Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
05:27 24 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Societatea Ornitologică Română derulează proiectul "Păsările din Marea Neagră", alături de partenerii BirdLife din Turcia, Bulgaria şi Grecia

ro

02 Nov, 2012 20:39 871 Marime text

SOR, alături de partenerii BirdLife din Bulgaria (BSPB), Turcia (Doga Dernegi) şi Grecia (HOS), a demarat un proiect care are ca scop identificarea de Arii Marine de Importanţă Avifaunistică, primul pas către desemnarea ulterioară a acestora ca Arii Marine de Protecţie Specială Avifaunistică (situri Natura 2000). La fel ca şi în cazul ariilor terestre, aceste acţiuni vor conduce la un management sustenabil al acestor situri, astfel încât protecţia şi conservarea speciilor să fie amplificate, în concordanţă cu Directiva Păsări.

Coasta sudică a Mării Negre are o importanţă deosebită pentru conservarea resurselor marine şi a biodiversităţii în regiune. Există o probabilitate mare ca păsările de marine care cuibăresc în multe alte ţări (atât din UE, precum Grecia, Italia şi Malta, cât şi ţări din Nordul Mării Negre, precum Ucraina) să fie întâlnite şi în apele din România, Bulgaria şi Turcia, în anumite perioade ale anului, pentru a căuta hrană. Proiectul "Păsările din Marea Neagra" are ca scop furnizarea de informaţii asupra zonelor cheie pentru păsările de mare din sudul Mării Negre, cu relevanţă pentru mai multe ţari şi specii, la nivel regional şi al UE.

Comisia Europeană a cerut statelor membre ale UE să vină cu propuneri pentru completarea componentei marine a proiectului Natura 2000 până în anul 2008 sau, acolo unde acest lucru nu a fost posibil, să indice măsurile pe care urmează să le adopte pentru a asigura că aceste situri pot fi desemnate cât mai repede posibil.

Cu toate acestea, nu au fost realizate studii asupra situaţiei critice în care se află păsările - din cauza lipsei hranei şi a zonelor de odihnă - de-a lungul coastei europene a Mării Negre sau în Turcia (ţară candidată la UE). Această lipsă de date reprezintă o ameninţare critică pentru conservarea speciilor marine din Marea Neagra.

Chiar dacă zonele de cuibărit sunt cunoscute, există foarte puţine informaţii cu privire la zonele principale de hrănire şi odihnă. Aceste păsări, care sunt protejate în zonele terestre de cuibărit, nu se afla la adăpost în mediul marin, care are o importanţă cruciala de-a lungul ciclului lor de viaţă.

Pentru a include aceste zone în reţeaua Natura 2000 este nevoie de realizarea unor cercetări concrete, folosind o serie de tehnologii şi metodologii standardizate, dezvoltate de BirdLife International.

Din cauza lipsei de informaţii cu privire la distribuţia păsărilor marine pe teritoriul Mării Negre, România şi Bulgaria se află în acest moment mult în urmă cu îndeplinirea obligaţiilor impuse de Uniunea Europeana cu privire la desemnarea SPA-urilor marine (Arii de Protecţie Specială Avifaunistică).

Acest proiect va dezvolta cercetările şi pregătirile necesare pentru începerea stabilirii zonelor cheie pentru hrănirea şi odihna păsărilor marine. La finalul acestui proiect va fi dezvoltat un inventar preliminar al

Ariilor Marine de Importanţă Avifaunistică, va fi detaliată o schiţă pentru proiecte viitoare şi va fi creată capacitatea de implementare pentru acestea.

Odată identificate aceste situri, va fi creat un inventar preliminar al Ariilor Marine de Importanţă Avifaunistică (conform criteriilor BirdLife). Aceste criterii sunt în conformitate cu Directiva Păsări a UE şi sunt considerate a fi baza de referinţă pentru desemnarea Ariilor de Protecţie Specială Avifaunistică de către Comisia Europeana şi Curtea Europeana de Justiţie.

Proiectul "Păsările din Marea Neagră" urmăreşte şi să aducă împreună un colectiv de cercetători şi specialişti în conservare din cele trei ţări de la Marea Neagra şi din Grecia, pentru a discuta într-o formulă relevantă cele mai bune metode de a desemna Arii de Importanţă Avifaunistică pentru păsările marine. Până în prezent nu au existat astfel de iniţiative pentru regiunea Mării Negre, iar acest proiect va răspunde nevoii de a rezolva aceasta situaţie într-un mod serios, obiectiv, ştiinţific şi administrativ. Acest proiect va înlesni şi un schimb de bune practici, rezultate şi informaţii cu alte proiecte ce privesc Arii de Importanţă Avifaunistică marine din Uniunea Europeana, mai ales din zona Greciei. Aspectul internaţional şi de colaborare al acestui proiect va contribui astfel la coeziunea regională şi cooperarea transnaţională. Reţeaua de parteneri BirdLife ce lucrează împreună pe diferite proiecte pentru identificarea AIA marine promovează Uniunea Europeană şi alte politici de mediu regionale.

Conservarea păsărilor marine şi a habitatelor acestora în Marea Neagră nu este un subiect popular în rândul publicului larg, comunităţilor locale, industriei pescuitului şi factorilor de decizie.

Chiar daca factorii de decizie şi publicul cunosc, în general, problemele siturilor Natura 2000, componenta marină a acestui proiect nu s-a bucurat de aceeaşi acoperire în mass media.

Mai mult, lipsa popularităţii se traduce prin absenţa oricărei presiuni din partea publicului pentru desemnarea de SPA-uri marine, fapt ce are un impact negativ şi asupra eforturilor de conservare a speciilor.

Coasta sudică a Mării Negre deţine populaţii de importanţă internaţională de furtunar (Puffinus yelkouan) şi cormoran moţat (Phalacrocorax aristotelis), ambele specii fiind protejate prin Directiva Păsări a UE, Anexa 1 (specii de păsări care fac obiectul măsurilor de conservare speciale privind habitatul, în scopul asigurării supravieţuirii şi reproducerii lor în aria lor de distribuţie). Zona este importantă pentru aceste specii, dar şi pentru altele, pentru asigurarea hranei, este folosita înainte şi după perioada de reproducere sau pentru iernat.

"Păsările din Marea Neagră" urmareşte să pregătească echipe şi voluntari din România, Bulgaria şi Turcia pentru cercetări asupra păsărilor marine şi implementarea metodelor de conservare. Vor avea loc activităţi intensive de teren pentru a descoperi zone de importanţă majoră pentru hrănirea şi odihna furtunarului şi cormoranului moţat, iar coloniile de cormoran moţat din Turcia şi Bulgaria vor fi supravegheate, astfel încât să poată fi realizate hărţi şi caracterizări ale AIA marine din zonele celor mai importante colonii, în conformitate cu metodele şi criteriile stabilite. Vor fi asigurate în cadrul proiectului şi training-uri asupra

metodelor de identificare de AIA marine şi de desemnare a Ariilor marine de Protecţie Specială Avifaunistică.

*****

Societatea Ornitologică Română (SOR) este o organizaţie neguvernamentală, nonprofit, care derulează activităţi pentru protecţia păsărilor şi naturii cu sprijinul membrilor, voluntarilor, pe bază de donaţii şi proiecte.

Are răspândire naţională în România prin sucursale şi grupuri şcolare. Din 1997 este partener al BirdLife International - o reţea mondială ce cuprinde peste 100 de organizaţii naţionale pentru conservarea păsărilor şi a naturii.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii