Modificări în legea privind circulaţia pe drumurile publice. Iată care sunt cele mai importante aspecte
Modificări în legea privind circulaţia pe drumurile publice. Iată care sunt cele mai importante aspecte
25 Dec, 2019 00:00
ZIUA de Constanta
4441
Marime text
În Monitorul Oficial al României, în Partea I, la nr. 1032 din data de 23 decembrie 2019, a fost publicată legea privind aprobarea Ordonanţei Guvernului nr. 14/2017 pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice.
Astfel, conform modificărilor, este interzisă circulaţia pe drumurile publice a vehiculelor care nu corespund din punct de vedere tehnic, a celor fără asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto pentru prejudicii produse terţilor prin accidente de circulaţie, a celor pentru care a intervenit suspendarea înmatriculării, precum şi a vehiculelor înregistrate al căror termen de valabilitate a inspecţiei tehnice periodice a expirat sau este anulată.
De asemenea, înregistrarea suspendării înmatriculării se realizează pe baza datelor referitoare la inspecţia tehnică periodică a vehiculului existente în Registrul naţional de evidenţă a permiselor de conducere şi a vehiculelor înmatriculate, comunicate Direcţiei Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor de către Registrul Auto Român în condiţii stabilite prin protocol.
Direcţia Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor realizează, gestionează şi pune la dispoziţie publicului o aplicaţie informatică, în mod gratuit, printr-un serviciu online, pe pagina proprie de internet, pentru a se verifica situaţia înmatriculării unui vehicul, precum şi motivul suspendării înmatriculării acestuia.
La eliberarea permisului de conducere, serviciile publice comunitare regim permise de conducere şi înmatriculare a vehiculelor înscriu în Registrul naţional de evidenţă a permiselor de conducere şi a vehiculelor înmatriculate, următoarele date în format electronic: datele de identificare a titularului permisului de conducere românesc, respectiv – numele de familie, prenumele, codul numeric personal sau, dacă este cazul, echivalentul acestuia, potrivit legislaţiei naţionale aplicabile, fotografia şi semnătura titularului, locul şi data naşterii, domiciliul sau reşedinţa, precum şi, opţional, un număr de telefon şi adresa de poştă electronică ale persoanei.
Pentru vehiculele scoase din evidenţa fiscală anterior datei de 20 mai 2018, ca urmare a transmiterii dreptului de proprietate, organul fiscal care a operat scoaterea din evidenţa fiscală a fostului proprietar notifică înstrăinarea acestora autorităţii competente de înmatriculare, respectiv Direcţia Regim Permise de Conducere şi înmatriculare a Vehiculelor, în baza solicitării fostului proprietar.
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii