Nu te poti numi licean daca n-ai trecut pe la LicArt
Nu te poti numi licean daca n-ai trecut pe la LicArtÎn zilele de 22 şi 23 mai a avut loc în Bucureşti Marea Finală Festivalului Naţional de Arte pentru Liceeni - LicArt, ediţia a 9-a, eveniment organizat de Societatea pentru Cultură, Oameni şi Prietenie şi Clubul "Nouă ne pasă!" în parteneriat cu Ministerul Educaţiei.
Prezent de 9 ani în viaţa liceenilor din România, LicArt a fost gândit în primul rând ca un spaţiu de comunicare, un loc în care tinerii talentaţi şi dornici de mai mult se pot intersecta, exprimându-se prin artă, descoperindu-şi totodată nevoia de a evolua uman împreună. În 9 ani LicArt s-a impus atât prin participarea numeroasă (anul acesta s-au înscris peste 2000 de elevi - 690 la secţiunea poezie, 1022 la fotografie şi 300 în trupele de teatru) cât şi prin anvergură, ca cel mai mare festival-concurs de gen adresat liceenilor. Au fost prezenţi la Finala LicArt 100 de nominalizaţi din Bucureşti şi din ţară, care s-au putut bucura de 2 zile deosebite, special dedicate lor, de teatru, muzică, poezie şi fotografie.
Prima zi a Finalei a început pentru nominalizaţii la secţiunea poezie cu o vizită la Muzeul Literaturii Române, unde i-au putut întâlni şi într-un „alt fel" pe scriitorii români prin fotografii, manuscrise, ediţii vechi de carte, înregistrări video şi audio. Nominalizaţii la fotografie au participat la un work-shop interactiv în studioul fotografic Dynaphos, unde au avut prilejul de a fi, pe rând, fotografi şi modele. Apoi, după vernisajul expoziţiei ce a cuprins fotografiile nominalizate, expuse în holul Centrului Cultural Unesco Nicolae Bălcescu - locaţia de desfăşurare a Finalei LicArt, începând cu ora 17, a avut loc lansarea volumului colectiv LicArt 2010 cuprinzand poeziile nominalizate şi finala secţiunii teatru, unde cele 3 trupe de teatru nominalizate au evoluat pe scenă în faţa Marelui Juriu, format din criticul de teatru Doina Papp, regizorul Chris Simion şi actorul Adrian Păduraru.
Cea de-a doua zi a fost deschisă la ora 11 cu work-shop-urile pe secţiuni (poezie, fotografie, teatru), unde invitaţii (actriţa Monica Ciuta, poeţii Gelu Vlaşin, Stoian G. Bogdan, Sorin Despot şi fotograful Dinu Lazăt) au stat de vorbă cu nominalizaţii LicArt şi au realizat alături de ei experimente (teatrale, fotografice sau poetice, după caz). Finala a continuat cu ceremonia de decernare a premiilor LicArt, în cadrul căreia cei prezenţi au putut urmări spectacolul de teatru-gest „Flirt" susţinut de Mihai Baranga şi Andreea Duţă şi s-au putut bucura de un concert folk cu Alina Manole. Totodată, actorul Adrian Păduraru a recitat poeziile finaliste. La eveniment au participat, în fiecare din cele 2 zile, peste 150 de spectatori.
Juriul la secţiunea poezie a fost alcătuit din criticul literar Alexandru Cistelecan şi poeţii Răzvan Ţupa şi Gelu Vlaşin. La fotografie, din juriu au făcut parte fotografii profesionişti Dinu Lazăr, Vlad Eftenie şi Bogdan Panait.
Valoarea totală a premiilor, în bani şi obiecte, a fost de peste 20.000 RON.
Toţi nominalizaţii au avut cazarea şi masa asigurate şi au primit premii special dedicate lor şi diplome de nominalizare.
În curând puteţi vedea fotografii de la eveniment pe site-ul festivalului, www.licart.ro
Ataşat aveţi lista câştigătorilor.
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp