Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
10:23 23 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

World Vision România face public studiul „Bunăstarea Copiilor din Mediul Rural, 2012" şi lansează o serie de dezbateri pentru a găsi soluţii de îmbunătăţire a politicilor pentru copiii de la sat

ro

31 May, 2012 18:55 1816 Marime text
copiii_de_la_sat.jpgPrin studiul „Bunăstarea Copiilor din Mediul Rural, 2012", organizaţia neguvernamentală World Vision România pune la dispoziţia profesioniştilor o analiză complexă a situaţiei copiilor din mediul rural. Concluziile acestui studiu reprezintă baza de discuţii pentru o serie de dezbateri ulterioare cu privire la politicile publice care afectează bunăstarea copiilor în general şi a copiilor care locuiesc în mediul rural, în mod special. Prima sesiune de dezbateri este prevăzută pentru luna iunie.

Studiul a fost realizat de organizaţia World Vision România, în perioada august -septembrie 2011, în 1460 de gospodării din 261 de comunităţi aflate în 8 judeţe şi este reprezentativ la nivel naţional pentru familiile cu copii din mediul rural. Au fost intervievaţi deopotrivă adulţi şi copiii lor, pentru aceştia din urmă evaluându-se competenţele de calcul matematic şi gândire logică, citire şi înţelegere a textelor dar şi şi confort psihologic.

World Vision România este acreditată să deruleze activităţi de cercetare de către Comisia de Evaluare, Atestatare şi Acreditare a Capacităţii de Desfăşurare a Activităţii de Cercetare din cadrul Ministerului Educaţiei, Cercetării şi Sportului.

Rezultatele cercetării se referă la condiţiile de viaţă ale copiilor din mediul rural, la accesul lor la servicii de sănătate, informaţii despre educaţie, protecţie socială şi participarea copiilor la luarea deciziilor care îi privesc. Studiul relevă că în România aproximativ 2/3 dintre copiii de la sat care se îmbolnăvesc sunt trataţi doar acasă, fără a se prezenta la un medic, iar unul din 10 copii a mers uneori la culcare flămând. Aproape un sfert (23%) dintre copii petrec 90 de minute sau mai mult pe drumul spre şcoală, iar abandonul şcolar este generat, pe lânga sărăcie, de lipsa de performanţă şcolară. Peste 85% dintre tinerii care au absolvit 8 clase şi nu continuă studiile nu îşi găsesc un loc de muncă în afara gospodăriei, perpetuând cercul sărăciei. Deşi mortalitatea infantilă a scăzut de trei ori faţă de anii nouăzeci, continuăm să ne aflăm ca ţară pe ultimul loc din Europa. Doar una din nouă gospodării are acces la canalizare iar de aici se pot extrapola concluzii legate de lipsa de condiţii de igienă din zonele publice destinate copiilor.

"Raportul "Bunăstarea Copilului din Mediul Rural 2012" pe care l-am lansat astăzi continuă seria studiilor derulate de World Vision România, dintre care cel prezentat şi el astăzi într-un raport sintetic cu rezultatele cercetărilor din 2005 şi din 2009. Avem astfel o analiză a evoluţiei indicatorilor legaţi de sănătate, educaţie, protecţia şi drepturile copiilor pe o perioadă în care România a cunoscut foarte multe transformări trecând prin integrarea în Uniunea Europeană dar şi traversând criza economică. Cele două rapoarte duc la o singură concluzie, şi anume, că indiferent dacă perioadele au fost de creştere sau scădere economică, situaţia copiilor din mediul rural este una problematică" declară Cătălin Popa, Director Naţional World Vision România. "Efectele pe care ei le-au resimţit în urma creşterii economice au fost limitate, dar au simţit din plin efectele crizei. Cred că această concluzie este una ingrijorătoare, dar care ne arată clar ca este nevoie de determinare şi de o acţiune concertată a mai multor actori sau chiar a societăţii întregi pentru a schimba această realitate."

Raportul este public online la secţiunea www.worldvision.ro/presa-studii-si-rapoarte.php cu titlul "Bunăstarea copilului din mediul rural, 2012".

Evenimentul de lansare a studiului s-a desfăşurat miercuri 30 mai 2012, între orele 10.00 - 12.00 la Palatul Parlamentului României, în sala de conferinţe "Constantin Brâncuşi" şi a fost un bun prilej de discuţii pentru cei 50 de invitaţi, reprezentanţi ai autorităţilor centrale şi locale, ONG-urilor, mediului academic şi presei.

Abordarea dintr-o perspectivă multidimensională a cercetării a fost apreciată de audienţă ca o valoare adăugată iar reprezentanţii ONG-urilor din domeniul protecţiei copilului care au fost invitate consideră ca astfel de studii trebuie să stea la baza elaborării de politici publice pentru că ele răspund realităţii.

Daniela Buzducea, Director Advocacy al World Vision România consideră că "problematica cu care se confruntă azi copiii de la sat lasă urme adânci care vor fi dificil de tratat mai târziu şi de aceea e necesară o implicare ca în anii '90 când atât autorităţile statului cât şi organizaţiile neguvernamentale s-au unit, au avut o viziune comună şi au reuşit să dea start schimbării în Reforma Copilului. De aceea World Vision România a propus invitaţilor săi de la lansarea studiului, dezbateri comune care să reunească societătea civilă, autorităţile şi alţi „actori" cu scopul elaborării unor propuneri care să ducă la diminuarea decalajelor dintre viaţa copiilor de la sat şi cea a celor de la oraş."

World Vision România, prin proiectele dezvoltate şi prin programele de advocacy derulate, sprijină familiile copiilor şi contribuie la dezvoltarea comunităţilor din care aceştia fac parte pentru a oferi copiilor şanse de dezvoltare, cu respectarea drepturilor lor, aşa cum sunt descrise în convenţiile internaţionale ratificate de România.

World Vision România este o organizaţie neguvernamentalǎ care desfǎşoarǎ programe de intervenţie umanitarǎ de urgenţǎ, dezvoltare şi advocacy. In România, World Vision şi-a început activitatea în anul 1990, lucrând în mod special cu copiii, familiile şi comunitǎţile, în scopul depǎşirii situaţiilor de criză generate de sǎrǎcie, lipsa de programe de dezvoltare sau lipsa serviciilor de bază la nivel local.

Din anul 1990 şi pânǎ în prezent, World Vision România a derulat circa 40 de proiecte în fiecare an, în ultimii 15 ani fiind activă prin programe de dezvoltare comunitarǎ şi servicii sociale în urmǎtoarele judeţe ale ţǎrii: Constanţa, Cluj, Iaşi, Vâlcea, Dolj, Ialomiţa, Braşov şi Municipiul Bucureşti. Inspiraţi de valori creştine, lucrǎm cu persoanele cele mai vulnerabile, indiferent de religie, rasǎ, etnie sau gen.

Mai multe detalii pe www.worldvision.ro

 

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii