Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
15:17 23 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Expoziţia Licitaţiei de Primăvară trezește la viaţă Cazinoul din Constanţa

ro

05 Mar, 2013 22:07 794 Marime text

Constanţa intră în circuitul de interes pentru valorile artei de patrimoniu. În perioada 7-9 martie, liderul pieţei de artă din România, Artmark, aduce la malul mării o selecție reprezentativă de 40 de capodopere semnate de cei mai valoroşi pictori români de patrimoniu: Grigorescu, Tonitza, Petrașcu, Pallady, Băncilă, Cumpăna, Iser, Baba ș.a. Expoziţia Licitaţiei de Primăvară este găzduită de monumentul emblematic al Constanţei, Cazinoul, readucând astfel în discuție problema conservării și repunerii în circuitul public a unor opere culturale.

Constanţa, 5 martie 2013
Cazinoul din Constanţa nu a pierdut la jocurile de noroc, atâta vreme cât cei mai valoroși artiști de patrimoniu vin cu asul din mânecă. Suntem expresia simbolurilor culturale care ne reprezintă. Ce se întâmplă însă când devenim asemenea Cazinoului din Constanța?
Vedeta expoziției este capodopera grigoresciană „Colombina în verde” (valoare estimativă 150.000 – 250.000 de euro), tablou cu o istorie fascinantă, repatriat în urmă cu câteva zile, în cadrul unei misiuni de negociere întreprinse de experții Artmark în sudul Franței. Capodopera, dispărută în timpul persecuției sovietice din anii ‘50, a fost descoperită la o familie de francezi, lângă Montpellier. Pentru repatrierea capodoperei, s-a depus un efort imens: de la Paris la Montpellier, de la Montpellier la Carcassonne, plus 11 ore de negociere încheiate cu un rezultat pozitiv în ceea ce priveşte întoarcerea „Colombinei în verde” în România.

Expoziţia, organizată cu sprijinul Primăriei Constanța și a Consiliului Judeţean Constanța, poate fi vizitată la Cazinou joi, 7 martie, în intervalul orar 12:00 - 21:00, iar vineri, 8 martie și sâmbătă, 9 martie, în intervalul orar 10:00 - 21:00. Conferința de presă pe tema degradării versus conservării operelor de patrimoniu se desfășoară joi, începând cu ora 12:00.

Operele expuse la Cazinoul din Constanța pot fi adjudecate în cadrul Licitației de Primăvară, eveniment ce se desfăşoară în Bucureşti, la J.W. Marriott Grand Hotel, la data de 20 martie.

Detalii cu privire la povestea fascinantă a tabloului „Colombina în verde” puteți afla accesând rubrica de știri de pe site-ul organizatorilor, www.artmark.ro.

Despre Artmark
Artmark este o casă de licitaţii de artă înfiinţată în 2008 care selectează, evaluează şi pune în circuitul pieţei de artă opere cu autenticitate garantată, susţinând în paralel activitatea Centrului Cultural ArtSociety, care organizează expoziţii de artă de anvergură naţională.
În cei cinci ani de existenţă, Artmark a organizat aproape 100 de licitaţii de artă, care au pus în vânzare peste 10.000 de opere de artă şi obiecte de colecţie. Vânzările publice (prin licitaţii de artă) ale Artmark au crescut de la 10,7 milioane de euro în 2011 la 11,9 milioane de euro în 2011 – într-o piaţă a licitațiilor de artă care a crescut de la aproximativ 13,7 milioane euro în 2011 la aprox. 14,6 milioane euro în 2012.
Oferind oportunităţi de investiţie numai în opere de calitate muzeală, Artmark se implică activ şi în conservarea şi perpetuarea moştenirii culturale. Începând cu 2010, datorită iniţiativei susţinute de Artmark a unor colecţionari, mai multe capodopere ale artei româneşti vândute prin licitaţie au fost oferite expunerii publice în muzee naţionale de artă din ţară și străinătate (Muzeul Național Brukenthal, Muzeul de Artă Constanța, Muzeul de Artă Ploiești, Muzeul Național de Artă al Republicii Moldova, Muzeul de Artă Brașov etc.). Totodată sediul Artmark găzduiește, cu începere din 2011, în regim de vizitare gratuită, expoziția permanentă a unei selecții a patrimoniului Pinacotecii București, în condițiile în care aceasta nu beneficiază de un sediu propriu.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii