Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
18:53 09 04 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Dr. Ruxandra Jurcut, prima castigatoare a bursei nationale acordate femeilor cercetator, „UNESCO L'Oréal Pentru femeile din stiinta"

ro

30 Jun, 2010 16:06 1743 Marime text
sigla_programului.jpgBucureşti, 30 iunie 2010. Dr. Ruxandra Jurcuţ, asistent universitar în cadrul Universităţii de Medicină şi Farmacie „Carol Davila", este prima bursieră naţională a Programului „UNESCO L'Oréal Pentru femeile din ştiinţă".

Programul, lansat oficial în România la sfârşitul anului trecut, recunoaşte şi încurajează activitatea tinerelor cercetătoare din ţara noastră. Dr. Ruxandra Jurcuţ va primi o bursă în valoare de 42.000 de lei, care o va ajuta să deruleze activităţi de cercetare în cadrul unei instituţii din România.

Proiectul câştigător propus de dr. Ruxandra Jurcuţ vizează realizarea primului studiu populaţional din România de screening genetic al factorilor trombofilici la pacienţii tineri care suferă un infarct miocardic acut sau alte evenimente trombotice. Rezultatele studiului vor permite un management coerent al acestei populaţii speciale prin vârsta şi nevoia de reinserţie socială.

Activitatea de cercetare va fi desfăşurată în cadrul Catedrei de Cardiologie din Institutul de Urgenţă pentru Boli Cardiovasculare „Prof. Dr. C. C. Iliescu" din Bucureşti.

Juriul, impresionat de activităţile de cercetare ale dr. Ruxandra Jurcuţ

dr_ruxandra_jurcut_si_echip.jpgLa 35 de ani, dr. Ruxandra Jurcuţ este asistent universitar la Catedra de Cardiologie din cadrul Universităţii de Medicină şi Farmacie „Carol Davila" din Bucureşti, doctor în medicină şi medic specialist cardiologie. Dr. Ruxandra Jurcuţ are o experienţă ştiinţifică bogată, numeroase articole publicate în reviste de specialitate naţionale şi internaţionale de prestigiu, o pregătire ştiinţifică desfăşurată în mai multe centre de cardiologie europene, iar, în ultimii 7 ani, a fost recompensată, pentru activitatea sa, cu diverse premii şi distincţii de către asociaţiile şi organizaţiile de specialitate.

Juriul primei ediţii a programului a fost format din reprezentanţi L'Oréal România şi ai instituţiilor partenere ale programului: Comisia Naţională a României pentru UNESCO, Academia Română şi Autoritatea Naţională pentru Cercetare Ştiinţifică. Ediţia a doua a Programului de burse naţionale „UNESCO L'Oréal Pentru femeile din ştiinţă" va fi lansată în toamna acestui an.

Programul „For Women in Science", la nivel internaţional

Lansat în 1998 de L'Oréal şi UNESCO, programul „For Women in Science" a fost primul program prin care activitatea femeilor cercetător a fost recunoascută la nivel internaţional, prin acordarea unor premii dedicate. Astăzi, premiile acordate la nivel internaţional sunt doar un element al unui program mult mai amplu, care încurajează urmarea vocaţiei în domeniul ştiinţei şi recunoaşte realizările profesionale ale femeilor cercetător din întreaga lume.

Din 1998, 57 de premii pentru excelenţă în domeniul cercetării au fost acordate la nivel internaţional pentru femeile cercetător care au avut o contribuţie excepţională la domeniul ştiinţei, devenind modele pentru tânăra generaţie. De asemenea, 135 de cercetătoare au primit burse la nivel internaţional (două dintre acestea fiind cercetătoare din România - Adriana Jalbă în 2003 şi Dr. Elena Luminiţa Brădăţan în 2004). La nivel naţional, programul „For Women in Science" se desfăşoară în 43 de ţări şi a permis, până în prezent, unui număr de peste 500 de tinere să îşi continue activitatea de cercetare.

Alături de România, în acest an L'Oréal va lansa la nivel naţional, în parteneriat cu UNESCO şi alţi parteneri cheie la nivel local, programul de burse naţionale „For Women in Science" în următoarele ţări: Elveţia, Serbia, Vietnam, Venezuela, Emiratele Arabe Unite, Ucraina, Egipt, Israel, Kenya, Singapore, Camerun, Columbia etc.

*****

Compania L'Oréal, lider în industria frumuseţii din lume, a sărbătorit recent centenarul - 100 de ani de cand a început aventura frumuseţii. Compania care la început avea un singur brand, înfiinţată de un chimist vizionar, Eugène Schueller, a devenit, în timp, liderul mondial în industria frumuseţii, datorită abordării ştiinţifice riguroase, ambiţiei de a cuceri pieţele internaţionale şi căutării permanente a inovaţiei şi calităţii. Astăzi, compania are 23 de branduri la nivel mondial, prezente în toate lanţurile de distribuţie (saloane de cosmetică, pieţe de larg consum, lanţuri de lux, farmacii), cu origini culturale diverse.

Departamentul de cercetare şi dezvoltare al grupului - care se bucură de un buget anual de aproape 600 de milioane de Euro şi de mai mult de 3.000 de cercetători activi în 18 centre de cercetare şi 15 centre de evaluare din întreaga lume - dezvoltă noi molecule şi formule în domeniul îngrijirii părului şi a pielii. L'Oréal nu face niciun compromis de la angajamentul său privind standardele ridicate de sănătate şi de siguranţa consumatorilor. Compania fabrică mai mult de 4,5 miliarde de produse în fiecare an; numai în 2008 a înregistrat mai mult de 600 de patente.

Comisia Naţională a României pentru UNESCO a fost înfiinţată în 1995 şi este instituţie publică în coordonarea Ministerului Educaţiei, Cercetării şi Tineretului, asigurând legătura României cu UNESCO, în baza colaborării cu Ministerul Afacerilor Externe, Ministerul Culturii, Academiei Române şi cu alte instituţii şi organisme centrale.

Comisia Naţională pentru UNESCO are, conform Cartei Comisiilor Naţionale pentru UNESCO, rol consultativ, prin acordarea de consultanţă de specialitate guvernelor proprii şi delegaţiilor la Conferinţa Generală în domeniul UNESCO şi al programelor sale; rol de legătură între Secretariatul UNESCO şi structurile guvernamentale şi neguvernamentale; rol de informare a UNESCO asupra obiectivelor şi activităţilor naţionale; rol participativ în elaborarea, implementarea şi evaluarea programelor UNESCO. Misiunea CNR UNESCO este, pe de o parte, aceea de a focaliza programele UNESCO relevante în România, făcându-le repere ale dezvoltării socio - economice - durabile. Pe de altă parte, Comisia are rolul de a fructifica în planul activităţii globale a UNESCO valorile româneşti în domeniul educaţiei şi ştiinţei, precum şi profunzimea şi diversitatea culturală românească.

Academia Română este cel mai înalt for de ştiinţă şi de cultură din România. A fost fondată la 1 aprilie 1866, sub denumirea de Societatea Literară Română, devenită în 1867 Societatea Academică Română, iar în 1879 Academia Roamână. Conform statutului, rolul principal al Academiei constă în cultivarea limbii şi literaturii române, stabilirea normelor de ortografie obligatorii ale limbii române, studierea istoriei naţionale române şi cercetarea în cele mai importante domenii ştiinţifice. Academia Română are 181 de membri activi aleşi pe viaţă.

Autoritatea Naţională pentru Cercetare Ştiinţifică este instituţie publică, aflată în subordinea Ministerului Educaţiei şi Cercetării, prin care acesta îşi realizează atribuţiile în domeniul cercetării.Autoritatea are misiunea de a asigura elaborarea, aplicarea, monitorizarea şi evaluarea politicilor în domeniul cercetării-dezvoltării şi inovării, în acord cu strategia şi cu Programul de guvernare, în scopul de a fi asigurate, pe aceste baze, lărgirea patrimoniului naţional şi internaţional tehnologic şi de inovare, dezvoltarea economică durabilă, accesul pe piaţa internă, europeană şi pe pieţe globale, realizarea societăţii informaţionale bazate pe cunoaştere, satisfacerea nevoilor cetăţeanului şi creşterea calităţii vieţii acestuia.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii