Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
22:30 19 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Şcoala Negip Hagi Fazîl din satul Tătaru, un adevărat model de convieţuire interetnică armonioasă

ro

18 Apr, 2011 17:34 1046 Marime text

Vineri, 15 aprilie 2011, începând cu ora 11, a avut loc o amplă serbare şcolară cu ocazia celei de-a patra aniversări a zilei şcolii din satul Tătaru şi a împlinirii a 105 ani de la naşterea mentorului spiritual al şcolii, Negip Hagi Fazîl (1906 - 1948). În această zi de sărbătoare li s-au alăturat partenerii: Uniunea Democrată a Tătarilor Turco-Musulmani din România, Facultatea de Arte a Universităţii Ovidius Constanţa şi Liceul Teoretic Callatis Mangalia, precum şi primarul comunei Comana, domnul Ion Adam.

Înainte de începerea activităţii, doamna director Nicoleta Radu a propus îndreptarea atenţiei către o persoană dragă, trecută în nefiinţă de curând, Bora Ulkusal (1936 - 2010), fiul marelui erou şi om de cultură, Negip Hagi Fazîl. Şi pentru că niciodată cuvintele nu sunt de ajuns pentru a marca pierderea unei persoane dragi, colectivul şcolii a pregătit un panou omagial dedicat domnului Bora Ulkusal, în care a încercat să suprindă modeste frânturi din viaţa lui: ,,Domnul Bora Ulkusal a fost un om apropiat şcolii, implicat în multe activităţi dedicate elevilor şi cadrelor didactice. Pentru toate aceste frumoase lucruri, îi mulţumim."

Serbarea şcolară a fost deschisă de două eleve care au recitat în limbile tătară şi română poezia ,,Din inimă", scrisă de Ghiuner Acmola chiar în ziua decesului domnului Bora Ulkusal. Timp de două ore, copiii de la Grădiniţele Pelinu, Comana, Tătaru şi de la Şcoala Negip Hagi Fazîl din Tătaru au încântat şi uimit pur şi simplu publicul alcătuit din peste 300 de participanţi, care au aplaudat minute în şir, impresionaţi până la lacrimi de performanţa copiilor deosebit de silitori şi talentaţi, care au recitat poezii, au jucat scurte scenete de teatru, au interpretat cântece şi dansuri populare tătăreşti şi dobrogene.

La sfârşitul programului artistic deosebit de complex şi de emoţionant, copiii au primit numeroase daruri de la membrii familiei marelui erou, de la U.D.T.T.M.R. şi de la Consiliul Judeţean Constanţa, iar un grup de 6 studenţi în anul III de la Facultatea de Arte a Universităţii Ovidius Constanţa au interpretat piesa de teatru ,,Piatra din casă", de Vasile Alecsandri.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii