Gardasil (în România Silgard), vaccinul anti-HPV, oferit în mod gratuit și pentru băieți, începând din 2013, în Australia
Gardasil (în România Silgard), vaccinul anti-HPV, oferit în mod gratuit și pentru băieți, începând dinÎncepând din 2013, vaccinul tetravalent recombinat împotriva HPV (tipurile 6, 11, 16 și 18 - 4vHPV) va fi disponibil și pentru băieţii cu vârste cuprinse între 12 și 13 ani, pe teritoriul Australiei, ca parte a Programului Naţional de Imunizare. Pentru fetele cu vârste cuprinse între 12 și 13 ani, vaccinul anti-HPV (4vHPV) este disponibil în Programul Național de Imunizare încă din 2007.
Programul de Imunizare va fi desfășurat în școli și va fi oferit, de asemenea, și băieților care intră în clasa a noua în 2013, ca parte a unui program de recuperare ce va dura doi ani și va fi desfășurat sub egida Programului Național de Imunizare. Vaccinul anti-HPV este administrat în baza unui program de 3 doze administrate la 0, 2 și 6 luni.
Baieţii care vor să se vaccineze şi nu sunt eligibili pentru administrarea vaccinului conform cerințelor Programului de Imunizare, îl vor putea achiziţiona prin prescripţie privată. Important de menționat este faptul că imunizarea prin vaccinul anti-HPV nu va avea efect asupra unei infecţii preexistente cu virusul HPV, băieţii care sunt activi sexual și au fost deja expuși diverselor tulpini HPV, inclusiv 6, 11, 16 şi 18, nefiind, astfel, protejați prin acest vaccin.
În 2011, aproximativ 70% dintre australiencele în vârstă de 15 ani au fost vaccinate prin programul de trei doze. Cu toate acestea, bărbaţii care au întreţinut contacte sexuale cu alţi bărbaţi au avut puţine beneficii din vaccinarea anti-HPV la femei, ei prezentând, în plus, un grad ridicat de infecţie cu HPV şi alte cancere cauzate de HPV. O analiză a tendinţelor HPV în Australia indică faptul că tipul 16 este cel mai predominant în cancerele provocate de HPV şi, împreună cu tulpina 18, provoacă cele mai frecvente cancere asociate cu HPV la bărbaţi.
Extinderea vaccinării la băieţi va oferi nu numai protecţie directă, dar va creşte și imunitatea populației, protejând, în mod indirect, și populația nevaccinată.
De asemenea, femeile vaccinate au prezentat mai puține cazuri de veruci genitale (de regulă asociate cu tulpinile HPV 6 şi 11), acest lucru demonstrând protecţia indirectă a bărbaţilor heterosexuali prin imunizarea populației. Un studiu retrospectiv de monitorizare a demonstrat diminuarea cu 59% a cazurilor de veruci genitale la femei şi cu 28% la bărbaţii heterosexuali nevaccinaţi corespondenţi ca vârstă. Verucile genitale sunt, de asemenea, răspândite în rândul populaţiei homosexuale, acest segment de populaţie beneficiind, astfel, de vaccinarea anti-HPV.
De asemenea, eficiența vaccinului este redusă la persoanele care sunt deja infectate cu unul sau mai multe tipuri de virus, cu toate că indivizii pozitivi la toate cele patru tipuri ar reprezenta doar o mică proporţie din populaţia activă sexual.
În ceea ce privește valabilitatea acestui vaccin pentru bărbați, datele disponibile arată că efectele sale persistă cel puţin 3 ani. De altfel, eficacitatea acestui vaccin este supusă unor teste pentru determinarea duratei eficienţei sale atât la bărbaţi, cât şi la femei, precum și pentru a determina dacă va fi nevoie de administrarea de doze suplimentare în viitor. În faza a doua privind extinderea studiului la femei, eficienţa vaccinului anti-HPV împotriva bolii (afecţiune cervicală sau genitală cauzată de HPV 6, 11, 16 sau 18) s-a dovedit a fi de 100% după 5 ani.
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp