S-a modificat legislația privind unele drepturi ale persoanelor persecutate în România pe motive etnice
S-a modificat legislația privind unele drepturi ale persoanelor persecutate în România pe motive etnice
08 Jun, 2021 00:19
ZIUA de Constanta
8083
Marime text
- În Monitorul Oficial al României Partea I numărul 573 din 7 iunie a fost publicată Legea 154 din 4 iunie pentru modificarea și completarea Ordonanței Guvernului nr. 105/1999 privind acordarea unor drepturi persoanelor persecutate de către regimurile instaurate în România cu începere de la 6 septembrie 1940 până la 6 martie 1945 din motive etnice.
Conform actului normativ la care facem referire copilul celui decedat, dispărut sau exterminat în trenul morții, în timpul masacrelor îndreptate împotriva populației minoritare, în timpul deportării în ghetouri și lagăre de concentrare din străinătate, în timpul privării de libertate în locuri de detenție sau în lagăre de concentrare, în timpul refugierii, expulzării sau strămutării în altă localitate, în timpul evacuării din locuința pe care o deținea, în timp ce a făcut parte din detașamentele de muncă forțată, are dreptul la o indemnizație lunară în cuantum de 175 lei.
Totodată copilul minor la data la care unul sau ambii părinți s-au aflat în una dintre situațiile de mai sus precum și copilul născut în perioada în care unul sau ambii părinți s-au aflat în una dintre situațiile de mai sus au dreptul la o indemnizație lunară în același cuantum cu indemnizația de care ar fi beneficiat părintele lor decedat, stabilită conform prevederilor art. 2 la data depunerii cererii de către copil.
Copilul născut după încetarea situațiilor prevăzute mai sus are dreptul la o indemnizație lunară în cuantum de 50% din indemnizația de care ar fi beneficiat părintele său decedat, stabilită conform prevederilor art. 2 la data depunerii cererii de către copil.
De prevederile actului normativ în cauză beneficiază în mod corespunzător și copilul celui decedat după încetarea situațiilor prevăzute la art. 1 alin. (1) lit. a)—e) și g), în situația în care părintele său, deși ar fi avut dreptul, nu a beneficiat de prevederile prezentei ordonanțe.”
Persoanele prevăzute la art. 1, 3 și 31 vor beneficia de prevederile prezentei ordonanțe cu începere de la data de întâi a lunii următoare celei în care a fost depusă cererea și de următoarele drepturi:”.
Prevederile prezentei ordonanțe nu se aplică persoanelor condamnate pentru infracțiuni contra păcii și omenirii, celor care înainte de 23 august 1944 au desfășurat o activitate fascistă în cadrul unei organizații sau mișcări de acest fel, celor care în perioada 6 martie 1945-22 decembrie 1989 au făcut parte din aparatul de represiune, securitate, miliție și din instanțele militare care au instrumentat și au judecat procese politice ale opozanților regimului comunist, precum și copiilor acestora.
Începând cu data intrării în vigoare a prezentei legi, casele județene de pensii, precum și Casa de Pensii a Municipiului București analizează cererile depuse potrivit legii și emit hotărârile de stabilire a drepturilor cuvenite în temeiul art. 31 din Ordonanța Guvernului nr. 105/1999, republicată, cu modificările și completările aduse prin prezenta lege.
Sursa foto: Monitorul Oficial
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii