Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
01:18 24 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Eşti depresiv ? Recunoaşte semnalele de alarmă !

ro

01 Oct, 2012 19:40 827 Marime text

Depresia este considerată boala secolului în care trăim, fiind una dintre cele mai frecvent întâlnite probleme de sănătate în zilele noastre. În mod paradoxal, este ultimul lucru pe care îl ia în calcul individul care prezintă simptomatologia specifică.

De obicei, persoanele afectate de depresie consultă mai întâi medici din alte specialități și abia în cele din urmă ajung la medicul psihiatru. Există două cauze majore determinante ale acestui fapt: simptomele depresiei nu sunt cunoscute, și, pe de altă parte, teama de a fi diagnosticat cu o boală psihică.

Primul pas, însă, în tratarea depresiei este recunoașterea manifestărilor sale, pentru a putea apela la un medic specialist.

Episodul depresiv major - manifestări și simptome

Un episod depresiv major implică mai multe elemente, dintre care, două sunt, în majoritatea cazurilor, obligatorii: dispoziția depresivă și anhedonia. De asemenea, tulburarea somnului și schimbarea obiceiurilor alimentare sau chiar refuzul de a mânca sunt modificări fundamentale care completează un episod depresiv.

"Dispoziția unui individ reprezintă mai mult decât starea lui emoțională la un moment dat, dacă ar fi să îl intrebe cineva, dintr-o dată, "cum te simți". Evident se referă la universul emoțional intern al unui individ așa cum se orânduiește el pe parcursul zilei, mai multe zile la rând.", ne explică medicul specialist psihiatru Gabriel Diaconu.

Domnia sa continuă: "Depresia și nefericirea nu sunt același lucru, adeseori dispoziția depresivă are loc în ciuda realității. Da, poți avea o viață frumoasă, sa fii împlinit, să ai un serviciu bun, copii și menajeră și totuși sa fii depresiv. Diversitatea dispoziției depresive merge de la o stare de oboseală mintală extremă, adeseori descrisă de pacient ca o "ceață" mintală, până la agitație, neliniște psihomotorie, sentimentul catastrofei iminente. Gândurile "negre" se adună, și pe parcursul zilei persoana poate chiar ajunge să intre în panică în prezența unui pesimism rezistent, crud și sumbru prin conotații."

Cel de-al doilea element major în recunoașterea și diagnosticarea depresiei este anhedonia. Psihiatrul Gabriel Diaconu precizează: "Anhedonie înseamnă, pe scurt, pierderea abilității de a experimenta plăcere din lucruri care, anterior, generau o astfel de stare. Nu e vorba de simple activități ca jocul, sau mișcarea fizică, cititul unei cărți bune sau să mănânci prăjitura favorită. Nu. Individul se plânge că nu-și mai poate iubi părinții, copiii, prietenii nu-i mai spun nimic și atunci se izolează de ei, știe că s-a apucat de cariera pe care o are pentru ca o găsea atractivă, dar astăzi simplul exercițiu al rutinei zilnice declanșează un lanț de angoasă, pentru că nu e neplăcere, e absența conceptului pe de-a întregul."

Somnul este cea de-a treia funcție alterată atunci când vorbim despre un episod depresiv, fapt cunoscut la scară mai largă. Somnul depresivului este fragmentat, trezirile sunt foarte dese și acesta fie adoarme greu, fie se trezește în miezul nopții și nu mai poate adormi. Chiar și în cazurile în care doarme mult, individul se va simți tot obosit și lipsit de energie.

Nu în ultimul rând, pierderea poftei de mâncare este unul dintre simptomele care trebuie luate în calcul când vorbim despre un episod depresiv major.

Cât durează un episod depresiv major ?

"Durata unui episod depresiv major, netratat, variază între 6 - 12 luni. Când se intervine însă cu medicație, scade la 2 - 8 săptămâni, adică de mai bine de 10 ori mai repede și asta pentru că tratamentul antidepresiv, de cele mai multe ori, reprezintă un remediu pentru disfuncția biologică din spatele semnelor de depresie. În total, 7 - 8 din 10 oameni răspund tratamentului pentru depresie majoră." detaliază medicul psihiatru Gabriel Diaconu.

Depresia: o boală vindecabilă ?

Unul dintre miturile cele mai adânc înrădăcinate este acela că depresia nu se vindecă, că odată declarat depresiv, nu mai există cale de scăpare. Am apelat din nou la psihiatrul Gabriel Diaconu: "Mulți pacienți ajung să își recupereze viața "dinainte" de episodul lor depresiv și despre ei se poate afirma, faptic, că se vindecă de depresie. Vindecarea de un episod depresiv major, pe de altă parte, trebuie observat că nu oferă individului o formă de imunitate pentru episoade depresive ulterioare. Ce știm, însă, este că fiecare episod depresiv major prelungit crește șansa unuia viitor. Nu există un imperativ mai puternic pentru tratamentul corect, viguros și bazat pe evidențe al unei astfel de tulburări."

Pentru informatii complete si suport, consultati platforma online www.depresiv.ro, care este sustinuta de medici specialisti psihiatri.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii