Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
01:22 24 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

După primele trei trimestre, Leul este în topul performanţelor negative faţă de Euro şi Dolarul american

ro

01 Oct, 2012 19:46 654 Marime text

După primele trei trimestre din 2012, dintre monedele din UE, Leul este singura care a marcat o scădere faţă de Euro, înregistrând, în acelaşi timp, cea mai mare depreciere comparativ cu Dolarul american. „Devalorizarea Leului trebuie pusă în special pe seama evenimentelor de natură politică ce au avut loc în România în acest an (schimbări de guverne, manifestaţii de stradă, criza politică din vară etc). Investitorilor nu le place instabilitatea, iar dacă perspectiva alegerilor parlamentare din acest an va accentua tensiunile politice şi va genera manifestări abrupte, atunci este foarte probabil ca Leul să treacă semnificativ peste nivelul de 4,6 Lei pentru un Euro, în lipsa unor intervenţii consistente prin mecanismele BNR", a arătat Victor Safta, Director General Noble Securities- sucursala România, membru al grupului financiar european Getin Noble Bank Groups of Companies & Getin Holding.

De la începutul anului şi până la sfârşitul lunii septembrie, Leul a scăzut cu 4,74% faţă de Dolarul american şi cu 4,92% faţă de Euro. La polul opus al performanţelor se situează Forintul maghiar şi Zlotul Polonez, care au înregistrat creşteri „pe toată linia": după primele trei trimestre din 2012, la nivelul ţărilor din UE, cele două monede au avut cele mai mari creşteri faţă de Euro şi s-au apreciat semnificativ inclusiv comparativ cu Dolarul american: Forintul a crescut cu 8,63% faţă de Euro şi cu 8,47% faţă de moneda americană, iar Zlotul cu 7,71% comparativ cu moneda unică europeană şi, respectiv, cu 7,12% faţă de Dolarul american. „Forintul a fost ajutat în acest an atât de încrederea investitorilor că guvernul de la Budapesta va încheia în cele din urmă un acord financiar cu instituţiile internaţionale, cât şi de o corecţie firească după deprecierea masivă de la începutul lui 2012. În ceea ce priveşte Zlotul polonez, aprecierea se datorează încrederii investitorilor în economia Poloniei şi în capacitatea autorităţilor de la Varşovia şi a sectorului privat polonez de a găsi soluţii pentru a trece peste problemele pe care le induce criza din Zona Euro", a precizat Victor Safta. Chiar dacă economia poloneză a încetinit puternic (în trimestrul al doilea PIB-ul a crescut cu 2,4%, faţă de 3,5% în primele trei luni), Polonia se va diferenţia din nou în mod pozitiv şi va evita confortabil recesiunea: prognoza de creştere economică este de cca 2,5% pentru acest an şi 2-2,5% pentru 2013.

În ceea ce priveşte evoluţiile raportate la luna septembrie, o serie de măsuri au susţinut o consolidare a monedei unice Europene faţă de monedele majore: avizul favorabil dat de Curtea Constituţională Federală a Germaniei pentru participarea Guvernului de la Berlin la Mecanismul European de Stabilitate, programul nelimitat de achiziţii de obligaţiuni anunţat de Banca Centrală Europeană etc. În septembrie, Euro a crescut şi faţă de majoritatea monedelor din UE, respectiv cu 1,25% faţă de Coroană Suedeză, 1,19% faţă de Leu, cu 1,13% faţă de Coroană Cehă, cu 0,52% faţă de Forint şi cu 0,4% comparativ cu Lira Sterlină. Zlotul Polonez <<a făcut opinie separată>>, apreciindu-se cu 1,21% faţă de moneda unică europeană.

"Ne aşteptăm la multă volatilitate în piaţă în ultimul trimestru din an, întrucât atât Europa, cât şi SUA au paşi importanţi de făcut până la sfârşitul anului, din punct de vedere politic şi economic. Leul, la rândul său, rămâne volatil, într-un context care atrage atenţia speculatorilor gata să exploateze un semnal de depreciere; faptul că <<BNR veghează>> desigur că temperează avântul", a arătat Victor Safta.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Info Noble Securities

In 2012, grupul financiar european Getin Noble Bank Group of Companies & Getin Holding a facut primul pas in Romania, deschizand sucursala locala a firmei de brokeraj Noble Securities.

Getin Noble Bank Group of Companies detine banci (retail banking, private banking, corporate banking), fonduri de investiţii, companii de consultanţă financiară şi imobiliară, leasing şi asigurări. La rândul său, Getin Holding deţine bănci, companii de leasing şi asigurări, precum şi alte companii în domeniul financiar în Polonia, Rusia, Ucraina, Belarus şi România. În 2011, Getin Noble Bank a realizat un profit net de 230 milioane EUR, iar Getin Holding a obţinut un profit net de 250 milioane EUR. Getin Noble Bank Group of Companies şi Getin Holding sunt grupuri de origine poloneză, "înrudite" ca business şi acţionariat majoritar. Acţionarul majoritar al celor două grupuri este omul de afaceri Leszek Czarnecki, Doctor în Ştiinţe Economice.

Casa de Brokeraj Noble Securities este reglementată şi autorizată de organismul de profil din Polonia, iar filiala din România va opera inclusiv sub supravegherea Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare (CNVM). Tranzacţiile se realizează prin intermediul platformei Noble Markets, care oferă peste 200 de instrumente financiare: perechi valutare, acţiuni, indici bursieri şi mărfuri. Prin platforma Noble Markets se realizează tranzacţii în marjă (maxim 1:100); astfel, se pot realiza tranzacţii cu o valoare mai mare decât suma alocatat. Atunci când se tranzacţionează în marjă, se utilizează efectul de levier , care amplifică atât câştigurile, cât şi pierderile potenţiale: o marjă de 1% (1:100) permite realizarea unei tranzacţii de 1.000 EUR blocând în contul de tranzacţionare doar 10 EUR (1000 EUR*1%). Detalii despre contul minim, instrumente şi strategii de tranzacţionare pe www.noblemarkets.ro

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii