Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
07:26 23 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ziua Mondială a Umanismului

ro

21 Jun, 2013 14:34 1029 Marime text
Vineri, 21 iunie, umaniști din lumea întreagă sărbătoresc Ziua Mondială a Umanismului. Cu această ocazie, Asociația Secular-Umanistă din România atrage atenția asupra principiilor umaniste și a importanței apărării acestora în societatea românească.

”În fiecare an, Ziua Mondială a Umanismului marchează un set de valori insuficient recunoscute în România. Procesul de revizuire a Constituției a scos la iveală influența Bisericii Ortodoxe Române care încearcă impunerea unor amendamente care limitează unele drepturi și libertăți individuale. Constatăm cu amărăciune că discriminarea mai multor categorii de minorități este pe cale să devină o normă în numele unei tradiții care rămâne din păcate în urma progresului moral pe care-l înregistrează restul omenirii.” a declarat Atila Nyerges, președintele Asociației Secular-Umanistă din România.

Umaniștii consideră că valorile morale sunt fondate doar pe natura umană și pe experiență, iar obiectivele moralității ar trebui să fie bunăstarea umană, fericirea şi împlinirea personală. Deciziile umaniștilor se bazează pe dovezile disponibile şi pe evaluarea rezultatelor acţiunilor noastre, nu pe dogme sau texte sacre.

·  Umanismul este o viziune naturalistă, care include ateismul şi agnosticismul ca răspuns la teism, dar mai presus de toate este o filosofie activă şi etică.

·   Umaniștii cred în drepturi şi libertăţi individuale, dar consideră că responsabilitatea individuală, cooperarea socială şi respectul reciproc sunt la fel de importante.

·    Umaniștii cred că oamenii pot şi vor continua să găsească soluţii la problemele lumii, aşa încât calitatea vieţii să poată fi îmbunătăţită pentru toată lumea.

·  Umaniștii sunt persoane pozitive, care își câștigă inspirația din viaţa, arta și cultura noastră, şi din bogăția lumii naturale.

·  Umaniștii cred că avem o singură viață și este responsabilitatea noastră să o trăim într-o manieră înfloritoare.


Ziua Mondială a Umanismului a fost inițiată de Asociația Umanistă din America, fiind sărbătorită în preajma solstițiului de vară, încă de la mijlocul anilor ’80. Sprijinind această cauză, tot mai multe asociații umaniste și secular-umaniste din lumea întreagă s-au alăturat acțiunii de a răspândi valorile pozitive ale umanismului și de a le folosi pentru realizarea unor schimbări însemnate în viața oamenilor. În ultimii ani, Ziua Mondială a Umanismului a fost sărbătorită exclusiv pe data de 21 iunie.

Asociația Secular-Umanistă din România (ASUR) este o organizație neguvernamentală înființată în martie 2010, cu scopul de a promova valorile umanismului secular. Proiectele și campaniile ASUR sunt menite să popularizeze cunoașterea științifică și să evidențieze atributele unui stat secular.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii