Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
13:51 22 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Adunarea Generala a EJTN – 27-28 mai 2010, Madrid

ro

31 May, 2010 22:36 2405 Marime text

În perioada 27-28 mai 2010 a avut loc la Madrid (Spania) şedinţa de lucru a Adunării Generale din cadrul EJTN/REFJ (European Judicial Training Network - Reţeaua Europeană de Formare Judiciară), având pe ordinea de zi Raportul anual al Reţelei privind activitatea desfăşurată în cursul anului 2009, precum şi alegerile în vederea ocupării următoarelor posturi:

- Secretar General al EJTN;

- Membri ai Comitetului de Pilotaj al EJTN;

- Membri ai Grupurilor de lucru ale Reţelei - Programe, Tehnologii, Schimburi;

- Preşedinţi ai Grupurilor de lucru ale EJTN.

La eveniment au participat reprezentanţi ai autorităţilor judiciare din cele 27 de state membre ale Uniunii Europene, precum şi reprezentanţi ai ERA (Academia de Drept European din Trier).

Din partea Institutului Naţional al Magistraturii au participat dl. judecător dr. Constantin Brânzan, director al Institutului şi dl. procuror Dragoş Nicolae Dumitru, director adjunct responsabil cu formarea continuă.

Ca urmare a progreselor înregistrate pe parcursul ultimilor ani şi a implicării INM în dezvoltarea Reţelei Europene de Formare Judiciară, prin activităţile de formare profesională derulate atât în ţară, cât şi în spaţiul european, în special cele privind schimburile de magistraţi, candidaturile Institutului Naţional al Magistraturii prezentate în cadrul reuniunii Adunării Generale a Reţelei de la Madrid (27-28 mai a.c.) au fost acceptate după cum urmează:

I. Membru, pentru un mandat de 3 ani, al Comitetului de Pilotaj, organul de decizie al EJTN între două Adunări Generale, alături de Franţa, Italia, Spania, Germania, Polonia, Olanda, Marea Britanie şi ERA. Membrii Comitetului de Pilotaj sunt aleşi prin vot secret de către Adunarea Generală a EJTN din rândul membrilor Reţelei.

II. Membru al Grupurilor de lucru Programe, Schimburi, Tehnologii.

Secretar General al Reţelei Europene de Formare Judiciară pentru un mandat de 3 ani a fost ales, cu aceeaşi ocazie, dl. Luis Silva Pereira, Director al Departamentului de Relaţii Externe al Centro de Estudos Judiciarios din Portugalia (Centrul de Studii Judiciare).

Reţeaua Europeană de Formare Judiciară (European Judicial Training Network - EJTN) este o organizaţie internaţională, cu sediul la Bruxelles, înfiinţată la data de 13 octombrie 2003, care cuprinde instituţiile responsabile cu pregătirea în domeniul judiciar din Uniunea Europeană.

Obiectivele EJTN se înscriu în sfera de aplicare a Tratatului de la Amsterdam din 2 octombrie 1997, a Reuniunii Consiliului European de la Tampere ţinut în perioada 15-16 octombrie 1999 şi a Programului de la Haga adoptat în 4-5 noiembrie 2004, care stabilesc o ţintă ambiţioasă pentru Uniunea Europeană în domeniul justiţiei: construirea unui spaţiu de justiţie european autentic şi întărirea în acest fel a înţelegerii, încrederii şi cooperării dintre judecătorii şi procurorii statelor membre.

Reamintim că, în cursul lunii decembrie 2005, cu ocazia întâlnirii EJTN de la Edinburgh (Scoţia), Institutul Naţional al Magistraturii a obţinut statutul de membru observator în cadrul EJTN, fapt ce a permis magistraţilor români să participe la acţiunile de formare organizate de Reţea. Ca urmare a aderarării României la Uniunea Europeană, INM a întreprins în cursul anului 2007 demersurile necesare pentru obţinerea statutului de membru permanent, cu drepturi depline în cadrul Reţelei, statut care a fost dobândit în unanimitate în urma reuniunii de la Trier (Germania), desfăşurată în perioada 11-13 iunie 2007.

Cu aceeaşi ocazie, INM a fost ales membru în Comitetul de Pilotaj şi în Grupul de lucru Relaţii externe al Reţelei.

Cu prilejul Adunării Generale a EJTN din 23 - 25 iunie 2008 de la Ljubljana, INM a fost ales membru al Grupului de lucru Schimburi între autorităţi judiciare şi al Grupului de lucru Tehnologii.

Calitatea INM de membru cu drepturi depline al EJTN permite participarea magistraţilor români la acţiuni de formare deschise la nivelul întregii Europe, aducând o contribuţie semnificativă la procesul de integrare a sistemului judiciar român în contextul general european.

Colaborarea Institutului Naţional al Magistraturii cu EJTN se derulează pe mai multe direcţii, printre care se înscriu următoarele: Programul de schimb între autorităţile judiciare şi Catalogul EJTN. În viitorul apropiat, EJTN se va implica şi în dezvoltarea unor programe de formare mai complexe, în domeniul cooperării judiciare internaţionale în materie civilă şi penală.

În ceea ce priveşte Programul de schimb între autorităţile judiciare, în ciuda faptului că programul a luat în fiecare an amploare, INM a rămas printre cei mai activi membri EJTN implicaţi în acest program, schimburile de magistraţi derulate plasând România în fiecare an pe primele cinci locuri.

Astfel, dacă în 2005, INM a primit vizita a 2 magistraţi străini şi a intermediat plecarea în stagiu a 4 magistraţi români (6 schimburi), în 2006 INM a primit vizita a 17 magistraţi străini şi a intermediat plecarea în stagii a 18 magistraţi români (35 de schimburi), în 2007 INM a primit vizita a 29 de magistraţi străini şi a intermediat plecarea în stagii a 42 de magistraţi români (71 de schimburi), în 200862 de schimburi). În plus, începând cu anul 2007, programul de schimburi între autorităţi judiciare a fost deschis şi auditorilor de justiţie, viitori judecători şi procurori europeni. INM a primit vizita a 37 de magistraţi străini şi a intermediat plecarea în stagii a 25 de magistraţi români (

Ca urmare a unor dificultăţi financiare ale EJTN, în anul 2009 numărul schimburilor a scăzut - INM a primit vizita a 9 magistraţi străini şi a intermediat plecarea în stagii a 15 magistraţi români (24 de schimburi), urmând ca situaţia să se redreseze cu ocazia programelor de schimb care se vor derula în cursul anului 2010. În continuarea programului de schimb început în 2009, în 2010 au mai efectuat stagii în România alţi 12 magistraţi, iar 10 magistraţi romani au plecat în stagii în străinătate. Programul s-a încheiat la data de 31 martie 2010, urmând ca un nou program sa fie lansat şi pus în aplicare de către partenerii EJTN pentru anul 2011.

O altă direcţie importantă de activitate a EJTN este Catalogul EJTN, document care reuneşte şi sintetizează toate acţiunile de formare organizate de membrii EJTN deschise participării internaţionale. Anual sunt cuprinse în acest catalog, în medie, între 200 şi 300 de acţiuni de formare. Magistraţii români au posibilitatea de a se înscrie la oricare din aceste acţiuni. Totodată, INM include anual un număr de activităţi proprii în cadrul Catalogului EJTN, acestea bucurându-se în fiecare an de tot mai mult succes şi facilitând participarea la astfel de acţiuni a numeroşi magistraţi.

Totodată, INM este partener în alte 3 programe pe care EJTN doreşte sa le pună în practică în cursul următorilor 3 ani:

- European Forum on Civil Judicial Training (Forumul European pentru formare în materie civilă);

- European Judicial Cooperation in Criminal Matters in Practice (Practica în materia cooperării judiciare internaţionale în domeniul penal);

- Language training on the vocabulary of judicial cooperation in criminal matters (Cursuri de limbi străine cu accent pe limbajul juridic din domeniul cooperării judiciare în materie penală).

Aceste programe presupun organizarea, de către partenerii programului, a unor serii de reuniuni de lucru şi seminarii de formare continuă destinate judecătorilor şi procurorilor europeni.

Biroul de Relaţii Publice al INM

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii