Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
02:41 24 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Școala de Vară CoCoNET GIS și Marxan - Constanța, România, 9-15 septembrie 2013

ro

05 Sep, 2013 16:51 1500 Marime text
 Sub auspiciile proiectului UE PC-7 CoCoNET (Reţele inter-costiere de arii marine protejate (de la țărm până în largul mării), alături de potențialul energetic eolian offshore), Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Marină „Grigore Antipa“ Constanța (INCDM) va găzdui cursurile intensive ale unei școli de vară axată pe pregătire în domeniul instrumentelor GIS și al programului Marxan. Această școală de vară va fi organizată la sediul Institutului, între 9 - 15 septembrie 2013. Cursurile sunt organizate de ISMAR CNR (Institutul de Științe ale Mării - Consiliul Național al Cercetării) din Bologna, Italia.
 
CoCoNET este un proiect PC-7 care implică 39 de instituții de cercetare din 22 de țări. Proiectul reunește specialiști dintr-o gamă vastă de discipline științifice, integrând comunitățile de cercetare de la Marea Neagră și Marea Mediterană prin cooperare intensivă și instruire. Proiectul își propune să identifice Arii Marine Protejate interconectate în Mările Mediterană și Neagră, aducând în centrul atenției nu doar arii protejate izolate, ci rețele regionale de arii marine protejate, ajungând până la „rețele de rețele“ de arii protejate la nivel de bazin, incluzând și habitatele de larg și cele de adânc (demersale). Alte obiective ale proiectului sunt identificarea de zone potențiale pentru construcția de parcuri eoline offshore, crearea de linii directoare pentru înființarea, gestionarea și monitorizarea de rețele de arii marine protejate și elaborarea unui atlas detaliat al vânturilor pentru Marea Mediterană și Marea Neagră. Două proiecte-pilot (câte unul pentru Marea Mediterană și Marea Neagră) sunt deja în curs de dezvoltare.
 
GIS este un instrument extrem de util pentru analiza și integrarea unor volume uriașe de date spațiale din diferite domenii științifice. Componenta GIS a școlii de vară își propune să ofere instrumentele și capacitățile de a gestiona și analiza datele GIS în cadrul proiectului CoCoNET, pentru a veni în sprijinul partenerilor în îndeplinirea obiectivelor acestora.
 
Marxan este un program software utilizat pentru proiectarea rezervațiilor marine și terestre la nivel mondial, capabil să gestioneze complexitatea datelor ce vor rezulta în urma activităților din cadrul proiectului CoCoNET. Această componentă a școlii de vară va reprezenta o oportunitate excelentă de a înțelege cum putem identifica un sistem eficient de situri ce trebuie conservate, care să includă o serie de obiective de conservare cu costuri minimale. De asemenea, cu ajutorul Marxan, se pot identifica lacunele în cunoștințele necesare pentru a face o prioritizare eficientă a conservării spațiale regionale. Provocarea este aceea de a încorpora atât date ecologice (conectivitatea în rețelele de arii marine protejate), cât și date socio-economice, într-o regiune intens exploatată cum este zona Mediteranei.
 
Școala de vară CoCoNET GIS și Marxan va oferi doctoranzilor și tinerilor cercetători implicați în proiectul CoCoNET și axați pe colectare și analiză de date spațiale în diferite domenii (geologie, biologie, oceanografie) instrumente și competențe de ultimă generație. Lectorii pentru componenta GIS (9-12 septembrie) sunt Federica Foglini (CNR-ISMAR, Bologna, Italia), Devrim Tezcan (IMS METU - Turcia) și Oleksandr Neprokin (UkrSCES, Ucraina), iar pentru componenta Marxan (13-15 septembrie) Norma Serra și Trevor Wiens (PacMARA).
 
Deschiderea oficială a Școlii de Vară CoCoNET GIS și Marxan va avea loc luni, 9 septembrie 2013, la sediul Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare Marină „Grigore Antipa“ Constanța (b-dul Mamaia nr. 300, Constanța, România), începând cu ora 9:00.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii