Proiectul ROV a castigat premiul I absolut si medalia de aur - 15.04.2009
Proiectul ROV a castigat premiul I absolut si medalia de aur - 15.04.2009
COMUNICAT DE PRESĂ
Proiectul ROV a câştigat premiul I absolut şi medalia de aur la Olimpiada Internaţională de Design “DREAMLINE” la Ankara
Elevii de la Liceul Internaţional de Informatică din Constanţa au adăugat încă o medalie de aur la succesele obţinute de-a lungul anilor la olimpiadele şi concursurile naţionale şi internaţionale.
Elevii Răzvan Ciobanu din clasa a X-a şi Horasanli Mahmut Kartal din clasa a XI-a, îndrumaţi de dl. Sinan Kosak, profesor de fizică în liceul nostru au câştigat medalia de aur şi premiul I absolut în valoare de 1500 de euro la cea de-a V-a ediţie a Olimpiadei Internaţionale de Design “Dreamline”, care s-a desfăşurat în perioada 11-13 aprilie a.c., la Ankara (Turcia).
Elevii au proiectat şi au construit proiectul ROV (Remotely Operated Underwater Vehicle), un mini-submarin teleghidat a cărui misiune este să găsească şi să filmeze cele trei epave ale submarinelor germane care s-au scufundat în anul 1944 în Marea Neagră, în apropiere de Constanţa.
La ediţia din acest an au participat iniţial 3605 de proiecte din 701 şcoli şi licee din 28 de ţări. Proiectul elevilor noştri s-a calificat în finala concursului, la categoria liceeni, elevii noştri fiind singurii reprezentanţi ai României la acest concurs.
Premiul a fost înmânat de către ministrul de externe al Turciei
Festivitatea de premiere a avut loc luni, 13 aprilie a.c, la Anatolia Showland - cel mai mare centru de cultură din Turcia. Medaliile echipei au fost înmânate de către Ali Babacan, ministrul de externe al Turciei, care cu o zi înainte vizitase standul elevilor şi aflase informaţii despre proiect.
De asemenea, Ministerul Educaţiei Naţionale din Turcia a acordat o diplomă de mulţumire doamnei Ecaterina Andronescu, Ministrul Educaţiei Cercetării şi Inovării din România, semnată chiar de Ministrul Educaţiei Naţionale, Huseyin Celik.
“Proiectul ROV a fost conceput la începutul lunii aprilie 2008, partea de design a durat două luni, iar realizarea proiectului propriu-zis s-a finalizat în martie 2009. A fost o muncă interesantă, care a presupus multă imaginaţie şi în acelaşi timp multe cunoştinţe din domeniul fizicii, al informaticii şi al ingineriei. Sunt fericit că nu este puţin lucru să te impui la un asemenea nivel şi să fii felicitat de personalităţi importante din domeniul vieţii ştiinţifice şi politice”, a precizat Răzvan Ciobanu.
Performanţele celor doi elevi nu sunt singulare, ei reuşind să obţină şi anul trecut premii la concursurile internaţionale. Astfel, Răzvan Ciobanu a câştigat medalia de aur şi marele premiu la “ 3rd Internaţional Young Inventors Physics Projects Competition” din Bosnia şi Herţegovina cu proiectul “Fotomicrografie cu o cameră web” iar Horasanli Mahmut Kartal au obţinut medalia de argint la cea de-a IV-a ediţie a Concursului Internaţional EBIKO, din Ankara.
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp