Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
03:17 24 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Extinderea programului Institutului Cultural Român „Dimitrie Cantemir" de la Istanbul

ro

08 Oct, 2012 22:39 860 Marime text
Institutele Culturale Române amplasate în diferite capitale au fost o inițiativă benefică a Fundației Culturale Române, devenită ulterior Institutul Cultural Român. Ca orice alte instituții, institutele amintite resimt nevoia unei reexaminări a misiunii, a registrului de activități, a prezenței în dezbaterile culturale de la fața locului, a interacțiunii cu institutele culturale, universitare, științifice etc. din locul respectiv, a contribuției pe care o aduc la cunoașterea și prestigiul culturii române.

În țară, Institutul Cultural Român a deschis dezbaterea cu specialiștii asupra consolidării fiecăruia dintre institute, sub aspecte semnalate public în textele programatice deja lansate.

În legătură cu Institutul Cultural Român „Dimitrie Cantemir" de la Istanbul, președinția Institutului Cultural Român solicită luarea în considerare, alături de cerințele ce se adresează tuturor institutelor, a următoarelor:

a) Specialiștii din țară (și nu numai) argumentează că Institutul Cultural Român de la Istanbul și-a redus activitatea la un fel de „impresariat artistic". Argumentul nu trebuie ignorat, orice pondere îi recunoaștem. De aceea, se cere directorului ICR Istanbul să revadă programul de activități pe direcțiile:

- Valorificarea imenselor arhive turcești, în parteneriat cu Bașbakanlik Osmanli Arșivi (Arhiva Otomană de pe lângă Președinția Consiliului de Miniștri din Istanbul), Arhivele Naționale ale României și Academia Română;

- Punerea în valoare a urmelor de viață românească din Istanbul: Casa Cantemir (Muzeul DC) din Fanar, localizarea Palatului Cantemir din zona Ortaköy, Biserica brâncovenească Sf. Parascheva, instalarea de plăcuțe la Yedi Kule (unde a fost deținut Brâncoveanu), la Yali Köșkü (unde au fost executați Brâncovenii) etc., în parteneriat cu Direcția Monumentelor Istorice din Istanbul;

- Sprijinirea formării de turcologi români în cooperare cu centrala ICR și universități din România;

- Intrarea în cooperare stabilă cu universități de prim plan din Turcia;

- Conectarea digitală a Bibliotecii Institutului Cultural Român „Dimitrie Cantemir" de la Istanbul la rețeaua institutelor de cercetare din Turcia;

- Două posturi din cele cinci alocate Institutului Cultural Român „Dimitrie Cantemir" de la Istanbul se reprofilează pe direcțiile menționate.

Institutul Cultural Român

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii