Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
03:43 23 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Campania de comunicare Rămâi tu însăşi susţine, prin informare şi consiliere, femeile cu cancer la sân din România

ro

26 Jun, 2013 21:34 1161 Marime text
Cancerul avansat la sân atacă în fiecare an peste 10.000 de femei din România
 
Constanţa, 26 iunie 2013 - În prezent, în România sunt diagnosticate în fiecare an în jur de 10.000 de paciente cu cancer de sân avansat sau metastatic. Dacă în 1960 mortalitatea era de 11,2 la 100.000 de femei, în 2008 urcase la 27,51 la 100.000 de femei. Estimările arată că acest procent este în continuă creştere, în România dar şi în lume.
 
"În mod cert, rata incidenței acestei boli ar scădea semnificativ dacă s-ar pune accentul pe prevenție, dacă s-ar pune un diagnostic timpuriu. Din păcate, în România încă se mai diagnostichează în stadii avansate, iar această tendință se observă și în județul Constanța. Diagnosticată într-un stadiu incipient, boala este vindecabilă, în schimb, diagnosticată în stadii avansate permite doar accesul la un tratament care prelungește viața", declară dr Laura Mazilu, medic primar oncologie, Spitalul Clinic Județean de Urgență Constanța.
 
"Femeile trebuie învățate să își facă autoexaminarea corect. Se pot prezenta la medicul de familie, cei mai mulți dintre ei știu să facă această examinare", continuă dr oncolog Laura Mazilu. Dacă este cazul, pacientele vor fi ghidate catre mamografie sau ecografie. Ecografiile sunt recomandate femeilor tinere, iar mamografiile sunt recomandate femeilor aflate la menopauză. Multe femei spun că nu s-au prezentat la medic pentru că n-au avut simptome. Atenție! Vorbim despre o boală silențioasă.
 
Diagnosticul de cancer schimbă radical viața și opțiunile. Pacienta încearcă multe emoții: teama, refuzul. Recomandarea este ca aceste emoții să fie manageriate atât de ocolog, cât și de psiholog. Atât pacientele, cât și aparținătorii trebuie să apeleze la psiholog, consilierea psihologică conduce la acceptarea bolii și determină complianța la tratament.
 
Calitatea vieții la o pacientă cu cancer înseamnă să nu fie stigmatizată, să poată, să i se permită să fie un om normal, să aibă continuitate în rolul de mamă, soție, continuitate și pe plan profesional.
 
Campania RAMAI TU ÎNSĂŢI îşi propune înlesnirea comunicării dintre oncolog, pacientă si psiholog. Printr-o serie de întâlniri cu presa vor fi transmise mesaje despre boală, tratament şi consiliere psihologică. A fost considerat util şi, din luna septembrie, medicii specialişti vor avea la dispoziţie un material informativ pentru paciente, un ajutor în procesul de validare împreună cu oncologul, a paşilor de urmat.
 
Campania RĂMÂI TU ÎNSĂŢI este iniţiată de AstraZeneca şi susţinută de specialişti oncologi şi psihologi.

 
"O femeie informată este o femeie puternică! În lupta cu această boală accesul la informaţie corectă şi pe înţelesul tuturor este şansa pe care oricine trebuie să o aibă. Accesul la tratament este o primă condiţie, iar România oferă, prin programele naţionale, acest lucru. A doua ar fi accesul la informaţie şi la consiliere psihologică. AstraZeneca sprijină această campanie care are ca scop îmbunătăţirea calităţii vieţii la pacientele cu cancer mamar, dar şi diagnosticarea precoce, declară dr Radu Răşinar, director general AstraZeneca România.
 
În perioada 18 iunie - 1 iulie 2013 vor fi organizate şapte conferinţe de presă în Cluj, Iaşi, Oradea, Craiova, Constanţa, Timişoara şi Bucureşti, unde o echipă oncolog-psiholog va discuta despre soluţiile moderne de tratament în cancerul la sân. Urmează ca în septembrie, medicii să ofere pacientelor un material informativ despre boală si opţiuni de tratament, astfel încât dialogul medic-pacient să fie mai eficient.
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii