Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
17:24 21 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Raportul UNESCO de monitorizare a Strategiei Educatie pentru Toti - 26.03.2009

ro

26 Mar, 2009 22:05 2241 Marime text

Comunicat de presa

Depasirea inegalitatii: de ce conteaza guvernarea – Raport de Monitorizare Global al strategiei Educatie pentru Toti

Raportul UNESCO de monitorizare a Strategiei Educatie pentru Toti
     
Au trecut 9 ani de cand reprezentantii a peste 160 de tari s-au intalnit la Forumul Mondial al Educatiei la Dakar, Senegal, pentru a adopta o strategie de actiune ambitioasa ce viza extinderea posibilitatilor de educatie pentru copii, tineri si adulti. Cea de-a saptea editie a Raportului de Monitorizare Global al Strategiei Educatie pentru Toti vine cu un avertisment pentru guverne si comunitatea internationala, argumentand faptul ca echitatea ar trebui sa reprezinte punctul central al agendei strategiei pentru a se putea echilibra si depasi inegalitatile educationale existente, prezentand o privire de ansamblu curpinzatoare asupra situatiei actuale a educatiei la nivel global.

Atunci cand majoritatea tarilor lumii s-au angajat la inceput de secol sa se adopte Strategia Educatie pentru Toti pana in 2015, au facut-o cu increderea ca obiectivele strategiei vor trece testul timpului. Rezultate remarcabile au fost inregistrate in multe dintre cele mai sarace state ale lumii cu privire la educatia primara si la egalitatea de sexe. Dar inca mai sunt foarte multe de facut, intrucat progresul este prea lent . Asa cum sublinieaza Raportul UNESCO, exista un pericol clar ca unele dintre obiectivele cheie ale strategiei sa nu poata fi atinse.

Raportul prezinta cateva dintre politicile publice si de guvernare care ar putea sa imbunatateasca accesul la educatie, sa dezvolte calitativ sistemul de invatare si sa mareasca gradul de participare si de responsabilitate. In septembrie 2008, in cadrul evenimentului cu privire la Obiectivele de Dezvoltare ale Mileniului al Natiunilor Unite, lideri alaturi de o serie larga de alti parteneri au accentuat rolul cheie pe care educatia il are in atingerea planurilor anti-saracie si au garantat resurse aditionale in acest sens.

Pentru a ajuta la redresarea situatiei economice, Comisia Europeana a lansat Planul de Redresare Economica Europeana care face apel catre Statele Membre pentru a investi mai mult in educatie si reinstruire cu scopul de a proteja cetatenii Europei de una dintre cele mai grele crize economice. Cu toate acestea, daca aceasta investitie nu este suplimentata cu instruire IT, Europa risca o crestere a diviziunii digitale in zone in care nivelul competentelor IT au deja valori sub nivelul mediu european conform raportului Eurostat din 2008. Competentele de operare PC reprezinta o componenta cheie, care va permite tuturor sa acceseze servicii publice si comerciale online si care sporesc oportunitatile de angajare.

O data cu acceptarea Cardului de Aptitudini ECDL cu numarul 9 milioane, Presedintele Barroso a accentuat faptul ca abilitatile IT sunt esentiale pentru toti europenii, precizand ca “aptitudinile IT reprezinta o componenta de baza intre competente precum cititul si scrisul, acesta fiind mesajul pe care Comisia Europeana il transmite catre toti cetatenii europeni; in situatia economica actuala dificila, multi angajati vor avea nevoie sa fie reinstruiti si competentele IT pe care le pot dobandi ii vor ajuta sa gaseasca noi oportunitati pentru o viata mai buna”.
Cu toate acestea, 73% din populatia tarii noastre nu are nici macar abilitatile de baza necesare pentru utilizarea Internetului si se confrunta cu amenintarea excluderii din Societatea Informationala, Romania aflandu-se pe ultimul loc in clasamentul pe tari europene la mica distanta de Bulgaria. 

ECDL, acceptat in multe tari ca standard recunoscut pentru competentele de operare PC, ofera abilitatile actuale necesare pentru ca oamenii sa se implice activ in societatea informationala. Calificarea tuturor cetatenilor in vederea dobandirii abilitatilor de operare PC reprezinta un imperativ economic, social si politic.
ECDL ROMANIA recomanda guvernului, mediului de afaceri si societatii civile sa lucreze impreuna pentru a face fata provocarilor actuale si sa se concentreze asupra obiectivelor Strategiei de la Lisabona privind cresterea economica si a pietei muncii.

ECDL ROMANIA

Programul ECDL (European Computer Driving Licence) se bucura de recunoastere internationala in 148 de tari si este singurul program de certificare a cunostintelor de utilizare a computerului adoptat si recunoscut simultan de Consiliul Europei, prin Comisia ESDIS-Employment and Social Dimension of the Information Society si European Community Personnel Selection Office, de UNESCO si PNUD.

In afara Europei, certificarea este cunoscuta sub numele ICDL (International Computer Driving Licence).

Certificarea ECDL este vendor-independent, examenele pot fi sustinute pe mai multe suite de aplicatii.

ECDL ROMANIA este Operatorul National al licentei ECDL in Romania, cu o retea de peste 400 de centre de instruire si testare acreditate pe intreg teritoriul tarii.

Pentru mai multe informatii accesati www.ecdl.org.ro  sau www.ecdl.com, www.equalskills.ro.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii