Balkanik! Festival muzică și voie bună la ediția a doua
Balkanik! Festival: muzică și voie bună la ediția a douaPeste 4500 de participanţi la primul festival de muzică şi cultură balcanică din România
Muzică, dans, petrecere şi voie bună. Mâncare tradiţională românească, bragă, cafea la nisip. Ateliere, costume, ţesături şi podoabe.
Timp de 3 zile, Grădina Uranus din Bucureşti s-a transformat într-un spaţiu multicultural în care spiritul balcanic s-a putut exprima liber, fără a fi îngrădit de stereotipii. Totul, pe muzica aleasă a Balcanilor. Trupe din Turcia (Baba Zula, Nedim Nalbantoglu), Bulgaria (The Balkan Messengers), Ungaria (Parno Graszt), Serbia (Orchestra Boban şi Marko Markovic) şi România (Fanfara Shavale) au adus muzica și cultura specifică în faţa celor 4500 de spectatori veniți în ciuda vremii și a unui weekend încărcat de evenimente în București.
Pe lângă concertele de seară, zilnic, după ora 14:00, meşteşugarii şi bucătarii i-au aşteptat pe participanţi cu produse care mai de care mai îmbietoare. De la fuste colorate, bijuterii şi obiecte de ornament la ciocolată de casă, cafea şi bucate la ceaun special pregătite, participanţii au avut cu ce să îşi încânte orele petrecute la Grădina Uranus.
În ciuda vremii capricioase de vineri, publicul adunat la Grădina Uranus s-a dovedit extrem de entuziast. Nedim Nalbantoglu & The Balkan Messengers au urcat pe scenă începând cu ora 19,30. "În România găseşti un public foarte energic, dansează mult. La fel ca muzica românească, care nu te lasă să stai jos. Am mai cântat alături de Fanfara Ciocârlia şi am avut acelaşi sentiment", a declarat Nedim Nalbantoglu după concert. Veniţi din satul 10 prăjini, renumit pentru cel mai mare număr de fanfare din ţară, Fanfara Shavale a adus spiritul românesc la Balkanik, cu hore, sârbe şi dansuri tradiţionale din Moldova. Nici spectatorii nu s-au lăsat mai prejos şi i-au urmat chiar şi după concert în backstage, unde au continuat petrecerea.
Sâmbătă, sărbătoarea a început cu mult înainte de concertele propriu zise. După probele de sunet, Parno Graszt au continuat să cânte în backstage spre încântarea celor ce treceau pe acolo. Pe scenă au urcat alături de ansamblu RomaFest, recunoscut pentru colaborări de succes, precum cea pe care au avut-o cu renumitul Cirque du Soleil.Muzica orchestrei ungureşti şi dansul romani au creat atmosfera ce avea să definească festivalul: dans, voie bună, petrecere, cântece, aplauze şi bis-uri. Petrecerea a continuat cu Orchestra Boban şi Marko Markovic, care a dovedit de ce este considerată ca fiind cea mai bună formaţie din Serbia din anii ‘80 până în prezent.
În a treia zi a festivalului, pentru a doua oară la Balkanik, trupa Crispus din Sibiu a încălzit (la propriu şi la figurat) atmosfera balcanică din Grădina Uranus. Tot pentru a doua oară la Balkanik Festival, membrii cunoscutei trupe Baba Zula din Turcia au făcut un show greu de uitat: unul dintre membrii fondatori, Murat Ertfel, a coborât în mulţime spre deliciul publicului. Deasemenea, cei de la Baba Zula au dedicat o piesă Mariei Tănase, a cărei muzică au spus că o apreciază şi îi inspiră. Cu greu au plecat de pe scenă, pentru a petrece timp alături de fanii care aşteptau la ieşire pentru fotografii și autografe.
Gazda din acest an a Balkanik Festival a fost actorul Toma Cuzin, de la Teatrul Mic din Bucureşti. Îmbrăcat în straie specific evenimentului, actorul a urcat pe scenă în pași de dans, chemând publicul după obiceiul din mahalalele de altă dată.
Un eveniment Asociaţia Culturală Metropolis, sponsor principal Apa Nova, cu sprijinul Primăriei Sectorului 5 şi Primăriei Municipiului Bucureşti, sponsor Ciuc, parteneri strategici: Radio Guerrilla şi Hotel Caro.
Despre Asociaţia Culturală Metropolis:
Asociaţia Culturală Metropolis, înfiinţată de Daniel Mitulescu, are ca principal scop realizarea de evenimente non-profit de educare a publicului tânăr, precum Festivalul Internaţional de Film pentru Copii KINOdiseea, la care au participat la cele trei ediţii de până acum peste 20 000 de personae şi Caravana Metropolis - Cinema în aerliber, care a înregistrat cel mai mare public al unui cinematograf în aer liber din România, 80 000 de spectatori în cele 10 săptămâni de proiecţii.
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp