Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
20:24 19 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Proiectele Ligii Studenţilor Români din Străinătate (2011)

ro

18 Mar, 2011 17:38 731 Marime text
Anul 2011 va însemna o nouă etapă de dezvoltare pentru Liga Studenţilor Români din Străinătate, a cărei echipă de voluntari își asumă realizarea unui număr important de proiecte şi evenimente ce rezonează cu misiunea Ligii de a reprezenta drepturile și interesele studenților și absolvenților români de peste hotare, promovând educația la cel mai înalt nivel mondial și întoarcerea spre România pe termen mediu și lung.

Bucureşti, 17 martie 2011. Liga Studenților Români din Străinătate (LSRS) a organizat o conferință de presă deschisă tuturor reprezentanților mass-media, la Hotel Ibis, în București. Prin vocile lui Sebastian Burduja, Președinte LSRS, și Irina Scarlat, Vice-președinte Comunicare, cei peste 150 de voluntari ai Ligii și-au prezentat planurile pentru 2011.

În deschiderea evenimentului, reprezentanții LSRS și-au exprimat nedumerirea și îngrijorarea față de recentele declarații ale autorităților maghiare, precum și față de anumite gesturi de defăimare a unor importante simboluri naționale. Reprezentanții LSRS consideră că asemenea acțiuni nu pot contribui la dezvoltarea relațiilor de bună vecinătate dintre cele două state și nici nu fac cinste guvernului țării care deține în prezent președinția Uniunii Europene. Liga s-a sesizat astfel după primirea a numeroase mesaje de la studenții români de peste hotare.

La poveşti cu români de elită. Pentru a răspunde nevoii tinerilor români de a interacţiona direct şi deschis cu modele ale societăţii româneşti de astăzi, LSRS a lansat în luna martie „La poveşti cu români de elită", proiect ce îşi propune să motiveze tinerii români de pretutindeni în direcţia performanţei academice şi profesionale, prin puterea exemplului. Astfel, marţi, 15 martie, a avut loc prima sesiune de mentoring în cadrul căreia Sandra Pralong şi Alexandru Bălăşescu şi-au împărtăşit experienţa de viaţă şi au dialogat cu peste 50 de tineri prezenţi.

Business Consulting Case Study Event & Go 4 Media. Luna mai stă sub semnul stagiilor de practică şi a concursurilor destinate absolvenţilor români de top. Astfel, LSRS va organiza două evenimente în cadrul cărora participanţii selecţionaţi vor rezolva studii de caz propuse de companii, vor prezenta soluții în faţa unui juriu de specialitate, iar echipele câştigătoare vor beneficia de stagii de practică pe durata verii în cadrul companiilor ce vor alege să se alăture acestor evenimente.

Caravana LSRS. Dacă în 2010 tinerii români studenţi la universităţi de prestigiu de peste hotare au susţinut seminarii de informare în 18 oraşe din ţară, anul acesta ei vor merge în peste 30 de oraşe şi vor oferi informaţii complete cu privire la oportunităţile de a studia în străinătate. Caravana LSRS ajunge astfel la cea de-a treia ediţie în 2011 şi se anunţă a fi un proiect cu impact semnificativ asupra motivării a mii de tineri români pentru a crede în şansele lor de a dobândi o educație de top la cele mai bune universități din lume.

Şcoala de vară. La început de septembrie, cei mai buni tineri români au şansa de a participa la o școală de vară în cadrul căruia vor beneficia de pregătire în vederea dezvoltării lor profesionale, pe subiecte ca implicare, leadership, networking, motivare, comunicare și branding personal. Sub îndrumarea unor traineri de excepție, studenţi și absolvenţi români de peste hotare, tinerii români vor completa dosarele lor de aplicaţie pentru a studia la universităţi de top din străinătate pe parcursul celor 8 zile ale programului.

Revista LSRS. Toamna se anunţă la fel de promiţătoare pentru Liga Studenţilor Români din Străinătate, în luna octombrie fiind planificată lansarea revistei LSRS, publicaţie trimestrială accesibilă tinerilor din România. Revista va avea un scop informativ şi va oferi posibilitatea tinerilor studenţi și absolvenţi de peste hotare să comunice cu tinerii din România prin intermediul articolelor şi lucrărilor publicate.

România Jună: Conferința, congresul şi serbarea studenților români. LSRS își propune să ofere unul dintre cel mai importante momente ale anului 2011, reunind în premieră studenţii şi absolvenţii români din ţară şi de peste hotare. Scopul proiectului este de a defini direcţiile principale de dezvoltare ale României pe termen lung (2011 - 2030), din perspectiva tinerilor români educaţi la cel mai înalt nivel. Evenimentul reprezintă primul efort concret al generaţiei tinere de a îşi asuma construcţia propriului viitor, marcând totodată 140 de ani de la Marea Serbare de la Putna şi Primul Congres al Studenţilor Români de Pretutindeni, ce au avut o importanţă majoră în definirea şi consolidarea Statului Român modern.

Alături de aceste iniţiative importante, Liga Studenţilor Români din Străinătate va continua să desfăşoare proiectele online din anii precedenţi, în timp ce 22 de filiale LSRS din întreaga lume vor organiza la rândul lor evenimente pentru românii din diaspora. În acest mod, tinerii studenţi şi absolvenţi români de pretutindeni vor constitui o comunitate solidară şi motivată să aducă o schimbare mult aşteptată în viitorul României, în credința că "tot ceea ce nu este prin noi, nu va fi pentru noi".

Liga Studenţilor Români din Străinătate (LSRS) este prima şi singura organizaţie care asigură un cadru de organizare reprezentativ al studenţimii române din străinătate, promovând o puternică solidaritate între membrii săi, ca reprezentanţi de valoare ai României, precum şi o atitudine pozitivă faţă de perspectivele întoarcerii lor în ţară după terminarea studiilor. Scopul principal al LSRS este de a apăra şi promova drepturile şi interesele academice, profesionale, sociale şi culturale ale membrilor săi, precum şi de a facilita contribuţia lor la dezvoltarea României.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii