Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
06:53 19 01 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Interventia Institutului pentru Politici Publice a salvat bugetul public de un abuz de 600.000 euro

ro

28 May, 2009 19:41 1847 Marime text

COMUNICAT DE PRESA

Interventia Institutului pentru Politici Publice a salvat bugetul public de un abuz de 600.000 euro: AEP a achizitionat softul pentru alegeri la un pret de aproape 3 ori mai mic decat cel pe care se oferea generoasa sa il achite

Bucuresti, 28 mai 2009 ■ Autoritatea Electorala Permanenta (AEP) a incheiat contractul pentru softul de centralizare a voturilor la alegerile europarlamentare din 7 iunie a.c. la pretul de 340.000 euro fara TVA, valoarea contractului fiind de aproape 3 ori mai mica decat suma anuntata initial de AEP. Cu doua saptamani in urma, Institutul pentru Politici Publice (IPP) cerea institutiilor statului sa se sesizeze fata de intentia AEP de a achizitiona un soft de 1.000.000 euro pentru o aplicatie identica (cu foarte mici diferente) cu cea folosita pentru alegerile europarlamentare 2008 si pentru care se platisera deja, din bani publici, 700.000 euro. Cu acelasi prilej, IPP cerea demiterea responsabilului cu achizitia acestui soft, Vicepresedintele AEP Marian Muhulet.

Scaderea considerabila a pretului de achizitie a aplicatiei vine, fara indoiala, ca urmare a semnalului de alarma tras de Institutul pentru Politici Publice privind un posibil abuz in serviciu contra intereselor publice de care se fac vinovati reprezentantii Autoritatii insarcinati cu achizitia soft-ului. Asemenea abuzuri se fac adesea in institutiile statului, mai ales in campaniile electorale cand atentia autoritatilor si partidelor politice se indreapta preponderent catre teme electorale si de aceea semnalele societatii civile au prea putin impact. Achizitiile de acest fel sunt deliberat efectuate in ultima clipa astfel incat incheierea contractelor sa para mai degraba o depasire a unei potentiale crize, dar si pentru ca eventuala contestare a acestor achizitii sa nu mai poata avea loc. Cu toate acestea, demersul prompt al IPP inainte de decizia de achizitionare a aplicatiei a avut impactul scontat.

In continuare, Institutul pentru Politici Publice solicita partidelor de la Guvernare sa evalueze de urgenta situatia activitatii si prestatiei in general a Autoritatii Electorale Permanente, dupa alegerile europarlamentare. Faptul ca Autoritatea avea intentia de a achizitiona, din bugetul Romaniei aflat in situatie grea din cauza contextului economic global, un soft deja existent la un pret exorbitant sau faptul ca institutia lipseste cu desavarsire din spatiul public in aceste zile de campanie, uitand sa desfasoare campanii de informare a cetatenilor specifice alegerilor europarlamentare (prestatia ei defectuoasa avand un impact grav asupra ratei participarii la vot estimata a fi alarmant de scazuta la aceste alegeri), sunt suficiente motive pentru ca toata activitatea Autoritatii sa fie evaluata cu maxima responsabilitate, mergand pana la schimbarea conducerii cu un personal competent si preocupat de eficientizarea proceselor electorale in Romania. Facem un apel la partidele politice sa nu mai ocoleasca evaluarea acestei institutii responsabila intr-o mare masura de scaderea periculoasa a interesului cetatenilor fata de alegeri.

Pentru relatii suplimentare, va rugam contactati Adrian Moraru, Director Adjunct la 021 212 3126/7 sau e-mail: adrian@ipp.ro

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii