Reindustrializarea României - un proiect naţional ce are nevoie de sinergie între mediul de afaceri şi cel politic
Reindustrializarea României - un proiect naţional ce are nevoie de sinergie între mediul de afaceri şi celBucureşti, 18 octombrie: Seminarul "Industria şi accesul la finanţare" organizat de Camera de Comerţ şi Industrie a României , revista „Finanţiştii" , cu sprijinul Ministerului Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri şi al Eximbank face parte din campania itinerantă a revistei în 5 oraşe din ţară, intitulată „Raport despre Reindustrializarea României. Moderat de jurnalistul Eduard Pastia, evenimentul a reunit la Palatul Camerei Naţionale lideri ai mediului de afaceri reprezentat de Camera Naţională, ai finanţatorilor şi ai presei într-o dezbatere axată, în principal, pe procesul de reindustrializare al României, ale cărei concluzii vor fi puse pe masa factorilor politici.
Dl. Nasty Vladoiu, Preşedintele Uniunii Camerelor de Comerţ şi Industrie Bilaterale, a pus accentul în mesajul E.S. Domnul Mihail M. Vlasov, Preşedintele CCIR, pe activitatea Camerelor de Comerţ şi Industrie, care în întâlnirile cu reprezentanţii statului au susţinut cu preponderenţă: sprijinirea dezvoltării economiei României prin investiţii în industrie; necesitatea descentralizării şi depolitizării administrative cu privire la mediul de afaceri - combaterea reglementărilor supra-birocratice care alungă investitorii şi reducerea numărului mare de taxe si impozite; accesul mai facil la finanţare - promptitudine la accesarea fondurilor europene, eficientizarea comunicării cu reţeaua consilierilor economici; acordarea unei finanţări de minim 50% la expoziţii şi târguri; fluidizarea procedurilor de export sau oportunitatea înfiinţării de parcuri industriale.
„În condiţiile în care fostele platforme industriale din oraşe nu mai sunt funcţionale sau au fost desfiinţate, iar sute de mii de angajaţi au rămas fără locuri de muncă, parcurile industriale sunt o alternativă viabilă pentru crearea de locuri de muncă", sprijinită intens de Sistemul cameral. „Dar în acest moment, din păcate, puţin peste 40 de parcuri industriale sunt funcţionale," a menţionat dl. NastyVlădoiu.
„Industria rămâne singura speranţă solidă de creştere a economiei pe termen lung", în condiţiile în care „nu avem o viziune pe termen mediu si lung în agricultura, nici infrastructructură de irigaţii, dacă condiţiile meteo nu sunt favorabile într-un an", este una din concluziile desprise din datele prezentate de dl. Nasty Vlădoiu.
Aşadar, opţiunea pentru reindustrializarea României „trebuie asumată de catre toţi factorii implicaţi, prin construirea unui proces evolutiv care să ia în calcul resursele României, conexiunile pe orizontală, structura pieţei forţei de muncă şi a consumului," a fost opinia reprezentantului Camerei Naţionale, susţinută de cei prezenţi la seminar.
Dl. Şerban Ghinescu, din partea EXIMBANK, a prezentat produsele financiare şi de creditare cu care această bancă românească le poate pune la dispoziţia investitorilor şi oamenilor de afaceri autohtoni.
Studii despre avantajele competitive în UE ale diferitelor industrii au fost subiectul prezentărilor dlui Constantin Boştină, vicepreşedintele Asociaţiei generale a Economiştilor din România. Domnia Sa a subliniat aceeaşi idee, susţinută de dl. Nasty Vlădoiu, care se poate constitui într-o concluzie lapidară a acestui seminar: „Sigur Romania are nevoie de un proiect national, care să sprijine reindustrializarea şi mediul de afaceri, susţinut de toate forţele politice în aceeaşi măsură în care a fost sprijinit şi proiectul integrării în UE" .
Biroul de Relaţii Publice
Directia de Reprezentare Camerală
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp