Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
04:46 19 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Este posibil ca peste doua tururi de scrutin niciun roman sa nu mai iasa la vot

ro

04 Jun, 2009 18:56 1597 Marime text

COMUNICAT DE PRESA

Institutul pentru Politici Publice (IPP) avertizeaza:

In ritmul de degradare a democratiei reprezentative din ultimii ani, este posibil ca peste doua tururi de scrutin niciun roman sa nu mai iasa la vot

Bucuresti, 4 iunie 2009 ■ Institutul pentru Politici Publice (IPP) isi manifesta ingrijorarea fata de lipsa de capacitate si de interes a partidelor de a mobiliza electoratul la vot pentru alegerile europarlamentare din 7 iunie. Desi acest scrutin ar fi trebuit sa fie un examen de maturitate pentru clasa politica din Romania, prezenta estimata la urne de sub 20% este dovada ca partidele romanesti sunt pe cale sa rateze acest examen.

De la primele alegeri libere din 1990, interesul si increderea romanilor in puterea de a schimba lucrurile prin vot s-au degradat constant: daca in ’90 participarea la vot la alegerile generale era de 86%, in 1992 si 1996 a scazut la 76%, in 2000 a ajuns la 65%, in 2004 – 58%, in 2007, la primele alegeri europarlamentare prezenta a fost de 29%, iar in 2008 putin peste o treime dintre romani mai mergeau la vot. Daca prezenta la urne va continua sa scada in acelasi ritm, ne intrebam ce se va intampla la urmatoarele alegeri: vor renunta toti romanii la dreptul de vot in semn de protest fata de clasa politica?
In opinia IPP, aceste cifre indica un deficit grav de democratie reprezentativa, atat din partea candidatilor si a partidelor care ii sustin – prin incapacitatea de a convinge alegatorii sa voteze, cat si din partea cetatenilor care au renuntat sa se mai implice in treburile publice, dar le sustin invariabil prin plata de taxe si impozite.
Institutul condamna esecul (in parte deliberat) al partidelor de a promova o campanie electorala competitiva, cu mesaje care sa informeze corect electoratul despre importanta votului pentru Parlamentul European. IPP a propus in repetate randuri adoptarea de masuri care sa incurajeze participarea la vot (ex: extinderea perioadei de vot la 2 zile, alocarea subventiei pentru partide in functie de numarul de voturi1, introducerea optiunii niciun candidat pe buletinele de vot etc. ), insa partidele s-au dovedit incapabile sa isi asume in mod responsabil vreuna dintre aceste masuri.
In acelasi timp insa, IPP considera ca sanctionarea partidelor prin neparticiparea la vot nu numai ca nu va avea niciun efect asupra comportamentului lipsit de respect al actualei clase politice, dar are si un potential de risc major in ceea ce priveste legitimitatea democratiei asa-zis reprezentative in Romania. La o prezenta foarte scazuta, rezultatele votului devin imprevizibile, intrucat ele nu mai reflecta sondajele care masoara intentii la nivelul intregii populatii cu drept de vot.
Votul de duminica inseamna imaginea Romaniei in Europa in urmatorii 5 ani. Atat partidele, cat si electoratul roman, mai au trei zile in care sa reflecteze cum vrem sa ne vada Europa.
Pentru informatii suplimentare, contactati Adrian Moraru, Director adjunct IPP, la tel: 021 212 3126/27, mobil 0724237229 sau e-mail: adrian@ipp.ro

1 Masura „1 vot = 1 leu”: fiecare roman ar fi stiut ca atunci cand acorda un vot unui partid, directioneaza in mod automat o suma de bani de la buget catre respectivul partid, ceea ce ar fi determinat o responsabilitate mult mai mare a actului de a alege.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii