Record de voluntari in desertul Olteniei, in cadrul campaniei „Romania prinde radacini”
Record de voluntari in desertul Olteniei, in cadrul campaniei „Romania prinde radacini”Record de voluntari în deşertul Olteniei, în cadrul campaniei „România prinde rădăcini”
Campania de împădurire „România prinde rădăcini” iniţiată de Realitatea TV a adunat duminică, 22 martie, un număr record de peste 4.000 de voluntari în judeţul Dolj. Aceştia au plantat aproximativ 40.000 de puieţi de salcâm pe un teren de 9 hectare, afectat de fenomenul de deşertificare, de lângă localitatea Dăbuleni.
Ca şi până acum, s-au alăturat oamenilor de rând o serie de personalităţi din lumea politică, sportivă sau culturală, reprezentanţi marcanţi ai judeţului şi ai localităţii Dăbuleni, care au dat un semnal „verde” plantând un arbore. Printre cei care au participat la acţiunea de duminică se numără preşedintele Senatului - Mircea Geoană, ministrul Mediului – Nicolae Nemirschi, ministrul Apărării – Mihai Stănişoară, europarlamentarii Rovana Plumb şi Marian Jean Marinescu, deputatul PSD de Dolj Valeriu Zgonea, senatorul PSD de Dolj Lia Olguţa Vasilescu. Au mai plantat arbori Mişu Negriţoiu şi interpreta de muzică populară Elena Prodan – originari din Dăbuleni, celebrul medic Irinel Popescu, preşedintele Consiliului Judeţean Dolj – Ion Prioteasa, primarul localităţii Dăbuleni, Nicolae Drăgoi.
La acţiune au mai fost prezenţi voluntari Petrom, dar şi preşedintele organizaţiei MaiMultVerde – Dragoş Bucurenci, însoţit şi el de un grup de voluntari. În total, la împădurirea terenului de 9 hectare de la Dăbuleni au participat peste 4.000 de oameni, cel mai mare număr de voluntari din cele cinci zile de plantare organizate până acum în cadrul campaniei „România prinde rădăcini”.
Terenul de la Dăbuleni face parte din „Sahara Olteniei”, o suprafaţă de peste 100.000 de hectare curpinsă în perimetrul delimitat de localităţile Calafat - Poiana Mare - Sadova - Bechet - Dăbuleni şi fluviul Dunărea afectat de fenomenul de deşertificare.
Campania „România prinde rădăcini” este o iniţiativă a televiziunii de ştiri, desfăşurată cu susţinerea Petrom, sprijinită de Regia Naţională a Pădurilor Romsilva şi de organizaţia non-guvernamentală MaiMultVerde şi realizată în parteneriat cu Consiliul Judeţean Dolj şi cu Consiliul Local Dăbuleni.
Campania „România prinde rădăcini” face parte din programul „Cod Verde”, prin care Grupul Realitatea-Caţavencu se implică responsabil şi susţinut în politicile de mediu.
Etapa din această primăvară a campaniei a început pe 15 martie cu plantarea a peste 35.000 de arbori la Sudiţi – Ialomiţa şi continuă pe 27 martie cu împădurirea unui teren din municipiul Iaşi. În prima zi de plantare au venit la Sudiţi peste 2.000 de voluntari – oameni de rând, dar şi politicieni, sportivi, reprezentanţi ai comunităţii locale.
În 2008, cu participarea a peste 5.000 de voluntari, s-au plantat peste 75.000 de puieţi pe suprafeţe însumând peste 15 ha din judeţele Suceava, Neamţ şi Bacău. Şi anul acesta vor continua plantările în aceste judeţe, dar ele se extind şi în alte areale. Lucrările se desfăşoară în colaborare cu consiliile judeţene şi cele locale.
Campania ecologistă se va întinde pe o durată de 5 ani, cu plantări succesive primăvara şi toamna, iar Realitatea TV va transmite în direct aceste mari acţiuni de voluntariat în sprijinul pădurii şi al unui viitor mai curat pentru generaţiile viitoare. IAA România şi Gala „Oameni pentru oameni” au premiat campania „România prinde rădăcini” pentru cel mai bun program comunitar pe 2008.
Împădurirea realizată cu sprijinul voluntarilor este o acţiune care s-a desfăşurat cu succes şi în alte state europene şi urmăreşte să atragă atenţia autorităţilor, mediului politic şi al celui de afaceri, dar şi societăţii civile pentru restabilirea raporturilor normale între om şi mediu. Campania „România prinde rădăcini” este un demers civic privat, apolitic şi non-profit, fiind doar primul pas îndreptat către regenerarea fondului forestier naţional.
Lucian Florea
PR Executive Realitatea TV
Piaţa Presei Libere nr.1, Corp A, etaj 2, Bucureşti
Tel. : 0732.620.356.
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp