei metodologii aprobate de senatul universitar nou-ales, conformã cu prezenta lege; sau

b) prin votul universal, direct şi secret al tuturor cadrelor didactice şi de cercetare titulare din cadrul universitãţii şi al reprezentanţilor studenţilor din senatul universitar şi din consiliile facultãţilor.

Modalitatea de desemnare a rectorului, dintre cele prevãzute la alin. (1), se stabileşte cu minimum 6 luni înainte de fiecare desemnare a rectorului, prin votul universal, direct şi secret al tuturor cadrelor didactice şi de cercetare titulare din cadrul universitãţii şi al reprezentanţilor studenţilor din senatul universitar şi din consiliile facultãţilor."

Ceea ce înseamnă că puterea studenților nu reprezintă 25% din totalul celor care votează, abia dacă depășește 5% în anumite universități!!

Art. 210 (1) În cazul în care modalitatea aleasă pentru desemnarea rectorului este cea pe baza unui concurs public, procedura de desemnare este cea prevăzută de prezentul articol.

(2) Senatul universitar nou ales stabilește o comisie de selecție și recrutare a rectorului formată, în proporție de 50% din membrii universității și, în proporție de 50% din personalități științifice din afara universității, din țară și străinătate. Această comisie conține minimum 12 membri dintre care cel puțin un reprezentant al studenților sau un absolvent al universității desemnați de către studenții din senat conform Cartei universitare. De asemenea, Senatul universitar nou ales elaborează și aprobă metodologia de avizare și de recrutare a rectorului, conform legii.

Pentru clarificări, oferim o serie de exemple:

Legat de modalitatea a) de alegere a rectorului:

1 student din 12 membri => 8,33 % puterea de vot a studenților

Legat de modalitatea b) de alegere a rectorului

Universitatea de Vest din Timișoara: 790 profesori titulari, 38 studenți reprezentanți => 4,6% puterea de vot a studenților;

Universitatea A.I.Cuza Iasi 823 profesori titulari, 75 studenți reprezentanți => 8.35% puterea de vot a studenților;

Universitatea Tehnica Cluj: 707 profesori titulari , 40 studenți reprezentanți =>5,35% puterea de vot a studenților;

In ceea ce privește Consiliul de administrație, legea prevede:

Art. 211 (6) „Consiliul de administrație al universităților de stat este format din rector, prorectorii, decanii, directorul general administrativ și un reprezentant al studenților."

Astfel, pentru lămuriri vă oferim următoarele exemple:

In Consiliul de Administrație, Universitatea de Vest din Timișoara are 21 de membri, dintre care un student => 4,76% puterea de vot a studenților; Universitatea Dunărea de Jos din Galați are 23 de membri, dintre care un student => 4,34% puterea de vot a studenților.

Reamintim faptul că în poziția oficială trimisă către MECTS, explicăm: „ANOSR consideră inadmisibilă scăderea ponderii sau excluderea studenţilor din procesele de alegere a rectorului şi din componenţa Consiliului de Administraţie, indivizi şi structuri ale căror decizii se răsfrâng în mod direct asupra studentilor. Astfel, considerăm ca studenţii trebuie să fie reprezentaţi în proporţie de 25% în Consiliu de Administraţie. De asemenea, solicităm ca studenţii să fie reprezentaţi în procent de 25% în decizia modalităţii de desemnare a Rectorului, precum şi în procesul de desemnare a acestuia, indiferent de modalitatea de alegere."

In acest context, ANOSR consideră impardonabilă acțiunea MECTS de manipulare a opiniei publice! Conform noii legi: „MECTS colaboreazã, în dezvoltarea învãţãmântului superior, cu federaţiile naţionale studenţeşti, legal constituite, şi se va consulta cu acestea ori de câte ori este nevoie." Astfel, ANOSR se întreabă dacă este recunoscută ca partener doar atunci când Ministrului îi convine iar când avem o voce critică suntem numiți „niște studenți protestatari" ! Ce urmează? Să fim numiți golani sau huligani atunci când protestăm?

Dacă MECTS ne invită să citim Legea, noi îl poftim să învețe matematică și să învețe cum să se comporte cu un PARTENER!

Ca urmare a răspunsului public al MECTS considerat o jignire a mișcării studențești din România, ANOSR a hotărât să se pregătească de PROTESTE! În curând vom organiza o conferință de presă în care vom detalia acțiunile ce vor urma.

Despre ANOSR:

Alianţa Naţională a Organizaţiilor Studenţeşti din România (ANOSR) s-a format în urma mişcărilor studenţeşti din toamna anului 1999. Astăzi ANOSR reuneşte 71 de organizaţii studenţeşti cu tradiţie din România, reprezentând 500.000 de studenţi la nivel naţional. ANOSR este unica federaţie studenţească din ţara noastră recunoscută şi reprezentată la nivel european, fiind membră în cadrul European Students' Union (ESU). În 2007, ANOSR a primit premiul Galei Societăţii Civile la Secţiunea Educaţie, iar în 2008, Ligia Deca, fost preşedinte ANOSR, a preluat coordonarea Coaliţiei pentru Universităţi Curate, unde ANOSR este şi unicul reprezentant al studenţilor. Din mai 2008 Ligia Deca a fost preşedintele Organizatiei Europene a Studenţilor, fiind primul student din Europa de Est care a deţinut această funcţie, realeasă în aprilie 2009(până în mai 2010) pentru un nou mandat în fruntea a peste 11.000.000 de studenţi din Europa.

Reprezentăm viitorul!

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii