Mihail Gorbaciov vine la Bucuresti la 20 de ani dupa Revolutie
Mihail Gorbaciov vine la Bucuresti la 20 de ani dupa RevolutieMihail Gorbaciov vine la Bucureşti la 20 de ani după Revoluţie
Omul considerat de unii iniţiatorul prăbuşirii comunismului, condamnat de mulţi în propria ţară pentru că a determinat destrămarea marelui imperiu sovietic, Mihail Gorbaciov continuă să fie o persoană activă în viaţa publică. Laureatul Premiului Nobel pentru Pace din 1990 conduce o fundaţie ce îi poartă numele, susţine conferinţe pe toate meridianele şi publică volume de memorii, analize politice şi eseuri, dovedind o vitalitate şi o putere de muncă de invidiat.
Ajuns în fruntea partidului comunist al Uniunii Sovietice în 1985, într-un moment în care comunismul se apropia de un blocaj total, Mihail Gorbaciov a încercat să îi ofere o gură de oxigen prin două concepte care au devenit celebre. Este vorba de perestroika (reconstrucţie) şi glasnosti (transparenţă). Tot el a lansat ideea comunismului cu faţă umană. Criza era însă prea profundă, iar exerciţiile de reanimare nu au ajutat la nimic.
Cu toate că a relaxat la maximum relaţiile cu Washingtonul, a redeschis un dialog constructiv cu China şi a pus capăt războiului dus atunci de Moscova în Afganistan prin retragerea trupelor ruseşti în 1988, Gorbaciov nu a reuşit să salveze imperiul. Unii spun că a avut în schimb alte merite. Potrivit analistului Viktor Kremeniuk, „Gorbaciov a schimbat lumea. El a realizat pacea mondială. A acordat lumii un viitor, o perspectivă şi chiar o brumă de speranţă”.
După puciul nereuşit al comuniştilor de la Moscova, din august 1991, liderul reformist este forţat să părăsească puterea la sfârşitul aceluiaşi an. În timpul mandatului lui Boris Elţân, Gorbaciov nu a mai fost invitat niciodată la Kremlin. Mult mai târziu, Vladimir Putin îi recunoaşte meritele, îl convoacă la ceremonii şi comemorări şi îl copleşete cu medalii.
Cariera mondială a lui Mihail Gorbaciov abia începe: memoriile îi sunt publicate în mai toate limbile lumii, invitaţiile curg. La cei 78 de ani ai săi, împliniţi pe 2 martie, fostul lider sovietic îşi păstrează vigoarea, luciditatea şi chiar umorul. Astfel, Gorbaciov nu a avut nimic împotrivă să joace propriul său rol într-un film despre viaţa lui.
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp