Ce mănânci ca să scapi de "depresia de ianuarie"
Ce mănânci ca să scapi de "depresia de ianuarie"Aveţi tendinţa de a mânca mai mult şi în special carbohidraţi? În caz că răspunsul este "da" aflaţi că de vină pentru această poftă de nestăvilit de alimente nesănătoase este "depresia de ianuarie". Lector dr. Lygia Alexandrescu, nutriţionist acreditat CIO la Natural Silhouette susţine că, din punct de vedere psihologic, trecem prin cea mai "albastră" perioadă din an, iar asta ne face să mâncăm în exces.
"În urma efectuării unui studiu amplu, psihologul britanic Cliff
Arnall a ajuns la concluzia (publicata in The Inquisitr) că penultima
săptămână din ianuarie este
perioada în care oamenii sunt cei mai deprimaţi. Vin facturile pentru
cheltuielile din decembrie, vremea este urâtă, urmează o perioadă
îndelungată fără zile libere sau sărbători naţionale şi încă
nu s-au luat salariile. Per total, în aceste zile avem un nivel de
motivaţie scăzut", ne-a explicat lector dr. Lygia Alexandrescu.
Potrivit
nutriţionistului, alimentaţia emotională reprezintă unul dintre
efectele negative pe care această săptămână în care avem, conform unei
vorbe din popor, inima albastră,
le are asupra noastră. "În astfel de cazuri avem obiceiul să consumăm
mari cantitati de mâncare (de obicei alimente preferate sau
nesănătoase), ca urmare a unor stări sufleteşti şi nu a senzaţiei de
foame", susţine specialistul.
Astfel, ca să putem trece mai uşor
peste această perioadă grea din punct de vedere psihic, e bine să
consumăm alimente bogate în vitamine B, deoarece au un efect liniştitor
asupra sistemului nervos. Din grupul vitaminelor B, s-a constatat ca o
influentţă deosebită o au cobalamina, niacina şi
tiamina, deoarece scad susceptibilitatea declanşării stării de
demotivaţie. De asemenea, este esenţial să se menţină nivelul glicemiei
constant, pentru că scăderea glicemiei conduce la apariţia stării de
oboseală,
a nervozităţii şi deci la o stare psihică neplăcută. "Cel mai simplu mod
de menţinere a glicemiei constante este de a se reduce consumul de
glucide rafinate (dulciuri, băuturi dulci, pâine albă sau cartofi).
În plus, trebuie limitate sursele de cafeină (cafeaua, ciocolata,
ceaiul, băuturile carbogazoase care contin cofeină etc.), pentru că
această substanţă acţionează ca un excitant asupra sistemului nervos
central",
a mai explicat dr. Alexandrescu.
Pe scurt, trebuie urmată o dietă echilibrată punându-se accent pe alimentele care conţin complexul de vitamine B. Iată câteva reguli care e bines ă fie respectate:
- Alimentele din carne, peşte, ouă şi brânză ar trebui să reprezinte 20% din dieta zilnică;
- 30% din alimentele consummate zilnic
trebuie să fie legume (broccoli, sparanghel, varză albă şi roşie) şi fructe (mere, banane, portocale, cătină);
- 50% din baza alimentaţiei zilnice e indicat să fie reprezentată de carbohidraţii complecşi (cereale
integrale, germeni de grâu, orez brun).
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp