Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
03:41 20 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

IPP acuză conducerea Camerei Deputaţilor de discriminarea cetăţenilor

ro

08 Mar, 2011 18:01 2063 Marime text

Bucureşti, 8 martie 2011 ■ Institutul pentru Politici Publice (IPP) critică decizia conducerii Camerei Deputaţilor de a limita temporar accesul publicului în balcoanele sălii de plen, pe durata dezbaterilor.

Indiferent de raţiunea care stă în spatele uneia asemenea decizii luată cu ocazia asumării astăzi a răspunderii Guvernului pe Codul Muncii, apreciem că incapacitatea Camerei Deputaţilor de a menţine, prin resurse proprii, ordinea la şedinţele de plen, nu trebuie să afecteze dreptul cetăţenilor interesaţi să asiste la lucrările legislativului. Încrederea publicului este oricum foarte scăzută în instituţia Parlamentului, astfel că prin decizia luată recent, conducerea Camerei Deputaţilor descurajează definitiv cetăţenii să îşi urmărească aleşii la vot.

Explicaţia oficială conform căreia decizia de a interzice complet accesul cetăţenilor în balcoane a fost luată datorită numărului cu mult mai mare de cereri, peste capacitatea acestora, nu este credibilă, Camera Deputaţilor având posibilitatea de a permite accesul în ordinea solicitărilor până la capacitatea maximă.

Intenţia conducerii Camerei dată recent publicităţii de a construi adevărate cuşti prin închiderea cu geam a actualelor balcoane jigneşte profund pe oricare cetăţean ce doreşte să asiste la şedinţele plenului ca să îi urmărească, aşa cum îi dă dreptul Constituţia, pe aleşii săi - deputaţii. Ne întrebăm dacă printre soluţiile avute în vedere Camera Deputaţilor nu se gândeşte să folosească şi lanţuri cu care vizitatorii să fie legaţi de scaune, spre prevenirea oricărei forme de protest la care unii dintre aceştia s-ar gândi. Măsurile absurde gândite ne fac să ne întrebăm de ce nu s-ar aplica ele şi lojei corpului diplomatic sau sectorului rezervat presei. Oare conducerea Camerei are prejudecăţi discriminând astfel doar cetăţenii obişnuiţi? Aplicarea unei astfel de măsuri diferenţiate ne va pune în situaţia de a formula plângere privind discriminarea cetăţenilor de către cei ce vor decide să ia astfel de măsuri!

Cerem Camerei Deputaţilor să nu pună în practică nicio măsură disproporţionată în raport cu potenţialele pericole din sala de plen şi să se inspire cu adevărat din realitatea altor parlamente europene în care cetăţenii nu sunt închişi într-un ţarc, ci încurajaţi cât mai mult să viziteze parlamentul şi să urmărească activitatea aleşilor.

Atragem atenţia politicienilor în general că orice gard, ţarc, cuşcă, etc. ar ridica între ei şi cetăţeni, acestea nu rezolvă problema nemulţumirilor publicului. Doar dialogul şi prezentarea de soluţii pot îmbunătăţi relaţia dintre oricare cetăţean care are dreptul de a protesta în mod democratic şi politicieni.

Prin consultări cu cei interesaţi - participanţi constanţi la lucrările deputaţilor - Parlamentul poate găsi soluţii mai fericite, ca de exemplu crearea unui cod de conduită al vizitatorilor sau stabilirea unui mecanism de control pe durata şederii în Camera Deputaţilor. În acest sens, IPP adresează un apel Camerei Deputaţilor să renunţe la ideile ce aduc aminte de romanele lui George Orwell şi să se aşeze la masă cu cei interesaţi pentru crearea unui cadru corect, dar strict, privind accesul la şedinţele Camerei Deputaţilor, dar şi la cele ale Camerelor reunite.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii