Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
08:57 22 01 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ecosistemul Marii Negre are nevoie de cateva decenii pentru a reveni la echilibrul natural

ro

26 Oct, 2009 15:59 2513 Marime text


Ecosistemul Mării Negre are nevoie de câteva decenii pentru a reveni la echilibrul natural existent în urmă cu 50 de ani

Conform Institutului Naţional de Cercetare - Dezvoltare Marină “Grigore Antipa”, dacă poluarea ar fi stopată şi resursele Mării Negre nu ar mai fi deloc exploatate, mediul marin ar avea nevoie de mai multe decenii pentru refacerea echilibrului său natural

Bucureşti, 26 octombrie 2009: Studiile întreprinse de-a lungul ultimilor ani asupra ecosistemului Mării Negre au scos la iveală rezultate tot mai îngrijorătoare. În ultimii 30 de ani, pe fondul alterării continue a calităţii apelor costiere şi a presiunii exercitate prin exploatare, resursele marine vii au cunoscut un declin dramatic care a condus, în unele cazuri, la epuizarea stocurilor de organisme exploatabile.

Pe fondul diminuării semnificative a stocurilor de peşte şi chiar a dispariţiei anumitor specii, din anul 1990 cantitatea de peşte prins în Marea Neagră se află în scădere continuă. Astfel, dacă la mijlocul anilor 1980 captura anuală depăşea 15.000 de tone de peşte, în 2008 aceasta abia dacă a atins 500 de tone. În prezent, în Marea Neagră se mai exploatează doar 5 dintre cele 26 de specii de peşti cu valoare comercială. Mai multe specii de sturioni sunt pe cale de dispariţie, în aceeaşi situaţie aflându-se şi delfinul, rechinul sau căluţul de mare. Foca, mai multe specii de creveţi şi de scoici, împreună cu alte zeci de specii de plante şi vieţuitoare au dispărut deja din Marea Neagră, numai în ultimii 30 de ani.

”Oamenii nu conştientizează importanţa fiecărei specii în menţinerea echilibrului marin. S-ar putea crede că dispariţia unei alge sau a unei moluşte, de exemplu, nu are o mare influenţă asupra ecosistemului din Marea Neagră, însă situaţia este alta. Acestea nu doar protejează ţărmul împotriva eroziunii, însă oferă şi un habitat propice dezvoltării altor specii marine de peşti sau plante. Totul este interconectat, iar în acest moment, pentru a reface condiţiile de mediu care existau în Marea Neagră în urmă cu 50 de ani, trebuie să reconfigurăm toate activităţile de exploatare marină de-a lungul mai multor ani”, atenţionează dr. inginer Simion Nicolaev, din cadrul Institutului Naţional de Cercetare - Dezvoltare Marină “Grigore Antipa” din Constanţa.

Pentru a sensibiliza opinia publică cu privire la pericolul ecologic cu care se confruntă Marea Neagră, Institutul ”Grigore Antipa” s-a alăturat iniţiativei agenţiei de comunicare 4 ACE-pr&publicity, de a demara o campanie de informare şi de strângere de fonduri. Obiectivul principal al proiectului este colectarea de fonduri în vederea dotării Institutului ”Grigore Antipa” cu echipamente necesare studierii şi reproducerii speciilor ameninţate, pentru ca acestea să poată repopula în viitor apele Mării Negre.

Cei care doresc să susţină acest proiect, o pot face accesând site-ul www.mesajepentrumare.ro, unde pot afla mai multe despre problemele Mării Negre şi pot cumpăra diverse obiecte promoţionale care se vor transforma în donaţii pentru Institut. În plus, pe site se pot face donaţii direct în contul Institutului Naţional de Cercetare - Dezvoltare Marină “Grigore Antipa” din Constanţa.

Despre Institutul Naţional de Cercetare şi Dezvoltare Marină “Grigore Antipa”

Institutul Naţional de Cercetare - Dezvoltare Marină “Grigore Antipa” (INCDM) se află sub autoritatea Ministerului Mediului, fiind creat în 1999 prin reorganizarea Institutului Român de Cercetări Marine. INCDM are ca principale domenii de activitate cercetarea fundamentală, aplicativă şi tehnologică în domeniul oceanografiei, ingineriei costiere, ecologiei, protecţiei mediului şi resurselor marine vii, cu rol crucial pentru cunoaşterea, protecţia şi gestionarea zonei costiere şi a mediului marin în zona economică exclusivă proprie României la Marea Neagră.

Despre 4 ACE–pr&publicity

Agenţia 4 ACE este specializată în PR şi publicity ca mijloace principale de comunicare a imaginii de companie şi de produs. Experienţa 4 ACE în promovarea imaginii de companie şi de produs implică o foarte bună cunoaştere a mass-media, organizarea de ample campanii de promovare de produs şi corporate, realizarea de strategii de comunicare şi imagine, organizarea de evenimente de promovare. Agenţia este singura din România certificată ISO, pentru managementul calităţii serviciilor oferite. Din portofoliul actual al agenţiei fac parte Baumix, Dermastyle, Digital Cable Systems, Flamingo International şi Flanco, Genius, Indesit Company, OKI Printing Solutions.

Pentru mai multe detalii vizitaţi site-ul www.4ace.ro.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii