RNDR-Conferinta de presa
RNDR-Conferinta de presaBiroul Regional Sud-Est al Unității de Sprijin a Rețelei Naționale de Dezvoltare Rurală și-a început activitatea în luna februarie a acestui an în cadrul proiectului "Înființarea și Sprijinirea Rețelei Naționale de Dezvoltare Rurală", inițiat de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale.
Activitățile desfășurate de-a lungul celor 8 luni de funcționare, de Biroul Regional Sud-Est, au contribuit la atingerea obiectivului general al Rețelei Naționale de Dezvoltare Rurală, de a deveni un catalizator care să stimuleze atitudinea participativă a actorilor locali în procesul de dezvoltare rurală.
În vederea îndeplinirii obiectivului general, activitățile derulate la nivelul Biroului au inclus: promovarea oportunităților de finanțare prin PNDR, colectarea și diseminarea de exemple de bune practici în implementarea și exploatarea investițiilor, sprijinirea Grupurilor de Acțiune Locală în implementarea strategiilor, instruire pentru personalul/partenerii Grupurilor de Acțiune Locală, promovarea meșteșugurilor tradiționale, atragerea în cadrul Rețelei Naționale de Dezvoltare Rurală a entităților cu potențial ridicat în dezvoltarea comunității rurale.
În îndeplinirea atribuțiilor, Biroul Regional Sud-Est al Unității de Sprijin a Rețelei Naționale de Dezvoltare Rurală a urmărit dezvoltarea unor relații de colaborare cu primăriile comunelor din regiune, Grupurile de Acțiune Locală, asociațiile de producători, instituțiile implicate în gestionarea fondurilor nerambursabile, direcțiile agricole, universitățile, organizațiile cu profil cultural.
Din punct de vedere geografic, activitatea Biroului a acoperit județele Brăila, Galați, Buzău, Vrancea, Tulcea și Constanța, al căror teritoriu rural se află în administrarea a 355 comune, cu o populație rurală de aproape 1.250.000 de locuitori, distribuită la nivelul celor 6 județe conform graficului următor:
Activitatea Biroului Regional Sud-ESt al Unității de Sprijin a Rețelei Naționale de Dezvoltare Rurală exprimată în cifre:
v Perioada de funcționare: 8 luni (20 februarie 2012 - 25 octombrie 2012).
v Număr de vizite efectuate pe teren de personalul biroului: 62. Deplasările au vizat organizarea de seminarii de prezentare a oportunităților de finanțare a investițiilor prin FEADR, colectarea de exemple de bune practici în implementarea și exploatarea investițiilor, participarea la evenimente organizate de terți, întâlniri cu reprezentanți ai diverselor organizații din Regiune, destinate dezvoltării unor relații de colaborare.
v Consiliere și asistență cu privire la măsurile Programului Național de Dezvoltare Rurală, pentru 175 persoane din regiune, atât prin organizarea de seminarii de informare, cât și prin răspunsuri la întrebările punctuale adresate biroului (telefonic, pe e-mail sau prin vizite la sediu).
v Colectarea de exemple de bune practici în implementarea și exploatarea investițiilor finanțate prin Programul Național de Dezvoltare Rurală: 15.
v Susținerea unui curs de instruire a personalului Grupurilor de Acțiune Locală din țară pe tema "Dezvoltarea capacităților de animare și mobilizare a potențialului local".
v Acordarea de asistență tematică GAL-urilor pe teme legate de implementarea strategiei
v Participarea la 13 evenimente organizate de terți, în regiunea Sud-Est, în scopul promovării Rețelei Naționale de Dezvoltare Rurală și a construirii unor relații de colaborare.
v Sprijinirea membrilor RNDR din Regiunea Sud-Est în vederea participării la evenimentele de interes organizate de RNDR la nivel național: Seminar de informare cu privire la Măsura 312 (Miercurea Ciuc), Seminarul "Lanțurile scurte de desfacere a produselor agroalimentare, concepte de bază și perspective de dezvoltare" (București), Conferința Națională "Comunitatea Rurală: Provocări și oportunități în dezvoltarea rurală în România în perioada 2014 - 2020" (București).
v Promovarea spațiului rural din regiunea Sud-Est în publicațiile RNDR (revista România Rural, Publicațiile tematice, Publicațiile privind bunele practici și Buletinul Informativ).
v Colaborarea cu reprezentanții mass-media: 1 Zi a Porților Deschise, 1 seminar de informare privind Grupurile de Acțiune Locală, 1 conferință de prezentare a bilanțului activității Biroului.
În concordanță cu propunerile făcute de membrii RNDR din Regiunea de Sud-Est cu ocazia sesiunii de autoevaluare derulate de Biroul Regional Sud-Est USR în luna august, dar și cu solicitările primite cu ocazia seminariilor și ședințelor organizate, obiectivele Biroului pentru următorul an de activitate vor viza:
v Sprijinirea Grupurilor de Acțiune Locală din Regiune în animarea teritoriului prin organizarea de seminarii de prezentare a unor exemple de bune practici în domeniul implementării și exploatării investițiilor finanțate prin PNDR.
v Colectarea și diseminarea de exemple de bune practici cu privire la implementarea și exploatarea investițiilor în mediul rural.
v Facilitarea întâlnirilor și schimburilor de idei între membrii RNDR și a vizitelor la obiective investiționale sau proiecte de succes.
v Promovarea produselor locale tradiționale și sprijinirea asocierii.
v Participarea la evenimente de interes pentru regiune, în scopul prezentării RNDR, dezvoltării de colaborări, colectării de exemple de bune practici.
v Sprijinirea actorilor locali în identificarea unor oportunități de cooperare. Cooperarea între actorii dezvoltării rurale la nivel regional, național și internațional facilitează schimbul de experiență și bune practici și inițierea unor proiecte comune cu beneficii pentru toate părțile participante. Biroul Regional Sud-Est al USR se va implica în stimularea proiectelor de cooperare între GAL-uri, dar și în sprijinirea membrilor aflați în căutarea unor oportunități de cooperare. Se va încerca implicarea universităților în activități de cercetare cu privire la spațiul rural, în condițiile în care astfel de abordări își dovedesc eficacitatea în planificarea dezvoltării rurale în alte state membre UE.
v Contribuții la publicațiile RNDR: Identificarea de povești de succes din spațiul rural care să fie promovate prin intermediul publicațiilor RNDR (revista România Rural, Publicațiile tematice, Publicațiile privind bunele practici și Buletinul Informativ).
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp