Este oficial. S-a prelungit termenul pentru plata impozitelor pe clădiri, terenuri şi mijloace de transport (document)
Este oficial. S-a prelungit termenul pentru plata impozitelor pe clădiri, terenuri şi mijloace de transport (document)
28 Mar, 2016 17:59
ZIUA de Constanta
6258
Marime text
„Pentru anul 2016, primul termen de plată a impozitului - taxe pe clădiri, impozit, taxe pe teren, respectiv impozit, taxe asupra mijloacelor de transport - se prorogă de la 31 martie până la 30 iunie 2016. Totodată, contribuabilii care achită integral suma până la 30 iunie 2016 în ceea ce privește impozitul sau taxele pe clădiri, impozitele - taxele pe teren, respectiv impozitul, taxele pe mijloacele de transport beneficiază de bonificația stabilită de Consiliul Local. Termenul era de 31 martie, s-a prelungit acest termen pentru ca toată lumea să poată plăti, să poată beneficia de clarificările pe care Ministerul de Finanțe le-a adus în ultimele săptămâni în privința noului Cod fiscal și a normelor de aplicare la acesta", a declarat săptâmâna trecută purtătorul de cuvânt al Guvenului, Dan Suciu, la Palatul Victoria.
Tot el a făcut precizări şi cu privire la prorogarea unor termene până la data de 31 mai 2016 în cazul deținătorilor de clădiri, mașini sau terenuri.
„Este vorba de persoanele fizice care la data de 31 decembrie aveau în proprietate clădiri nerezidențiale sau clădiri cu destinație mixtă care pot depune declarația până la 31 mai 2016. Persoanele juridice care au obligația să depună declarații privind clădirile pe care le dețin în proprietate pe 31 decembrie 2015, destinația și valoarea impozabilă a acestora poate fi, de asemenea, menționată fiscal, declarată la Fisc până pe 31 mai 2016, inclusiv. De asemenea, persoanele fizice și juridice care la 31 decembrie 2015 dețineau mijloace de transport radiate din circulație conform prevederilor legale din domeniul circulației pe drumurile publice pot depune declarația de conformitate însoțită de documentele justificative până la data tot de 31 mai 2016, inclusiv. Așadar avem o prelungire a termenului de 31 martie pentru toate aceste situații până pe 31 mai 2016”, a mai spus Dan Suciu.
În Monitorul Oficial a fost publicată OUG privind unele măsuri financiare în vederea finalizării proiectelor finanțate din fondurile Uniunii Europene aferente perioadei de programare 2007-2013, precum și unele măsuri fiscal-bugetare.
Astfel, potrivit ordinanței, în articolul 495(1) este prevăzut faptul că pentru anul 2016, primul termen de plată a impozitului pe clădiri, impozitul pe teren, respectiv a impozitului pe mijloacele de transport, prevăzut în aret.462 alin. (1), art. 467 alin. (1) și la art. 472 alin (1), se prorogă de la 31 martie 2016 la 30 iunie 2016.
Tot aici se specifică faptul că prin excepție de la prevederile art. 462 alin. (2), art. 467 alin. (2) și la art. 472 alin (2), pentru anul 2016, contribuabilii care achită integral, până la 30 iunie 2016, impozitul pe clădiri, impozitul pe teren, respectiv impozitul pe mijloacele de transport beneficiază de bonificația stabilită de consiliul local.
În OUG este specificat faptul că pentru proiectele finanțate din fonduri externe nerambursabile, în perioada de programare 2007-2013, care nu s-au finalizat în perioada de implementare, respective 31 decembrie 2015, s-au semnat acte adiționale de prelungire a duratei contractelor de finanțare, în scopul îndeplinirii integrale a obiectivelor și indicatorilor proiectelor și în vederea asigurării funcționalității acestora, până cel mai târziu la data de 30 iunie 2016, din sursele beneficiarilor.
Având în vedere că nefinalizarea proiectelor poate conduce la restituirea către Comisia Europeană a sumelor deja decontate în cadrul proiectelor în perioada de eligibilitate a programului, respective până la data de 31 decembrie 2015, este necesară identificarea unor măsuri de sprijinire a beneficiarilor care au în implementare proiecte finanțate prin Programul operational regional 2007 – 2013 și Programul operational sectorial Mediu 2007 – 2013 și care trebuie finalizate din surse ale beneficiarilor.
Pentru 345 de proiecte finanțate din Programul operational regional 2007-2013, impactul negative al neadaptării măsurilor propuse are în vedere suma de 3,3 miliarde lei, respectiv pentru 6 proiecte finanțate prin Programul operational sectorial Mediu, suma de 60.527.267 lei.
Prin Ordonanța de urgență a Guvernului nr.50/2015 pentru modificarea și completarea Legii nr.227/2015 privind Codul fiscal și a Legii nr. 207/2015 privind Codul de procedură fiscal, aprobată cu modificări și completări prin Legea nr. 358/2015, s-a modificat termenul de declarare a destinației clădirii de la data de 29 februarie 2016 la data de 31 martie 2016, pentru contribuabilii care au în proprietate clădiri nerezidențiale și clădiri destinație mixtă, respective rezidențială și nerezidențială. Termenul de declarare astfel modificat concide cu termenul de plată a impozitului pe clădiri și cu termenul până la care se acordă bonificația pentru plata anticipată a impozitului. În aceste condiții, datorită suprapunerii celor două termene, de declarare și de plată, nu există timp material pentru organelle fiscal locale pentru emiterea până la data de 31 martie 2016 a deciziilor de impunere și de prelucrare a declarațiilor. Astfel, nu poate fi efectuată în termen plata impozitului pe clădiri, cu consecințe privind pierderea bonificației de plată anticipate și chiar plată de penalități de întârziere, în cazul comunicării deciziei de impunere după data de 31 martie anul current. În vederea asigurării continuității serviciilor de transport feroviar public afferent pachetului minim social, precum și a îndeplinirii obligațieui de asigurare a stării tehnice și de exploatare a infracstructurii feroviare, care să permit desfășurarea transportului feroviar public în condiții de siguranță a circulației, în considerarea faptului că aceste elemente vizează interesul general public și constituie situații de urgență și extraordinare a căror reglementare nu poate fi amânată, în temeiul art. 115 alin. (4) din Constituția României, republicată, Guvernul României adoptă această ordonanță de urgență.
În Articolul 1 din OUG este prevăziut faptul că prin derogare de la prevederile art.61 alin (1) și art. 63 alin. (4) și (41) din Legea nr. 273/2006 privind finațele publice locale, cu modificările și ompletările ulterioare, precum și de la prevederile art.3 alin. (2) din Legea nr. 338/2015 pentru aprobarea plafoanelor unor indicatori specificați în cadrul fiscal-bugetar pe anul 2016, unitățile/subdiviziunile administrativ-teritoriale pot solicita Ministerului Finațelor Publice, inclusive pentru asociațiile de dezvoltare intercomunitare, contractarea de împrumuturi din venituri din privatizare, înregistrate în contul current general al Trezoreriei Statului, în limita sumei de 400.00 mii lei.
De asemenea, tot aici se specific faptul că la alin. (1) se acordă pentru finanțarea cheltuielilor necesare finalizării proiectelor cu o valoare de maximum 5 milioane euro pe proiect, finanțe prin Programul operational regional 2007-2013 și Programul operational sectorial Mediu 2007-2013, în vederea îndeplinirii integrale a obiectivelor și indicatorilor acestora, pentru care au fost încheiate acte adiționale cu termen de finalizare până cel târziu la data de 30 iunie 2016 cu anumite condiții.
Potrivit Articolului 3 al OUG, în cazul în care unitățile/subdiviziunile administrative-teritoriale nu respect termenele de plată prevăzute în condițiile de împrumut, directorii direcțiilor generale regionale ale finațelor publice/șefii administrațiilor județene ale finațelor publice sistează alimentarea, atât cu cotedefalcate din impozitul pe venit, cât și cu sume defalcate din unele venituri ale bugetului de stat pentru echilibrarea bugetelor locale, cu excepția plăților pentru achitarea drepturilor salariale și a contribuțiilor aferente atunci când nu pot fi asigurate din venituri proprii.
Textul integral al Ordonanței de Urgență poate fi vizualizat dacă accesați secțiunea „Documente”.
Sursa foto: portalsm.ro
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii