Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
05:28 23 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Festivalul Tineretului, Sportului, Culturii Tuce şi Tătare, ediţia a- V- a

ro

16 May, 2013 19:00 828 Marime text
Festivalul Tineretului, Sportului, Culturii Tuce şi Tătare ediţia a- V- a va debuta duminică, 19 mai la orele 10.00 cu Crosul Tineretului Turc, ediţia a IX a care se va desfăşura pe traseul: Instituţia Prefectului- Consulatul General al Republicii Turcia la Constanţa.
Ziua de 23 mai va fi consacrată întrecerilor sportive care vor debuta cu un minicampionat de fotbal ce se va desfăşura la Hotelul Dorna din Mamaia,  începând cu orele 9.15 şi unde se vor întrece echipe de tineri de la filialele UDTR din Constanţa, Mangalia, Cobadin, Tuzla, Tulcea,  dar şi de la Liceul „Kemal Atatürk din Medgidia şi de la Liceul Internaţional de Informatică din Constanţa.  Întrecerile vor continua după amiaza de la orele 14.30 ,la Lake view cu tenis de masă, table,remi, bowling şi biliard. În aceeaşi zi, la orele 17.00 va avea loc o conferinţă cu tema, „Comunitatea Turco-Tătară din Dobrogea-secolele XV-XX”. Conferinţa va fi susţinută de lector univ.dr. Cezmil Karasu de la Universitatea din Eskişekir şi se va desfăşura la Muzeul de Istorie Naţională şi Arheologie din Constanţa, începând cu orele 17.00. De la orele 18.00 în aceeaşi locaţie va fi vernisată Expoziţia de fotografie intitulată:„Imagini din trecutul dobrogean”
În data de 24 mai, la orele 10.30 tinerii sunt invitaţi să ia parte la un simpozion în care vor fi dezbătute teme precum: „Condiţia tănârului minoritar etnic în societatea majoritară”,  „Oportunităţi oferite de România tânărului aparţinând unei minoritati etnice”,”Integrarea tânarului minoritar cu studii în străinătate în viaţa socială românească”.  Vor vorbi şi vor răspunde întrebărilor participanţilor la simpozion, Aledin Amet subsecretar de stat în cadrul Departamentului pentru Relaţii Interetnice şi Aidun Curt-Mola consilier superior în cadrul aceleiaşi instituţii, două personalităţi aparţinând unei comunităţi etnice care s-au afirmat în spaţiul public românesc, primul deţinând două mandate de deputat şi cel de al doilea, fost Subprefect.Simpozionul va fi urmat de un concurs culinar intitulat „Din bucătăria bunicii” unde tinerele îşi vor demonstra măiestria în a pregăti preparate culinare tradiţionale. Ora de începere a concursului 13.00. Seria de manifestări se va încheia cu o serată turcească intitulată „Sıra gecesi”, un obicei străvechi din ţinuturile Anatoliei. Toate manifestările din 24 mai se vor desfăşura la terasa „Nane” din Portul Tomis.
Sâmbătă, 25 mai, începând cu orele 11.00 va avea loc Târgul internaţional de binefacere în cadrul căruia vor fi expuse produse specifice Turciei, Federaţiei Ruse şi Republicii Populare Chineze precum şi mîncăruri tradiţionale pregatite de comisiile de femei ale UDTR şi UDTTMR. Banii strânşi din vânzarea produselor vor fi donaţi Centrului de primire copii în regim de urgenţă, aparţinând de Direcţia Judeţeană pentru Protecţia Copilului. Târgul internaţional de binefacere se va desfăşura în Portul Tomis, locaţie în care de la orele 12.00 va începe un spectacol de dansuri tradiţionale turceşti şi tătăreşti susţinut de ansambluri folclorice aparţinând UDTR şi UDTTMR. Tot în data de 25 mai, începând cu orele 15.00, la Medgidia se va desfăşura Turneul de lupte tătăreşti,„ kureş” intitulat „Marea Neagră”, organizat de UDTTMR.
Festivalul Tineretului, Sportului, Culturii Tuce şi Tătare ediţia a- V- a îşi va închide porţile joi, 30 mai la orele 18.00 cu vernisajul expoziţiei de fotografie, pictură, sculptură şi artă video intitulată generic „ Dinamism în artă”. Expoziţia reuneşte lucrările a 19 artişti plastici din Republica Turcia. Numărul acestora, 19 a fost ales special pentru a marca ziua de 19 Mai, 1919, dată la care „Kemal Atatürk” a dat startul luptei pentru independenţă, zi în care au fost puse bazele Republicii Turcia.
Detalii despre Festivalul Tineretului, Sportului, Culturii Tuce şi Tătare ediţia a- V- a au fost prezentate astăzi, 16 mai în cadrul unei conferinţe de presă la care au participat: consulul general al Republicii Turcia la Constanţa, Füsun Aramaz, viceconsulul Özgen Topçu, secretarul general al UDTR, Ervin Ibraim, vicepreşedintele filialei Constanţa a UDTTMR, Erol Menadil şi Mehmet Tünen-Asociaţia Oamenilor de Afaceri Turci Dobrogea- TIAD.

PR UDTR
Sorina Asan
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii