Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
22:39 22 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Din 28 iunie, în cinematografe Starbuck și trend-ul inseminării artificiale la Hollywood

ro

02 Jul, 2013 14:32 1806 Marime text
Joi seară, la Cinema Studio, a avut avanpremiera comedia Starbuck, un film canadian despre un donator de spermă care s-a trezit la maturitate cu 533 de copii necunoscuţi rezultați în urma inseminărilor artificiale, plus unul proprietate personală.
 
Evenimentul a fost realizat în parteneriat cu TVR2. A vorbit despre film Raluca Belciu, prezentatoare la “Ora de știri”, apoi i-a urmat la microfon domnul Kevin Gilhooly, consilier la Ambasada Canadei la București. (Imagini de la avanpremiera de joi seară, Starbuck în parteneriat cu TVR2, puteți găsi pe pagina Facebook a TVR2.)

Inseminarea artificială, trend la Hollywood din 2010
 
Cu trei ani în urmă, în vara lui 2010, trei filme importante lansate pe marile ecrane în SUA aveau ca temă inseminarea artificială. Avînd în vedere succesul înregistrat, criticii au stabilit de comun acord că, fie coincidență sau nu, acesta poate fi catalogat ca trend în cinematografie pentru anul 2010. Filmele respective erau The Kids Are All Right, The Back-up Plan și The Switch. Toate trei au rulat și în cinematografele de la noi.
 
Cel mai important film, The Kids Are All Right, are în plin plan o familie de lesbiene (interpretate de Julianne Moore și Annette Bening) care au doi copii obținuți prin inseminare artificială. Ajunși la vîrsta adolescenței, cei doi vor să afle cine este adevăratul lor tată (jucat de Mark Ruffalo).
 
Filmul a fost nominalizat de patru ori la Premiile Oscar din 2011: “Cel mai bun film”, “Cea mai bună actriță într-un rol principal: Annette Bening”, “Cel mai bun actor într-un rol secundar: Mark Ruffalo”, “Cel mai bun scenariu original”. A cîștigat Globul de Aur pentru “Cel mai bun film” și premiul Teddy pentru “Cel mai bun lungmetraj: Lisa Cholodenko” la Festivalul de la Berlin. The Kids Are All Right a rulat și la noi, iar anul acesta a fost reluat, una din proiecțiile sale în cadrul Zilelor LGBT stîrnind chiar o serie de controverse cel puțin nejustificate.
 
În The Back-up Plan, Zoe (interpretată de Jennifer Lopez) decide să aibă un copil chiar dacă încă nu și-a întîlnit jumătatea mult visată. Așa că apelează pentru asta la inseminarea artificială. Ulterior, ea îl găsește pe bărbatul mult visat, însă acesta nu este unul și același cu donatorul de la clinica de spermă.
 
The Switch are un scenariu asemănător, cu deosebirea că aici există un admirator secret (Jason Bateman) al mamei (jucată de Jennifer Aniston). Acesta înlocuiește recipientul de la donatorul anonim cu propriul său recipient. Așadar, vorbim de două comedii romantice.

 
Alte filme mai vechi în care apare tema inseminării artificiale sunt: 21 Grams al lui Alejandro González Iñárritu (2003), cu  Sean Penn, Naomi Watts, Benicio del Toro; Look Who’s Talking de Amy Heckerling (1989), cu John Travolta; Twins, de Ivan Reitman (1988), cu Arnold Schwarzenegger și Danny DeVito; Happy Endings, de Don Roo (2005), cu Lisa Kudrow; Hannah and Her Sisters – de Woody Allen (1986); Forget Paris de Billy Crystal (1995); Made in America (1993), cu Whoopi Goldberg.
 
Ken Scott, regizorul și tatăl a trei copii
 
Într-un interviu, regizorul Ken Scott spunea: “Am scris scenariul lui Starbuck împreună cu Martin Petit. Eu am trei copii, el are de asemenea copii, așa că amîndoi avem impresia că sunt multe de spus despre cum e să fii tată. Am senzația că a fi tată în zilele noastre este mult diferit față de acum cîțiva ani. Cu siguranță nu am fi putut face un astfel de film în urmă cu, să zicem, 15 ani. De fapt, asta explorează și filmul: cum e să fii tată în zilele noastre.” (http://moviefarm.co.uk/2012/11/15/interview-with-starbuck-director-ken-scott/)
 
533 de copii - de unde a apărut acest număr?
 

Ken Scott: “Inițial, eu și co-scenaristul (Martin Petit - n.red.) am ales un număr arbitrar. Am zis, hai... 150. Apoi, pe măsură ce lucram pe scenariu, apăreau dubii legate de acest număr: o fi prea mult? va părea credibil pentru oameni? Apoi, după cîteva săptămîni vedem la știri că a fost un tip care s-a trezit cu 250 de copii din cauza a ceea ce se întîmplase la o clinică de fertilizare. Apoi ne-am apucat și am făcut niște cercetări mai amănunțite. A reieșit că la un moment dat chiar a fost un tip care a avut peste 500 de copii în acest fel! Acum, spre exemplu, (martie 2013 - n. red.) am aflat că e un caz în Vancouver oarecum similar cu al nostru din Starbuck.” (http://social.entertainment.msn.com/movies/blogs/blog--interview-ken-scott-and-patrick-huard-director-and-star-of-starbuck)
 
“Ne-am dat seama că trebuie să ne mișcăm rapid. Chiar ne miram de ce n-a făcut-o nimeni înaintea noastră. Între ideea originală și apariția filmului a durat doi ani.”
 
“În New York Times am citit recent că există mai multe reguli și legi care intervin în cazul în care cumperi o mașină second hand în SUA decît în cazul în care cumperi spermă de la o bancă de spermă.”

Ești și tu copilul lui Starbuck?
 
Pentru cei care vor să verifice dacă sunt sau nu urmași ai presonajului Starbuck din filmul omonim, producătorii au pus la dispoziție doritorilor un Test de paternitate pe site-ul oficial (în limba franceză).

“Franceza quebecoasă” din filmul Starbuck
 
Limba vorbită în film este Québécois French (français québécois), o variantă a limbii franceze utilizată în Quebec, Canada. Dialectul respectiv nu provine din franceza veche, cum se crede, ci din franceza secolelor 17-18, adusă în “Noua Franță” de către coloniști, care ulterior a împrumutat termeni din dialectele locale. În zilele noastre, “franceza quebecoasă” este folosită în comunicarea de zi cu zi, precum și în mass media sau în mediul administrativ.
 
------------------------

Starbuck, în cinematografe
 
În prima săptămână, Starbuck rulează, în Bucuresti, la cinematografele Hollywood Multiplex, Cinema City Cotroceni (AFI) și Sun Plaza, The Light Cinema, Movieplex Cinema Plaza, cinema Studio, Noul Cinematograf Al Regizorului Roman (NCRR), cinemateca Union, Elvira Popescu. În Cluj, la CinemaCity și Cinema Victoria, și la Ploiești, la CinemaCity. Programul proiecțiilor Starbuck pe site-ul Cinemagia.ro.

Starbuck este o producţie canadiană în regia lui Ken Scott, iar personajele principale sunt: Patrick Huard (în rolul lui Starbuck), Julie LeBreton şi Antoine Bertrand.
 
Pelicula a avut premiera la Festivalul Internaţional de Film de la Toronto 2011, unde a câştigat “Premiul publicului”. Acelaşi trofeu l-a obţinut şi la Festivalul Internaţional de Film de la Palms Springs (SUA), în 2012. Tot Starbuck a fost cel care a închis Festivalul de Film Transilvania TIFF, ediţia din 2012.
 
Starbuck este distribuit în România de Asociaţia Culturală Macondo, cea care a adus pe marile ecrane româneşti şi alte filme independente apreciate pe plan internaţional: Hannah Arendt (de Margarethe von Trotta), Submarino (în regia lui Thomas Vinterberg), Incendii (regia Denis Villeneuve) etc.
 
------------------------

Starbuck - sinopsis
 
David Wozniak (interpretat de Patrick Huard) are 42 de ani şi este fiul unor emigranţi polonezi în Canada, acum proprietarii unei modeste măcelării din Quebec, unde acesta lucrează alături de fraţii săi.
 
David este genul boem, veşnic nematurizat, care fuge de responsabilităţi. La serviciu nu este chiar angajatul model, are o prietenă, dar nu locuiesc încă împreună şi mai are o datorie de 80.000 $ la nişte cămătari care îl calcă o dată pe săptămână.
 
În acest concurs de împrejurări, David află nişte lucruri care îi schimbă total cursul vieţii. Îndelungata sa activitate ca donator de spermă, sub pseudonimul Starbuck, de când avea 20 de ani, se pare că l-a calificat astăzi în postura de tătic a 533 de copii. Din care 142 s-au constituit într-un grup care au acţionat în judecată clinica de fertilitate pentru ca aceasta să le divulge identitatea din spatele pseudonimului Starbuck. Pe scurt, copiii ajunşi azi la vârsta de 20 de ani vor să-şi cunoască tatăl natural. În plus, prietena sa îi comunică faptul că a rămas însărcinată.
 ------------------------

Asociația Culturală Macondo
 
Filmul este distribuit în România de Asociaţia Culturală Macondo, cea care a adus pe marile ecrane româneşti şi alte filme independente apreciate pe plan internaţional: Hannah Arendt (de Margarethe von Trotta), Submarino (în regia lui Thomas Vinterberg), Incendii (regia Denis Villeneuve) etc.
 
------------------------

Starbuck online:
Starbuck pe Facebook (ro)
Strabuck trailer (RO)
Starbuck pe Facebook (fr)
Starbuck pe Facebook (en)
Starbuck pe Wikipedia
Starbuck trailer (UK)
Starbuck site oficial (en)
Asociația Culturală Macondo - site oficial
 
 
Diana Cercel
0723.234.005
diana@asociatiamacondo.ro
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii