Comunicat Colegiul Medicilor - Joi, 31 Ianuarie 2013
Comunicat Colegiul Medicilor - Joi, 31 Ianuarie 2013Bucuresti, 31 ianuarie 2013
Biroul Executiv al Colegiului Medicilor din Romania, analizand modalitatea in care s-a desfasurat ancheta administrativa la Spitalul Judetean Buzau, privind situatia copiilor aflati in contentie in Sectia de Pediatrie si, mai ales masurile anuntate de conducerea spitalului, respinge cu fermitate incercarea de a se transfera intreaga responsabilitate asupra corpului medical.
1. In toata Uniunea Europeana si, implicit, in Romania, pentru tulburari psihice ce pun in pericol integritatea fizica sau viata unui pacient prin autoagresiune sau accidente este acceptata cu respectarea unei anumite proceduri.
Aceasta contentie poate fi fizica sau chimica. Legea 487 din 11 iulie 2002 republicata, permite contentia pacientilor, inclusiv minori, in anumite conditii.
2. De la publicarea Legii 487/2002, conducerea spitalelor avea obligatia de a institui o procedura care trebuie comunicata intregului personal. Din datele de pana in prezent nu exista nici un element din care sa rezulte faptul ca o asemenea procedura a fost redactata si comunicata personalului Spitalului Judetean Buzau.
3. Incadrarea cu personal nu permitea in mod obiectiv supravegherea continua a acelor copii ce prezentau agitatie psihomotorie.
Ordinul Ministrului Sanatatii 1224/2010 specifica ca un medic pediatru trebuie sa aiba in ingrijire un numar de 5-15 pacienti (normat
iv pe pat). In anul 2012, in Sectia de Pediatrie a Spitalului Judetean Buzau, care are 70 de paturi din care 15 de terapie intensiva, au functional 6 medici, care au a acordat asistenta la 2677 de copii, din care 1619 au avut nevoie de ingrijire in Compartimentul Terapie Intensiva. In Sectiile de Pediatrie se interneaza frecvent copii care au si afectiuni psihice sau au manifestari psihice in cadrul afectiunii de baza.
O analiza rationala arata ca, in aceste conditii este imposibil sa se asigure o supraveghere continua din partea personalului medical.
4. Difuzarea de imagini cu minori filmati fara acordul autoritatii tutelare constituie o grava incalcare a legislatiei privind protectia copiilor.
In concluzie, CMR considera ca ancheta desfasurata de catre Spitalul Judetean Buzau, prin care singurii vinovati au fost medicul si asistenta medicala este o ancheta superficiala, partinitoare si care incearca sa acopere deficientele organizatorice din sistemul de sanatate, sa dea satisfactie opiniei publice, fara a propune masuri realiste si eficiente de a evita situatii de acest gen. CMR solicita o analiza complexa, amanuntita si profesionista a cauzelor unor astfel de incidente si masuri de preventie.
In ceea ce priveste sanctiunea cu desfacerea contractului de munca a medicului pediatru, apreciem aceasta masura ca fiind, evident, nelegala, atata vreme cat potrivit Legii, singura institutie abilitata sa aprecieze o atitudine medicala eronata este Colegiul Medicilor. Pentru acest motiv, solicitam revenirea de urgenta asupra deciziei de desfacere a contractului de munca si comunicarea catre Colegiul Medicilor Buzau a intregii documentatii necesare analizarii cazului.
CMR va acorda intreaga asistenta medicilor carora li s-a incalcat dreptul la o ancheta corecta si legala.
Prof. dr. Vasile Astarastoae
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp