Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
13:49 21 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Protectia consumatorilor 1 din 7 solare incalca limitele de siguranta impotriva radiatiilor UV

ro

18 Feb, 2010 23:53 2856 Marime text

Conform unui studiu realizat de Comisia Europeană, consumatorii ar trebui să fie conştienţi de riscurile la care se expun atunci când utilizează solarul. Autorităţile de supraveghere din 10 state membre (Belgia, Cipru, Cehia, Danemarca, Finlanda, Germania, Ungaria, Letonia, Olanda, Polonia) au inspectat mai mult de 500 de solare, din peste 300 de locaţii (mai ales saloane de înfrumuseţare şi centre wellness) între septembrie 2008 şi septembrie 2009, şi au găsit trei probleme principale: limitele radiaţiilor UV au fost încălcate în 1 din 7 solare din saloanele de înfrumuseţare; nu erau afişate informaţiile privind riscurile la care se expun consumatorii care folosesc solarul sau cele prin care se interzice folosirea solarului de către persoanele care nu au 18 ani; sau neafişarea unor informaţii privind folosirea solarului. Autorităţile au avut deja întâlniri cu firmele producătoare din industria solarelor, în vederea realizării unor materiale de instruire pentru furnizorii de servicii, cum ar fi studiourile de bronzare.

John Dalli, Comisarul pentru Sănătate şi Protecţia Consumatorilor, a declarat: "Sunt îngrijorat de faptul că un procent destul de ridicat de solare, cât şi serviciile din saloanele de bronzat nu respectă normele de siguranţă. Preocuparea noastră este cu atât mai mare cu cât numărul de cazuri de cancer de piele a crescut alarmant în ultimii 15-20 de ani. Autorităţile de supraveghere competente din statele membre trebuie să se asigure că aceste aparate funcţionează în conformitate cu normele de siguranţă în vigoare. Un lucru de salutat este conştientizarea industriei a rolului pe care îl au în ridicarea nivelului de conformitate şi, prin urmare, de siguranţă în ceea ce priveşte produsele lor "

Vicepreşedintele Comisiei, Antonio Tajani, responsabil pentru Industrie şi Întreprinderi a spus: "Solarul trebuie să fie sigur, inofensiv pentru sănătate, iar utilizatorii trebuie să primească instrucţiunile potrivite pentru folosirea solarului în condiţii de siguranţă. Fac apel către toate autorităţile de supraveghere din statele membre să facă uz de noul cadru legislativ de supraveghere a pieţelor din UE, intrat în vigoare din ianuarie 2010. O cooperare între statele membre cu privire la utilizarea în siguranţă a solarului nu poate fi decât benefică pentru consumator."

Problema

Activitatea de supraveghere a pieţelor la nivelul statelor membre indică o serie de probleme: nivelul de radiaţii UV nu întotdeauna este respectat, consumatorii care folosesc solarul în saloanele de bronzat nu sunt întotdeauna informaţi cu privire la pericolele la care se expun, cum ar fi arsuri la nivelul pieli sau, pe termen lung, riscul apariţiei cancerului de piele şi nu în ultimul rând interzicerea folosirii sub 18 ani a solarului. Autorităţile statelor membre sunt conştiente de faptul că mai sunt multe de făcut pentru a aduce astfel de servicii în concordanţă cu standardele de siguranţă existente.

Proiect

Autorităţile de supraveghere a pieţelor din cele 10 State Membre au realizat un proiect în comun (condus de Autoritatea pentru Siguranţa Alimentară şi a Produselor din Olanda) de informare şi consiliere a consumatorilor privind pericolele la care se expun când folosesc solarul, etichetarea solarului, cât şi importanţa purtării ochelarilor de protecţie împotriva radiaţiilor UV emise de solar.

Obiectivele proiectului

Creşterea gradului de supraveghere a pieţelor unde aceste produse sunt utilizate şi prin urmare îmbunătăţirea punerii în aplicare a legislaţiei referitoare la solare;

Cooperarea industriei cu autorităţile de supraveghere

Identificarea produselor nocive, din toate statele membre, astfel încât acestea să fie supuse normelor de siguranţă;

Recomandări:

Pentru a se asigura că cele mai înalte standarde de siguranţă sunt menţinute în UE, participanţii la acest proiect recomandă: continuarea aplicării regulilor de către autorităţile de supraveghere a pieţelor; o mai bună informare a consumatorilor asupra pericolelor la care se expun şi modului de evitare a acestora; creşterea numărului de controale privind nivelul de radiaţii UV emis de solare.

Sfaturi pentru consumatori

Pot fi luate anumite măsuri de precauţie de către consumatori.

Acestea pot fi: respectarea timpului de şedere în solar în funcţie de tipul de piele, folosirea ochelarilor de protecţie UV şi interzicerea folosirii solarului de către persoanele sub 18 ani.

Ce urmează

Comisia Europeană cofinanţează proiectul comun al Statelor Membre: se doreşte realizarea de materiale informative cu privire la pericolele la care se expun consumatorii de solar, cât şi realizarea unui cod de bună conduită pentru studiourile de bronzat; aceste materiale informative se vor realiza, în special pentru consumatorii tineri. Rezultatul acestui proiect ar trebui să fie disponibil la sfârşitul anului 2011.

Pentru informaţii suplimentare, vă rugăm să vizitaţi:

http://ec.europa.eu/consumers/citizen/my_safety/sunbeds/index_en.htm

Centrul European al Consumatorilor din România si-a început activitatea în ianuarie 2008, cu deschiderea oficiala de pe 5 februarie 2008 la Reprezentanţa Comisiei Europene în România. Evenimentul a beneficiat de prezenţa Comisarului european pentru protecţia consumatorilor, doamna Meglena Kuneva. ECC Romania isi desfăşoară activitatea in Bd. Nicolae Bălcescu nr 32-34, et 4, cu sprijinul Comisiei Europene şi a Guvernului României, prin intermediul Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorului, suportul logistic fiind asigurat de către Asociaţia pentru Protecţia Consumatorilor din Romania.

 

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii