Concurs de referate privind jurisprudenta Curtii Europene a Drepturilor Omului pentru auditorii de justitie ai Institutului National al Magistraturii
Concurs de referate privind jurisprudenta Curtii Europene a Drepturilor Omului pentru auditorii de justitie aiLuni, 10 mai 2010, începând cu ora 15,30, a avut loc cea de a şasea ediţie a Concursului de referate pe teme de jurisprudenţă a Curţii Europene a Drepturilor Omului adresat auditorilor de justiţie, organizat de Institutul Naţional al Magistraturii.
Lucrările candidaţilor înscrişi au fost susţinute public în faţa unui juriu format din specialişti în domeniul de referinţă:
- dl. Horaţiu - Răzvan Radu, Subsecretar de stat, Agent Guvernamental al României pentru CEDO, Ministerul Afacerilor Externe
- dl. conf. dr. Ştefan Deaconu, Consilier prezidenţial, Administraţia Prezidenţială a României, Departamentul Constituţional Legislativ
- dl. Ferenc Csaba Asztalos, Preşedinte al Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării
Referatele participante în acest an au abordat următoarele teme: interzicerea discriminării şi obligaţiile organelor de poliţie în lumina prevederilor Convenţiei Europene a Drepturilor Omului; libertatea creaţiei artistice şi protecţia sentimentelor religioase; dreptul de acces la justiţie din perspectiva modificărilor recente privind taxele judiciare de timbru; privire critică asupra art. 103 alin. 6 teza II CP prin raportare la art. 44-51 CP din perspectiva CEDO; dreptul la viaţă din perspectiva malpraxisului; principiul legalităţii incriminării în contextul infracţiunilor contra demnităţii; regimul naţional al elementelor componente ale noţiunii de „bun" în accepţiunea convenţională a conceptului; cauzele pilot, România şi diminuarea despăgubirilor în domeniul restituirii proprietăţilor; accesul la justiţia constituţională în lumina jurisprudenţei CEDO; aspecte privind libertatea presei în lumina jurisprudenţei europene şi a reglementărilor interne şi internaţionale.
Cele mai apreciate lucrări au fost premiate după cum urmează:
Ø Premiul pentru cea mai bună prezentare a fost acordat doamnei Georgeana ANTON (Interzicerea discriminării şi obligaţiile organelor de poliţie în lumina prevederilor Convenţiei Europene a Drepturilor Omului);
Ø Premiul pentru cea mai bună lucrare a fost acordat domnului Claudiu DRĂGUŞIN (Cauzele pilot, România şi diminuarea despăgubirilor în domeniul restituirii proprietăţilor).
Candidaţii premiaţi vor avea posibilitatea efectuării unui stagiu la Curtea Europeană a Drepturilor Omului de la Strasbourg după absolvirea cursurilor Institutului Naţional al Magistraturii.
Organizarea acestui concurs se înscrie în preocupările Institutului Naţional al Magistraturii de accentuare a componentei europene a pregătirii viitorilor judecători şi procurori în domeniul drepturilor omului.
Prima ediţie a concursului de referate CEDO a avut loc în luna mai 2005, iar succesul acesteia a determinat Institutul să permanentizeze acest concurs.
Biroul de Relaţii Publice al INM
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp