Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
19:23 25 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Haiducii Dobrogei. rezistența anticomunistă din Munții Babadagului

ro

23 Nov, 2012 16:57 1245 Marime text

Muzeul de Arheologie „Callatis" Mangalia și Liceul Teoretic „Callatis" Mangalia, cu susținerea Primăriei Municipiului Mangalia, organizează vineri, 23 noiembrie 2012, începând cu ora 12.30, la sediul muzeului callatian, o nouă lecție deschisă cu tema: „Haiducii Dobrogei. Rezistența anticomunistă din Munții Babadagului"."Activitatea cultural-științifică face parte din proiectul „Să cunoaștem istoria Dobrogei", inițiat de Muzeul „Callatis" și Primăria Mangalia în septembrie 2012.

În deschidere, directorul Muzeului de Arheologie „Callatis" Mangalia, cercetător științific dr. Sorin Marcel Colesniuc, va vorbi despre rezistența armată anticomunistă, care a cuprins toate regiunile țării în perioada anilor 1945 - 1960. „Mișcările, spontane sau organizate, aveau ca scop împiedicarea implementării noului sistem, iar Dobrogea se încadrează și ea în fenomenul național de rezistență. În acest ținut, alături de români, au mai luptat: macedoneni, turci și tătari. Pădurile Dobrogei, locul lor de refugiu, nu au permis însă siguranța pe care o ofereau pădurile din Carpați, pentru că acestea erau mult mai mici și puteau fi ușor înconjurate și cercetate. Mai mult, după 23 august 1944, Dobrogea a fost declarată zonă de operații, apoi zonă de ocupație, iar la Constanța se afla și cea mai mare garnizoană sovietică din România. Haiducii Dobrogei au fost susținuți de locuitorii satelor din apropierea pădurilor și au încercat să reziste atacurilor trupelor Securității. Cert este că, în această perioadă, cei care au fost împotriva noului sistem comunist au fost trimiși în închisori și lagăre de exterminare și mulți dintre ei au fost bătuți, schingiuiți și chiar executați", a menționat dr. Sorin Marcel Colesniuc.

La această nouă lecție de istorie vor fi prezenți elevi ai Liceului Teoretic „Callatis", însoțiți de prof. Elena Sanda Pădureanu. Și de această dată, tinerilor li s-a cerut să participe cu scurte comunicări legate de tema lecției deschise.

„Rezistența armată anticomunistă, sau rezistența din munți, a reprezentat, până în 1989, un fenomen istoric despre care se știa extrem de puțin, însă, după 1989, a început un proces de reconstituire a acestei perioade importante din istoria României. Astfel, au fost publicate documente din arhivele fostei Securități și lucrările cu caracter memorialistic ale foștilor luptători în rezistență. Elevii vor vorbi despre semnificația luptei de rezistență anticomunistă din Dobrogea care, prin opoziția hotărâtă la fenomenul de bolșevizare și prin numărul mare al jertfelor, se poate înscrie în imediata apropiere a mișcărilor de rezistență din: Munții Făgaraș, Banat, Argeș, Vrancea și Apuseni", a subliniat prof. Elena Sanda Pădureanu.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii