Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
21:14 23 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Marea petrecere a toamnei se întoarce! BALKANIK! FESTIVAL, ediția a doua

ro

30 Aug, 2012 18:29 879 Marime text

Odată cu coacerea strugurilor și cu echinocțiul de toamnă, sărbătorim din nou spiritul balcanic, tradițiile, autenticitatea regiunii noastre, prin muzică, dans și multă veselie. Balkanik Festival se află anul acesta la cea de-a doua ediție și va avea loc, ca și anul trecul, în Grădina Uranus din București, între 21 și 23 septembrie. Balkanik Festival este primul festival de muzică și cultură balcanică din România, iar în centrul său se află omul, multiculturalismul și expresia umană în cea mai pură și autentică formă.

Din 2011, Balcanii și-au deschis porțile către Europa. În România au luat naștere unele dintre cele mai vechi și longevive trupe de muzică balcanică. Potențialul țării noastre în acest domeniu artistic este foarte mare, însă evenimentele care să aducă în atenția publicului muzica etnică și noile tendințe, amestecul între vechi și nou, au fost până acum sub nivelul cererii. Interesul față de muzica balcanică a crescut în ultimii ani iar în cadrul festivalului, publicul bucureștean, român și publicul de pretutindeni, dornic să descopere autenticul regiunii noastre, au ocazia să asculte live formații îndrăgite și autentice românești și din întreaga zonă a Balcanilor.

Trei zile și trei nopți, ca la petrecerile împărătești, vor fi încununate de muzica unor artiști de talie internațională, din Serbia, Ungaria, Turcia, Bulgaria și România, îndrăgiți de publicul amator de muzică balcanică. Patru dintre formațiile prezente se află pentru prima dată la Balkanik Festival, iar la cererea publicului, Baba Zula se întoarce pe scena festivalului.

ORCHESTRA BOBAN ȘI MARKO MARKOVIC, Serbia

Orchestra Boban și Marko Markovic este un ansamblu de suflători și percuționiști, recunoscut internațional ca fiind cea mai bună formație din Serbia din anii ‘80 până în prezent, câștigător a numeroase premii internaționale. Pe lângă cele 13 albume lansate și sutele de concerte susținute, orchestra a interpretat în două dintre filmele lui Emir Kusturica, Underground, distins cu Palme d'Or la Cannes 1995 și Arizona Dream, laureat al Ursului de Aur la Berlinale 1993.

PARNO GRASZT, Ungaria

Numele trupei este de 20 de ani sinonim cu muzica autentică Romani. Membrii trupei au cules ei înşişi melodiile pe care le interpretează din Paszab, în Szabolcs-Szatmár, de acolo de unde locuiesc, departe de zgomotul lumii. Albumul lor, "Rávágok a zongorára" (2002), a ocupat locul 7 între trupele maghiare, în World Music Charts Europe. În 2003 BBC a realizat un film documentar despre activitatea lor de păstrare a tradiţiei. Muzica lor a fost prezentată deja peste tot în lume: în 2008 au petrecut timp în India, cercetându-şi rădăcinile muzicale. În 2009 au susţinut 20 de concerte în SUA, de la New York până la San Francisco.

BABA ZULA, Turcia

Amestecând intrumente orientale ca darbuka, saz electric și linguri, cu abordări electronice și moderne, Baba Zula creează sunete care au fost definite ca "sunetul spațiului din Istanbul", "Oriental dub" sau "Folk contemporan din Instanbul". Baba Zula își împart moștenirea cu noi prin intermediul muzicii lor, o muzică născută din Istanbul și influențată de amintirea unui Istanbul simbolic transmis din generație în generație. Baba Zula a compus diferite piese pentru filme iar trupa a apărut în filmul documentar Crossing the Bridge - The Sound of Istanbul al regizorului Fatih Akin, inclus în Selecţia Oficială de la Cannes în anul 2005.

FANFARA SHAVALE din ZECE PRAJINI, România

Fanfara Shavale din România provine din satul Zece Prăjini, o așezare din centrul Moldovei, care și-a câstigat un renume de invidiat princel mai mare număr de fanfare din țară, fiecare bărbat știind să cânte la cel puțin un instrument. Începând cu anul 1999, cei 10 membri ai Fanfarei Shavale promovează cu succes muzica tradițională româneascăși Romani în întreaga lume.

NEDIM NALBANTOGLU & THE BALKAN MESSENGERS, Turcia & Bulgaria

Nedim Nalbantoglu s-a născut în Turcia, în anul 1966. A studiat 11 ani de Conservator, după care și-a continuat studiile la Ecole Normale Supérieure de Musique, în Paris. A colaborat cu muzicieni faimoși, precum violonista rusoaică Tatyana Affanasiev, Ivo Papasov, Devi Arlih și Bruno L'huissiev, Jhonny Griffin, Tooths Thielemans. Nalbantoglu este cunoscut în Franța ca "omul care dă viață viorii și o face să vorbească" și este un virtuoz în muzică clasică, jazz, muzică balcanică, turcească și indiană. Muzica lui poate fi regăsită în peste 25 de albume din numeroase țări. Pentru a sărbători multiculturalismul și prietenia dintre bulgari și turci, în cadrul Balkanik Festival, Nedim Nalbantoglu urcă pe scenă alături de bulgarii Nesho Neshev, Nikolai Delchev și Salif Ali.

Biletele pot fi achiziționate din rețelele Eventim și MyTicket. Prețurile sunt:

În avans: 35 lei/ zi, 50 lei abonament 2 zile, 85 lei abonament 3 zile

La intrare: 45 lei/ zi, 60 lei abonament 2 zile, 95 lei abonament 3 zile

Un eveniment Asociația Culturală Metropolis, sponsor Apa Nova, cu sprijinul Primăriei Sectorului 5 și Primăriei Municipiului București.

Despre Asociația Culturală Metropolis:

Asociaţia Culturală Metropolis, înfiinţată de Daniel Mitulescu, are ca principal scop realizarea de evenimente non-profit de educare a publicului tânăr, precum Festivalul Internațional de Film pentru Copii KINOdiseea, la care au participat la cele trei ediții de până acum peste 20 000 de persoane și Caravana Metropolis - Cinema în aer liber, care a înregistrat cel mai mare public al unui cinematograf în aer liber din România, cu o medie de 1500 de spectatori pe seară.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii