Scrisoare deschisă adresată Președintelui României, domnul Traian Băsescu
Scrisoare deschisă adresată Președintelui României, domnul Traian BăsescuAlianţa Naţională a Organizaţiilor Studenţeşti din România (ANOSR), în calitate de reprezentant legitim al studenţilor din România, dorește să vă aducă în atenție o serie de probleme grave privind Legea Educaţiei Naţionale asumată de către Guvern.
Deşi în textul legii este specificat clar că "studenţii sunt parteneri în comunitatea academică", constatăm cu dezamăgire că legea este lipsită de coerenţă şi echitate iar acest principiu mai sus menţionat, nu este RESPECTAT. Studenţii sunt excluşi din cele mai importante foruri de decizie şi anume comisia/modalitatea de alegere a rectorului şi consiliul de administratie al universităţii.
Atragem atenția că principiul accesului beneficiarilor educației la actul decizional este în spiritul Pactului pentru Educaţie, semnat cu bună credință de către ANOSR și stipulat, de altfel, în Strategia Educaţie şi Cercetare pentru Societatea Cunoaşterii, Capitolul 9.3: " Studenţii trebuie să devină o prezenţă activă, nu numai în organele de decizie colectivă (Consilii profesorale, Senat), unde adesea votul lor nu contează, ci şi în managementul executiv al instituţiei."
Mai mult de atât, accesul la decizie este un principiu european asumat de către România odată cu aderarea la Procesul Bologna. În cadrul conferinţei ministeriale de la Praga, din 2001, miniştrii educaţiei recunosc că "studenţii sunt membri cu drepturi depline ai comunităţii învăţămantului superior". De asemenea, aceştia susţineau "că studenţii ar trebui să participe şi să influenţeze organizarea şi conţinutul educaţiei în universităţi în instituţiile de învăţământ superior".
În momentul de faţă Legea Educaţiei Naţionale restrânge în mod drastic dreptul studenţilor de a reprezenta şi a fi reprezentaţi. ANOSR se opune cu vehemenţă limitării drepturilor studenţilor, care au depus eforturi susţinute de-a lungul anilor în a-şi câştiga dreptul la reprezentare şi în a-l aplica în mod democratic şi echitabil. Astfel, considerăm că studenţii trebuie să fie reprezentaţi în proporţie de minim 25% în toate structurile şi mecanismele cu rol decizional, executiv sau consultativ. Aceştia reprezintă mai bine de 90% din comunitatea academică, astfel, sunt cei mai în masură să îşi exprime părerea asupra deciziilor care se refrâng în primul rând şi în mod direct asupra lor.
Considerăm în acest caz, că este oportun să putem aduce amendamente la prezentul proiect de lege, pentru ca studenții din România să nu își piardă drepturile câștigate cu mare efort în trecut.
Astfel, Domnule Preşedinte, având în vedere crezul Domniei Voastre în principiul accesului la decizie, am fi onoraţi să vă putem detalia şi argumenta în cadrul unei întâlniri, aspectele de maxima importanţă.
În speranţa unui parteneriat bazat pe deschidere şi cooperare în conturarea unei legi care să răspundă interesului naţional, vă mulţumim anticipat!
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp