Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
03:21 24 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Șase premii și două mențiuni la Concursul NASA Space Settlement Contest 2014 (1 Premiu I, 1 premiu II și 4 Premii III)

ro

27 Mar, 2014 14:46 2161 Marime text
Opt echipe ale Liceului Teoretic Internațional de Informatică Constanța au intrat în Competiția NASA Space Settlement Contest, concurs internațional organizată de Nasa Ames și Societatea Națională a Spațiului, în care elevii realizează planul unei stații spațiale NASA. Pentru a putea proiecta acest tip de stații sunt necesare cunoștințe de fizică, matematică, astronomie, ecologie și multe altele. Scopul acestui concurs este de a-i direcționa pe elevi în a învăța mai multe din domeniul vast al științelor și în a practica munca în echipă, pentru ca în același timp să-și exerseze abilitățile de a realiza proiecte spațiale.
Dintre sutele de proiecte admise la acest concurs, elevii liceului nostru au obținut un Premiu I, un Premiu II și patru Premii III la diferite categorii, prin cei peste 50 de elevi implicați în concurs. Proiectele de clasa a IX-a au fost dominate de elevii Liceului Teoretic Internațional de Informatică, care au obținut atât premiul I, cât și Premiul II. Premiul I a fost câștigat cu proiectul HELIOS la categoria Grup mare – Clasa a IX-a, realizat de Roxana Vatamanu, Irina Clichici, Andra Albișoru, Andrei Turtoi, Cătălin Maslaev și Mihai Petrea.
Helios este rezultatul muncii în echipă a celor șase elevi iar ceea ce a făcut acest proiect demn de Premiul I au fost puternicele detalii tehnice și de inginerie alături de cercetarea în profunzime asupra vieții sociale pe o Stație Spațială. Proiectul oferă o hartă detaliată a mineritului pe asteroizi, panouri solare spațiale, minerit de helium-3 pe lună ca energie solară viitoare, materiale compozit ca nanotuburile de carbon și predicții pentru dezvoltări viitoare. Titlul Helios a fost ales deoarece simbolizează Soarele, lumina, exact ceea ce Roxana, Irina, Andra, Andrei, Cătălin și Mihai au dorit să realizeze. Soarele străbate cerul în fiecare zi iar acest lucru este ceea ce își doresc să facă intr-o zi și elevii liceului nostru.
Tot la clasa a IX-a, o echipă de nouă elevi a obținut Premiul II la categoria Grup mare, cu proiectul Dune, visul permanent al vieții în spațiu. Titlul a fost ales după bine-cunoscutul roman de ficțiune despre colonia spațială Dune. Proiectul rezolvă toate provocările unei stații spațiale, începând cu fundația, protecția împotriva radiațiilor, fezabilitate, entertainment, structura, design și eficiența costurilor.

Proiectul Zarya a câștigat Premiul III la categoria Grup Mare, clasa a X-a, iar proiectul Neith a câștigat tot Premiul III la categoria Grup Mare, clasa a XI-a. Alte 2 premii III au fost câștigate de liceul nostru prin elevii Școlii Spectrum, cu proiectele Elpis, la categoria Grup mic și Hikari la categoria Grup mare.
Două mențiuni au fost obținute de proiectul New Era, clasa a XI-a, la categoria Grup mic și de Milky Way, clasa a VII-a, la categoria Grup Mic.
Elevii au fost coordonați în pregătirea proiectelor de prof. Ali Cabas. Ei sunt invitați și vor participa pentru a-și ridica premiile la Conferința Internațională de Dezvoltare a Spațiului de la Los Angeles, ce va avea loc în luna mai.
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • Un parinte 29 Mar, 2014 15:06 Pacat, pentru ca nu toti acesti copii minunati au posibilitatea sa participe la Conferinta de la Los Angeles si sa-si ridice, personal, diplomele. Eu unul, ca parinte al unuia dintre ei, nu imi pot permite costul de aprox. 2.000 euro (si asta doar pentru transport si cazare). ... Nu doresc nimanui sa fie in locul meu cand copilul ma intreaba daca poate merge si el acolo.... Are cineva idee cum poate fi obtinuta o sponsorizare in acest sens?..