Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
12:13 23 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

“Safer Internet Day 2009”, sarbatorita pe 10 februarie 2009 - 09.02.2009

ro

09 Feb, 2009 15:45 1022 Marime text


Group of the European People's Party (Christian Democrats) and European Democrats in the European Parliament
Groupe du Parti Populaire Européen (Démocrates-Chrétiens) et Démocrates Européens au Parlement européen

9 februarie 2009

10 FEBRUARIE 2009 -  ZIUA SIGURANŢEI PE INTERNET

Safer Internet Day se organizează anual în luna februarie, începând cu anul 2004, şi are ca scop promovarea siguranţei pe internet pentru toţi utilizatorii, în special pentru copii şi tineri.

A 6-a ediţie “Safer Internet Day 2009”, sărbătorită pe 10 februarie 2009, se află sub patronajul Comisarului European pentru Societatea Informaţională, Viviane Reding şi marchează lansarea noului program privind siguranţa pe internet 2009-2013.

Evenimentul central va avea loc la Luxembourg şi va fi dublat de conferinţe, campanii de informare şi concursuri, atât la nivel pan-european, cat şi la nivel naţional şi local. In România, Consorţiul Sigur.info, format din Organizaţia Salvaţi Copiii România, Positive Media şi Focus - Centrul Român pentru Copii Dispăruţi şi Exploataţi Sexual, a organizat concursul cu tema "Familia mea Internaută!" (http://sid2009.sigur.info/), având ca scop conştientizarea, de către copii, tineri şi părinţi, a pericolelor navigării nesupravegheate pe Internet.

N.V. Popa, raportor din partea PPE-DE pe raportul privind consolidarea securităţii şi a libertăţilor fundamentale în reţeaua internet :

"Trebuie să acordăm o atenţie deosebită protecţiei utilizatorilor serviciilor de internet, în special a minorilor. Parlamentul European s-a implicat activ în acest domeniu. Chiar săptămâna trecută am votat în plen raportul Angelilli privind combaterea exploatării sexuale a copiilor şi a pornografiei infantile. Raportul se referă în special la nevoia de a legifera noi infracţiuni de natură sexuală, concentrându-se asupra abuzurilor legate de internet şi alte tehnologii de comunicare. Amendamentele mele la acest raport au scopul de a încuraja victimele abuzurilor sexuale şi reprezentanţii legali ai acestora să aducă în faţa instanţelor penale şi civile cazurile de abuz.

De asemenea, în curs de dezbatere pe agenda Parlamentului European se află şi raportul Lambrinidis privind consolidarea securităţii şi a libertăţilor fundamentale în reţeaua internet. În calitate de raportor al Grupului PPE-DE pentru acest raport susţin protecţia dreptului la liberă exprimare, dar şi o supraveghere transparentă a acestui spaţiu virtual. Alte elemente importante la care m-am referit, prin amendamentele mele, sunt crearea unui cadru legislativ cu privire la identitatea digitală, pentru a evita aşa numitul "furt de identitate", precum şi recunoaşterea drepturilor utilizatorului asupra conţinutului postat de acesta pe internet, în sensul că acesta trebuie să aibă posibilitatea de a şterge definitiv propriul conţinut postat.  Mulţi adolescenţi postează o mulţime de date pe bloguri sau în reţelele sociale, fără a realiza că acestea vor rămâne acolo pentru totdeauna, iar în viitor le pot aduce prejudicii vis-à-vis de angajatori, de universităţile la care aplică etc. "

Siguranţă în reţelele de tip Hi5, Facebook şi MySpace

"Trebuie găsite noi modalităţi pentru a înlătura pericolele la care copiii noştri se pot expune prin folosirea serviciilor de telefonie mobilă şi de internet! Reţelele sociale precum Hi5, Facebook sau MySpace sunt din ce în ce mai populare între tineri pentru că oferă libertatea de exprimare de care aceştia au nevoie. Este însă necesar ca atât copiii şi adolescenţii, cât şi părinţii, să înţeleagă că utilizarea lor necorespunzătoare reprezintă un potenţial pericol, deschizând calea unor infracţiuni precum manipularea şi acostarea minorilor pe internet în scopuri sexuale. Un alt fenomen care trebuie să ne atragă atenţia este acela de "cyberbullying". Copiii sau adolescenţii pot fi agresaţi, ameninţaţi, hărţuiţi, umiliţi sau prejudiciaţi în orice alt fel de către alţi copii sau adolescenţi, prin intermediul Internetului, în mod interactiv, prin tehnologii digitale sau cu ajutorul telefoanelor mobile. Deşi în România fenomenul nu are încă amploare, statisticile internaţionale sunt îngrijorătoare. Trebuie să învăţăm să ne protejăm copiii dar, cel mai important, trebuie să îi învăţăm să se protejeze ei înşişi.", a concluzionat Nicolae Vlad Popa.

Cabinet Nicolae Vlad Popa:

www.nvpopa.ro
Mobil: 0473491843
E-mail:
nicolaevlad.popa-assistant@europarl.europa.eu

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii