Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
13:47 22 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Cum era să joace vulpea din Antichristul lui Lars von Trier în Visul lui Adalbert al lui Gabriel Achim

ro

10 May, 2012 22:53 1345 Marime text

Vulpea vorbitoare din filmul care așocat Cannes-ul în 2009, "Antichristul", a fost la un pas să apară în primul lungmetraj al lui Gabriel Achim, "Visul lui Adalbert". Regizorul a declarat că, atunci când căuta o vulpe pentru filmul său, a dat chiar peste cea care flecărește despre haos în filmul danezului Lars von Trier: "Tot încercând să găsesc o vulpe, am ajuns la cea din Antichristul, care este o vulpe cehească, de altfel foarte scumpă, care m-ar fi costat 10.000 de euro pe zi. Bașca diurna și cazarea. Am găsit și vulpea care a jucat alături de Richard Gere în The Hunting Party (R: Richard Shepard), care costa mai puțin, vreo 8.000 de euro. Pînă la urmă am preferat o vulpe românească, din Brașov. "

Gabriel Achim a mai spus vulpile nu pot fi dresate pentru că intră în panică și pot face stop cardiac.

"Pe vulpea care apare în Visul lui Adalbert am găsit-o la un iubitor de animale din Brașov.

Bineînțeles că la telefon mi-a spus că vulpea știe să facă multe, că stă în picioare, salută, știe două cuvinte în limba română etc. Era perfectă. Când am ajuns acolo, nu știa să facă nimic. Atunci am aflat și eu că vulpile nu pot fi dresate pentru că intră în panică și pot face stop cardiac. La filmări, undeva pe lângă Bran, pe un frig îngrozitor, stăteam după vulpe, care fugea unde nu trebuia, se speria. Proprietarul vulpii avea și un Fox Terrier pe care îl luase pentru efecte speciale, să-l machiem. Trebuia ca vulpea să se ridice și să fugă fără blană. Câinele fugea, vâna câinii proprietarului casei unde am filmat, care la rândul lor fugeau după iepurii din pădure, a fost o nebunie. Era un frig, nu știu câte grade, înghețau lentilele. Și după aia, s-a întâmplat să funcționeze, să meargă vulpea la găini ajutată și de stăpînul ei, care o trăgea, ghida, cu ajutorul unei lese, pe care am scos-o ulterior pe calculator ", a povestit Gabriel Achim despre scena în care apare vulpea.

"Visul lui Adalbert"este o comedie neagră, bazată pe o întâmplare petrecută într-o uzină comunistă în 1986. După accidentul nuclear de la Cernobîl, după 1 Mai, după sărbătorile de Paști, după câștigarea Cupei Campionilor Europeni, vine și Ziua PCR. O concentrare de evenimente care face ca orice să fie posibil. În tot acest carusel mai intră un aparat video, niște cuțite artizanale, o amantă nehotărâtă, un strung, un securist, o reconstituire și o vulpe. Când totul începe bine, nimeni nu garantează happy-end-ul.

Din distribuțiea fac parte: Gabriel Spahiu, Doru Ana, Ozana Oancea, Alina Berzunțeanu, Anca Androne, Paul Ipate, Adrian Văncică și Mimi Brănescu.

"Visul lui Adalbert" a intrat în cinematografe din 4 mai, distribuit de Bright Film, și rulează la Cinema City Sun Plaza, Cinema City Cotroceni și Hollywood Multiplex (în București), la Cityplex (Brașov), Cinema City și Odeon Multiplex (Cluj), Cityplex (Constanța), Cinema Victoria (Iași), Caffe Cinema 3 D (Ploiești) și Eurocinema Drăgășani.

Premiera de gală a avut loc vineri, 4 mai, la Cinema Pro.

"Visul lui Adalbert" a fost numit de publicaţia americană de specialitate The Hollywood Reporter "O felie de viață ironică și nostimă... o pildă inteligentă, sumbru - comică, dar cu un subtext grav."

De asemenea, Film Society Lincoln Center nota: "Dar cea mai importantă pentru români e ziua în care echipa de fotbal Steaua a câștigat Cupa Campionilor Europeni, după o serie de penaltiuri de legendă. Îmbinând triumful cu tragedia, având ca fundal o societate paralizată, "Visul lui Adalbert" pune în discuție problema responsabilității colective și iluzia, atât la nivel individual, cât și la nivelul societății."

Iulia Blaga scria pe Hotnews.ro: „Visul lui Adalbert nu seamăna cu ce s-a mai făcut la noi. Întregul amestec de realitate, ficțiune si autoreferențialitate are - tocmai datorită imperfecțiunilor și aspectului neregulat, grunjos -, multă prospețime."

"Reconstituire pe cât de fidelă, pe atât de amuzantă a unei zile din România anului 1986, filmul „face cu ochiul" cinefililor printr-o serie de citate cinematografice absolut savuroase.", nota Gabriela Lupu în România Liberă.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii