Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
00:21 23 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Europa FM i-a ridicat o statuie unui maestru emerit al sportului, Traian Bucovala, unul dintre cei mai harnici 5 romani

ro

06 May, 2010 17:20 2102 Marime text
traianbucovalastatuieeuropafm-ct_resize.jpgJoi, 6 mai, Europa FM a dezvelit la Sala Sporturilor din Constanţa statuia celui de-al patrulea "Erou în muncă" dintre cei mai harnici 5 români. Concursul „Europa FM îţi ridică statuie" s-a desfăşurat în luna aprilie la Europa FM şi a fost deschis tuturor ascultătorilor. Scopul concursului a fost acela de a-l găsi pe cel mai muncitor român.

Evenimentul de dezvelire a statuii celui de-al patrulea câştigător a avut loc la Constanţa, în prezenţa familiei dânsului, a generaţii de foste hanbaliste,autorităţi locale şi colegi.

Cel care a fost surprins să vadă o statuie cu propriul chip, în faţa locului unde îşi desfăşoară cu dedicare activitatea profesională a fost meastrul emerit al sportului, profesorul de sport Traian Bucovală, care şi-a dedicat întreaga viaţă handalului şi care va împlini în curând vârsta de 75 de ani.

dezvelireastatuiiluitraianbucovala-efm_resize.jpgToader Păun, trimisul special Europa FM pentru dezvelirea statuii de la Constanţa a fost ajutat de Elena Frâncu, director direcţia de sport din Constanţa.Cei doi au dezvăluit statuia eroului muncii chiar în faţa lui, acesta rămând profund impresionat de gestul pus la cale de colegii lui şi Europa FM.

"Această distincţie este a oraşului Constanţa şi a tuturor celor cu care am lucrat de-a lungul anilor şi şi-au dedicat sufletul handbalului. În Constanţa handbalul este iubit şi apreciat", a fost reacţia domnului Bucovală, extrem de emoţionat.

Colegii lui Traian Bucovală l-au înscrie pe acesta în concursul „Europa FM îţi ridică statuie" explicând toate meritele antrenorului:" Vin cu o propunere din partea familiei sportului constanţean şi, în special, din partea celor care sunt apropiaţi handbalului de la malul mării. Dealtfel, profesorul emerit Traian Bucovală, căci el este cel pe care vi-l aducem în atenţie, îşi confundă existenţa cu cea a handbalului feminin constănţean, acolo unde a activat în calitate de antrenor şi conducător. A absolvit ICF Bucureşti, după care a funcţionat ca profesor de educaţie fizică la cîteva şcoli din judeţ, iar la Constanţa, la Şcoala Generală nr.9. Şi-a început cariera de antrenor la Constanţa, activînd la echipele Spartac (feminin), Portul şi Marina (masculin). A selecţionat şi pregătit mai multe generaţii de sportive ce au evoluat în cadrul echipelor constănţene de junioare şi senioare, printre acestea numându-se Elena Frîncu, Ibadula Nadire, Larisa Cazacu, Liliana Tomescu şi Mihaela Ignat-Pîrîianu. Antrenor emerit, antrenor secund al lotului naţional de junioare 1969-1974, antrenor principal al lotului naţional de junioare 1974-1975, antrenor secund al lotului naţional de tineret 1975-1976, antrenor secund al lotului naţional de senioare 1976-1978, a participat la competiţii internaţionale oficiale şi amicale de junioare, tineret şi senioare, Cupa Prietenia, campionatul Balcanic, Campionatul Mondial din Germania (1977), are merite deosebite în pregătirea unor sportive ce au obţinut rezultate internaţionale de valoare. Sub "bagheta" sa s-au format profesional Elena Frîncu (actual director al DSJ Constanţa), dar şi doi dintre cei mai pricepuţi antrenori din handbalul românesc: Dumitru Muşi şi Lucian Râşniţă. A fost profesor şi director adjunct al Şcolii Sportive nr.1 în perioada 1967-1979 şi director al aceleiaşi instituţii (devenită CSŞ 1 Constanţa) între anii 1990-1998. Din 1998, îndeplineşte funcţia de director executiv al CS Tomis Constanţa, perioadă în care echipa feminină de handbal a obţinut câteva rezultate notabile, inclusiv calificarea în finala Cupei Challenge (2005)"

Pentru munca, dedicaţia, spiritul de echipă, fair play-ul şi disponibilitatea lui, Traian Bucovală a fost înscris de colegii lui pe www.europafm.ro în campania „Europa FM îţi ridică statuie", iar ascultătorii au considerat că merită această recunoaştere şi l-au votat ca făcând parte dintre cei mai harnici români.

Joi, constănţeanul Traian Bucovală a trăit bucuria, surpriza şi emoţia de a primi recunoaşterea muncii sale de la colegii lui şi de la Europa FM, iar vineri un alt bucureştean va fi surprins cu o statuie adevărată amplasată la locul lui de muncă.

Cele 5 statui au fost realizate de Sorina Mihalache, Lucian Nitruţoiu, Maria Răducan, Vârzaru Toedora, studenţi din anul 3 de la Universitatea Naţională de Artă Bucureşti, secţia sculptură, sub coordonarea rectorului universitar doctor Reka Csapo Dup.

Banii câştigaţi de ei în urma acestor opere îi vor ajuta să-şi achiziţioneze materialele pentru lucrările lor de licenţă.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii