Să luăm César-ului ce e al César-ului! Şi Oscar-ului ce e al Oscar-ului! AMOUR - un OSCAR şi cinci CÉSAR-uri
Să luăm César-ului ce e al César-ului! Şi Oscar-ului ce e al Oscar-ului!: AMOUR - un OSCAR şi cinci CÉSAR-uri
25 februarie 2013, București - Los Angeles
Amour, pelicula distribuită în România de Independenţa Film, a obţinut cinci premii César, printre care pentru Cel mai bun film şi un Oscar, pentru Cel mai bun film străin la festivităţile de decernare a premiilor celor mai prestigioase academii de film
din lume: premiile César (Academia de Arte şi tehnici cinematografice, Paris, vineri seară) şi premiile Oscar (Academia americană de film, Los Angeles, duminică noapte). Alături de câştigătorul
Amour, Independenţa Film fost prezentă la cele două evenimente cinematografice cu încă
patru titluri nominalizate.
Amour - Oscar 2013
Cel mai bun film străin (Austria) - câştigător
Cel mai bun film - nominalizat
Cel mai bun regizor (Michael Haneke) - nominalizat
Cea mai bună actriţă (Emmanuelle Riva) - nominalizat
Cel mai bun scenariu original
- nominalizat
Amour - César 2013
Cel mai bun film - câştigător
Cel mai bun regizor (Michael Haneke) - câştigător
Cel mai bun actor în rol principal (Jean-Louis Trintignant) - câştigător
Cea mai bună actriţă în rol principal (Emmanuelle Riva) - câştigător
Cel mai bun scenariu original (Michael Haneke) - câştigător
Cea mai bună imagine - nominalizat
Cel mai bun montaj - nominalizat
Cea mai bună actriţă în rol secundar - nominalizat
Cel mai bun sunet - nominalizat
Cele mai bune decoruri - nominalizat
Cele şase premii de acum se adaugă Palme d'Or-ului câştigat anul trecut la Cannes şi Globul de Aur 2013. (Lista completă a premiilor obţinute de Amour)
Amour a avut premiera la noi pe 1 februarie şi încă mai poate fi văzut în cinematografe. (Grand Cinema Digiplex, Cinema City Cotroceni, Cinemateca Union, NCRR)
------------------------
Celelalte pelicule distribuite de Independenţa Film, nominalizate la cele două importante evenimente:
A Royal Affair. De Nicolaj Arcel. A participat la Oscar 2013 şi la César 2013, aceeaşi secţiune: "Cel mai bun film străin" - Danemarca (mai rulează în Bucureşti, la Grand Cinema Digiplex)
Holy Motors, de Leos Carax. Nominalizat de nouă ori la César 2013, secţiunile: "Cel mai bun actor", "Cel mai bun film", "Cel mai bun scenariu original", "Cel mai bun regizor", "Cea mai bună imagine", "Cea mai bună actriţă în rol secundar", "Cel mai bun sunet", "Cel mai bun montaj", "Cele mai bune decoruri". (rulează la Cinematecă)
Oslo, 31 august, de Joachim Trier. Nominalizat la "Cel mai bun film străin", César 2013.
Angels Share, de Ken Loach. Nominalizat la "Cel mai bun film străin", César 2013 (rulează la Cinemateca Union).
------------------------------
Sinopsis-urile celor cinci filme
Amour. Foşti profesori de muzică, acum la pensie, Georges şi Anne (Jean-Louis Trintignant şi Emmanuelle Riva) sunt oameni cultivaţi, trecuţi bine de a treia tinereţe. Fiica lor, tot muziciană, nu locuieşte împreună cu ei, ci în străinătate, împreună cu familia. Într-o zi, Anne are un accident cerebral, lucru care va pune la grea încercare dragostea care uneşte cuplul.
A Royal Affair. Povestea adevărată a unui om obişnuit care câştigă inima reginei şi porneşte apoi o revoluţie. Drama este centrată pe un triunghi amoros uimitor dintre Christian al VII-lea, un rege din ce în ce mai nebun, medicul şi sfătuitorul său idealist în gândire, şi regina Caroline Mathilda. Toţi trei riscă totul în căutarea libertăţii poporului lor. A Royal Affair este nu numai un film politic, ci şi o poveste de iubire interzisă şi imposibilă, care a schimbat Danemarca la sfârşitul secolului al XVIII-lea.
Holy Motors. Filmul prezintă o zi, de la răsărit şi până la miezul nopţii, din viaţa unui personaj ciudat numit Monsieur Oscar (jucat de Denis Levant). Oscar pare a fi un fel de hitman, cu diferenţa că misiunile sale nu sunt chiar asasinate, ci mai degrabă roluri. Însoţit peste tot de limuzina sa albă care-i serveşte totodată drept birou şi studio de machiaj, bizarul domn Oscar plonjează cu toată fiinţa sa dintr-un rol în altul, devenind, pe rând: cerşetoare, bancher, asasin plătit, lăutar ţigan, tată de adolescentă ajunsă la problematică vârstă a pubertăţii, monstru din subteranele Parisului, ninja, bătrân muribund etc.
The Angels' Share. Filmul spune povestea unor tineri fără nici un viitor, din suburbiile Glasgow-ului, trăind la limita infracţionalităţii, care se trezesc dintr-o dată într-un anturaj favorabil. Deşi titlul se referă la un fenomen care are loc în cadrul procesului de maturare a whisky-ului (evaporarea a 2% pe an), filmul este, de fapt, despre a doua şansă. Îngerii de aici putînd fi interpretaţi ca fiind atât cei care "primesc" ofranda alcoolizată evaporată din baricuri, cât şi ca persoanele pe care le întâlnim în momente critice şi care ne pot schimba total cursul vieţii.
Oslo, 31 august. La sfârşitul curei de dezintoxicare, Anders se întoarce o zi în Oslo pentru un interviu de angajare. Cu această ocazie reia legătura cu familia şi cu prietenii săi, pe care nu îi văzuse de multă vreme. Filmul prezintă lupta interioară din sufletul tânărului, între confuzia privind oportunităţile ratate şi speranța unei seri reușite şi, probabil, a unui nou început...
------------------------------
Referinţe online:
Trailer Amour
Trailer The Angels' Share
Trailer Oslo, 31 august
Trailer A Royal Affair
Trailer Holy Motors
Amour - pagina de Facebook
Amour - comunicatul de presă (.doc)
Amour - caietul de presă (.pdf)
Holy Motors - pagina de Facebook
Partea Îngerilor - pagina de Facebook
Independenţa Film - pagina de Facebook
Independenţa Film - site-ul oficial
------------------
Independenţa Film este casa de distribuție care promovează filme independente de referință, de nișă sau câștigătoare ale unor premii internaționale prestigioase. Independența Film a distribuit pelicule ca "Amour", "Trainspotting", "Amélie", "Melancholia", "Todo sobre mi madre", "In The Mood for Love", "Vicky Cristina Barcelona", "Dogville" etc.
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp