Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
13:34 22 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Elevii voluntari în proiectului EcoChampions au amenajat un nou spaţiu verde în Constanţa

ro

07 May, 2012 21:26 1761 Marime text
ecochmpions_amenajare_spatiu_verde_constanta_foto_vlad_basca_01.jpgDin 6 mai constănţenii au un nou spaţiu verde destinat plimbărilor şi relaxării. În cadrul proiectului EcoChampions realizat de Asociaţia MaiMultVerde şi Grupul CEZ, cei 200 de elevi înscrişi în cluburile de voluntariat şi-au unit forţele şi au ieşit cu mic, cu mare în campusul Universităţii Ovidius, unde au amenajat un teren de 1,3 hectare. Voluntarilor EcoChampions li s-a alăturat şi actorul George Piştereanu, invitat să dea o mână de ajutor la amenajarea spaţiului verde.

EcoChampions este un proiect educaţional realizat de Asociaţia MaiMultVerde şi Grupul CEZ în parteneriat cu Inspectoratul Şcolar Judeţean Constanţa şi Mare Nostrum. Cluburile de elevi de la şcolile înscrise în proiectul EcoChampions trebuie să pună în practică 25 de proiecte de voluntariat în folosul comunităţii, atât din domeniul protecţiei mediului, cât şi proiecte sociale.

ecochmpions_amenajare_spatiu_verde_constanta_foto_vlad_basca_02.jpgDuminică, 6 mai, începând cu ora 13.00, elevi din şcolile şi liceele înscrise în proiectul EcoChampions, alături de părinţi, profesori, membri ai comunităţii şi alţi voluntari s-au adunat în campusul Universităţii Ovidius pentru a transforma un teren neamenajat într-un veritabil parc destinat petrecerii timpului liber şi recreerii. Dacă până acum cluburile de elevi au implementat proiecte separat, acum şi-au unit forţele pentru a amenaja un spaţiu verde de care se vor bucura în viitor toţi locuitorii Constanţei. Plantarea a fost realizată în parteneriat cu Universitatea Ovidius care a pus la dispoziţie terenul de 1.3 ha. Actorul George Piştereanu a participat şi el la acţiunea de plantare, dând o mână de ajutor la plantarea puieţilor.

Voluntarii au plantat arbori foioşi (paltini, stejari roşii, tamarix, corcoduşi şi platani), sub umbra cărora se vor putea adăposti în câţiva ani, arbuşti şi flori de sezon cu care au marcat aleile noului parc. Amenajarea spaţiului din campusul Universităţii Ovidius este cea de-a patra activitate din cele cinci pe care voluntarii le realizează în cadrul ediţiei a doua a EcoChampions.

ecochmpions_amenajare_spatiu_verde_constanta_foto_vlad_basca_03.jpg„Nu am mai fost la o acţiune de plantare până acum, dar nu a fost atât de greu pe cât pe mă aşteptam. Am sădit flori alături de colegii mei din clubul EcoChampions, lăsându-i pe elevii mai mari să planteze copacii. Abia aşteptăm să ne bucurăm de acest părculeţ în viitor", a declarat un voluntar EcoChampions, elev al unei şcoli implicate în proiect.

„Încurajăm tinerii constănţeni să urmeze exemplul dat de elevii cluburilor EcoChampions şi să se implice în comunitatea locală în care trăiesc pentru că împreună o pot remodela, îmbunătăţind calitatea vieţii şi arătând respect pentru mediul înconjurător", a declarat Ondrej Safar, directorul Diviziei Producţie de Energie a CEZ Group în România.

EcoChampions este un proiect educaţional realizat de Asociaţia MaiMultVerde şi Grupul CEZ în judeţul Constanţa. Prima ediţie s-a desfăşurat pe perioada anului şcolar 2010-2011 în 10 şcoli şi licee din localităţile Constanţa, Cogealac şi Fântânele. Au fost create cluburi de voluntari care, la finalul proiectului, au propus şi implementat propriile lor proiecte de voluntariat. Astfel, proiectul a venit în întâmpinarea nevoii de instruire şi canalizare a abilităţilor elevilor de a se implica activ în dezvoltarea comunităţilor în care trăiesc. Cei peste 200 de elevi de gimnaziu şi liceu implicaţi şi-au dorit să continue proiectul şi în anul şcolar 2011-2012, fiind conştienţi de schimbările pe care le pot produce în comunitate.

Întâlnirile lunare programate în cadrul celei de-a doua ediţii a proiectului pentru cele 10 cluburi participante le vor oferi elevilor informaţii despre voluntariat şi educaţie civică pe baza cărora vor organiza dezbateri. De asemenea, ei vor identifica nevoi ale comunităţii şi cauze în care să se implice prin diverse acţiuni de voluntariat pe care le vor pune în practică o dată la două luni. Două cluburi, unul de la liceu şi unul de la gimaziu, vor face echipă în fiecare proiect de voluntariat. După fiecare acţiune, echipele se vor schimba, astfel încât toţi elevii implicaţi în proiect să ajungă să se cunoască. Cluburile de elevi implicaţi în proiect trebuie să implementeze cinci proiecte în această ediţie EcoChampions.

Cele 10 şcoli şi licee implicate în proiect sunt: Şcoala nr. 24 „Ion Jalea", Şcoala nr. 29 „Mihai Viteazu", Şcoala nr. 30 „Gh. Ţiţeica", Şcoala cu cls. I-VIII Fântânele, Şcoala cu cls. I-VIII Cogealac, Colegiul Naţional „Mircea cel Bătrân", Colegiul Naţional „Mihai Eminescu", Liceul Teoretic „George Călinescu", Liceul Teoretic „Traian" şi Liceul Teoretic „Ovidius".

Informaţii suplimentare:

Anamaria Bogdan, Director comunicare, Asociaţia MaiMultVerde, tel. 0755 224816, email: anamaria.bogdan@maimultverde.ro

Cosmina Marin, Coordonator Comunicare & PR, Parcul eolian CEZ, tel. 0734 455809, email: cosmina.marin@cez.ro

Note pentru jurnalişti

Asociaţia MaiMultVerde este o organizaţie neguvernamentală, nonprofit şi de protecţie a mediului, care are misiunea de a construi o nouă cultură a voluntariatului pentru mediu în România. În primii trei ani de funcţionare, 2008 - 2010, MaiMultVerde a lucrat cu peste 15.000 de voluntari, a plantat peste 500.000 de puieţi, a strâns peste 300 de tone de deşeuri, a deschis primul sistem de bike-sharing din Bucureşti, Cicloteque, a derulat mai multe campanii naţionale de informare şi educaţie şi a organizat prima gală de strângere de fonduri pentru proiecte de mediu, Gala Verde. Bugetul MaiMultVerde în primii trei ani a depăşit 2.500.000 de euro. Fondurile au fost obţinute din sponsorizări oferite de marile companii din România.

Despre Grupul CEZ

Grupul CEZ este unul dintre cei mai puternici producători, furnizori şi distribuitori de energie din Europa, atât din punct de vedere al capacităţilor operaţionale, cât şi din punctul de vedere al numărului de clienţi deserviţi. Grupul CEZ este un jucător cheie pe piaţa de energie electrică a Europei Centrale şi de Sud- Est şi este al doilea mare exportator de energie din Europa. Grupul CEZ acoperă domenii industriale variate, pornind de la extracţia de materii prime, generarea de energie, distribuţia de energie şi până la comercializarea energiei electrice şi termice, precum şi a produselor auxiliare. Grupul CEZ este prezent pe piaţa românească încă din anul 2005, odată cu preluarea companiei de distributie Electrica Oltenia SA, care după procesul de transformare asigură alimentarea cu energie electrică a şapte judete: Argeş, Dolj, Gorj, Mehedinţi, Olt, Vâlcea şi Teleorman. Afacerile Grupului CEZ în România sunt reprezentate de cele 8 companii - CEZ Distribuţie, CEZ România, CEZ Vânzare, CEZ Trade, Tomis Team, MW Invest, Ovidiu Development şi TMK Hydroenergy Power.

Grupul CEZ investeşte, in zona Dobrogea, 1.1 miliarde Euro în realizarea celor mai mari parcuri eoliene pe uscat din Europa, cu o putere totală instalată de 600 MW: Parcurile Eoliene CEZ de la Fântânele, Grădina şi Cogealac.

Construcţia parcurilor amplasate la nord de Constanţa se desfăşoară în mai multe etape - prima, aflată la Fântânele, include 139 de turbine eoliene cu o capacitate de 347,5 MW. Cea de-a doua etapă se desfăşoară în zona Cogealac şi Grădina, include 101 turbine cu o capacitate totală de 252,5 MW.

Întreaga capacitate a Parcurilor Eoliene CEZ este preconizată să fie pusă in functiune până la sfârşitul anului 2012. La finalizarea ambelor etape ale proiectului, CEZ va putea furniza 10% din totalul energiei regenerabile produse în România, incluzând marile hidrocentrale. În vederea îndeplinirii directivei UE de a asigura provenienţa a 20% din producţia totală de energie electrică din surse regenerabile până în anul 2020, investiţia derulată de Grupul CEZ în Dobrogea este una deosebit de importantă.

În 2009, în România, numai 14 MW au fost instalaţi în scopul valorificării potenţialului eolian.

In 2011, Grupul CEZ în România a achiziţionat sistemul hidroenergetic de lângă Reşiţa, judeţul Caraş Severin, format din 4 microhidrocentrale (Grebla, Crăinicel 1, Crăinicel 2 şi Breazova) şi amenajările hidro aferente de la Trei Ape, Gozna, Valiug şi Secu, având o capacitate totală instalată de aproximativ 18 MW şi o producţie de circa 70GWh/an. Grupul CEZ investeşte în reabilitarea complexului de hidrocentrale de la Reşiţa în scopul creşterii eficienţei; capacitatea de producţie urmând să se ridice la peste 20 MW după finalizarea procesului de reabilitare.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii