Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
19:19 23 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Cătălin Vălean este marele câștigător al concursului naţional de schiţe de design vestimentar „Fii creator de Haute-Couleur!"

ro

06 Aug, 2012 18:55 923 Marime text

Bucureşti, 6 august 2012 - Henkel România, prin marca Perwoll, anunță câștigătorul concursului naţional de schiţe de design vestimentar, „Fii creator de Haute-Couleur!". Astfel, după finalizarea celor două etape de selecție - votul publicului și votul juriului competiției - colecția de schițe „Tranziții", creată de Cătălin Vălean, a atins cel mai mare punctaj și este desemnată câștigătoare a concursului.

Tânărul designer va primi 1.500 de euro pentru crearea efectivă, special pentru această competiţie, a unei colecţii de 5-7 ţinute din schiţele sale, care pot fi vizualizate aici: http://www.atelierperwoll.ro/participanti/tranzitii-4976.html. Colecția „Tranziții" propune ținute pentru ambele sexe, care vor fi realizate din materiale precum mătasea și diverse tipuri de stofă și ilustrează reprezentările autorului asupra conceptului de schimbare. Colecţia creată de marele câștigător va beneficia de expunere gratuită spre vânzare în Galeria Designerilor Români din magazinul Cocor, Bucureşti, timp de 4 luni, în perioada septembrie - decembrie 2012.

Juriul competiţiei a fost alcătuit din Adelina Ivan (designer vestimentar), Marian Pălie (fashion stylist), Carmen Andrei (reprezentant magazin Cocor) şi Larisa Guzgă (reprezentant Henkel România, divizia Detergenţi). Criteriile de jurizare au inclus: respectarea temei, conceptul colecţiei create, ţesăturile alese şi potenţialul vandabil al creaţiilor. Marele câştigător a fost ales dintr-un număr de 79 de participanţi, pe baza mediei dintre nota juriului competiției şi votul online de popularitate, oferit de vizitatorii platformei online a concursului timp două săptămâni.

„Competiția Perwoll a avut câțiva concurenți care ne-au impresionat - nu numai că au respectat tema, ci au avut și coerență stilistică, și - ceea ce este foarte important - o viziune personală în reprezentarea schițelor", declară Adelina Ivan, designer vestimentar şi membră în juriul competiţiei.

„Nivelul de pregătire, dar și numărul impresionant al schițelor și concurenților, prospețimea mesajului, inteligența cromatică, respectarea temei și seriozitatea abordărilor tematice au transformat acest concurs într-un adevărat succes. Și de această dată, am constatat că potențialul creativ al tinerei generații este nelimitat și trebuie susținut rapid și cu perseverență, pentru a fi cât mai vizibil", declară Marian Pălie, stilist independent de modă şi membru în juriul competiţiei.

Cătălin Vălean este student la Universitatea de Arte şi Design din Cluj-Napoca, secţia design-vestimentar şi a absolvit un stagiu de practică în Germania, la un label de modă din Berlin, prin programul de plasament Erasmus. A fost dintotdeauna pasionat de modă, dar a reuşit să şi-o dezvolte numai după ce a beneficiat de susţinerea financiară a părinţilor.

"Concursul Fii Creator de Haute-Couleur a reprezentat o mare provocare pentru mine, în principiu datorită temei „Culori de înaltă ţinută", care m-a facut să ies din zona mea de confort - limitată la o paletă de nuanţe de negru, gri şi alb. Pe lângă premiile foarte importante care au fost puse în joc, apreciez enorm impulsul dobândit în urma participării la acest concurs, acea confirmare că sunt pe drumul cel bun şi că atât eforturile mele, cât şi ale tuturor tinerilor designeri români pot fi apreciate, atâta timp cât se munceşte", declară Cătălin Vălean, câştigătorul concursului naţional de schiţe de design vestimentar.

Concursul naţional de schiţe de design vestimentar „Fii creator de Haute-Couleur!" se află la prima ediţie şi a adunat un număr impresionant de 79 de participanţi din întreaga ţară, ale căror colecţii de schiţe se pot vedea pe pagina competiţiei, www.atelierperwoll.ro. Participanţii au propus între 10 şi 15 schiţe prêt-à-porter, pe tema „culori de înaltă ţinută", au detaliat materialele cu care ar urma să-și realizeze colecţia şi au explicat conceptul ei. Competiţia s-a adresat atât persoanelor cu studii de profil, cât şi tinerilor amatori care și-au putut demonstra talentul prin schiţe, din dorința de a se afirma în domeniul designului vestimentar.

Despre juriu

Adelina Ivan

Adelina Ivan a absolvit Facultatea de Design la Academia de Artă din București. Din 2009, a lansat brandul Adelina Ivan, o linie ready-to-wear în ediție limitată, produsă integral în atelierul propriu. Colecțiile designerului urmăresc teme axate pe reinventarea tăieturilor clasice și pattern-uri derivate din forme geometrice cu accente deconstructiviste și în cromatică neutră.

Adelina Ivan și-a prezentat colecția de primavară-vară 2013 la Berlin Fashion Week și aparticipat din 2008, timp de două sezoane pe an la târgurile de modă Prêt à Porter Paris și The Train New York, iar în primăvara anului 2010 a prezentat colecția toamnă-iarnă 2010/2011 în cadrul unui festival organizat de Weareurope la Tokio. În aprilie 2012 a fost desemnată Designerul Anului 2011 de către publicația onlinewww.fashionandbeauty.ro

Colecțiile Adelina Ivan se găsesc în magazine din Paris, New York, Lisabona, Milano, Kuweit și Beirut, iar în București în Concept Store-uri, precum Entrance, Hobirama, The Place și Cocor.

Marian Pălie

Este unul dintre cei mai cunoscuţi stilişti de modă independenţi din România şi redactorul-şef al noii publicaţii de creativitate - C4US.A colaborat în calitate de fashion stylist cu publicaţii precum Tabu, Elle, The One, Maxim, Men's Health şi a fost director de stil pentru Berlin Fashion Week, pentru designerii Irina Schrotter şi Lucian Broscăţean. De asemenea, lucrează la show-uri de modă, susţine cursuri de stilism şi tendinţe, oferă consultanţă de brand şi stil, scrie pe site-urile www.DoiTreiSi.ro şi www.AtelierPerwoll.ro.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii