Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
17:51 22 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

5 sfaturi pentru a vă încuraja copiii să citească mai mult

ro

10 Nov, 2022 16:47 1648 Marime text
  • Dacă ați salvat vreodată o domnișoară în primejdie dintr-un turn, v-ați luptat cu dragoni scuipători de foc, ați zburat pe o mătură alături de Harry Potter și ați explorat lumea cu Jurnalul Unui Puști, cunoașteți puterea poveștilor. 
  • Tocmai pentru că v-ați petrecut multe dintre orele copilăriei pierdute în lumile imaginare ale cărților, vă doriți ca și copiii dvs. să aibă parte de aceeași experiență minunată. Dar cum îi faceți pe copiii dvs. să se îndrăgostească de cărți de citit?

Beneficiile cititului pentru copii

Lectura a fost în centrul multor studii de dezvoltare, iar literatura medicală este de acord că are un impact major asupra dezvoltării copilului. Cititul crește abilitățile de alfabetizare și de limbaj și are ca rezultat un comportament și o sănătate în general mai bune. De asemenea, lectura îi ajută pe copii să dezvolte o atenție mai mare și le stimulează creativitatea, învățându-i în același timp lecții de viață valoroase.

De ce este mai greu să îi convingem pe copii să citească?

În ultimii 20 de ani, tehnologia, inclusiv telefoanele, tabletele, laptopurile și streamingul TV au devenit omniprezente în viața noastră. Cei mai mulți părinți își vor aminti când primul computer a intrat în casele lor. Acum dezbatem dacă un copil de 10 ani ar trebui să aibă sau nu un telefon mobil. În timp ce tehnologia poate oferi beneficii mari pentru învățare, ea poate deveni, de asemenea, o distragere majoră a atenției, mai ales de la cărți de citit.
 
În afară de tehnologie, celelalte obstacole principale în calea copiilor noștri pentru a deveni cititori obișnuiți de cărți sunt conștiința fonetică slabă (înțelegerea sunetelor din cuvintele vorbite) și experiența limitată cu cărți de citit. Din fericire, puteți depăși toate motivele pentru care copiii pot refuza să citească cu ceva timp și efort. Un bun punct de plecare este să urmați aceste sfaturi pentru a crește un cititor pasionat.

1. Dați-le un exemplu

La fel cum dvs. trebuie să vă bucurați (cel puțin să vă prefaceți) de legumele de la cină, micuții dvs. vor fi mai încurajați să citească dacă vă văd pe dvs. citind. Modelarea unui comportament bun de lectură este o modalitate sigură de a-i inspira pe copiii dvs. să pună mâna pe cărți de citit.

2. Transformați-o într-o activitate de familie

Dacă întreaga familie are obiceiul de a citi împreună, aceasta îl încurajează pe cel mic să se alăture. O idee avantajoasă pentru ambele părți este să vă invitați copiii să citească în pat cu dumneavoastră duminică dimineața - îi faceți să citească și vă câștigați un timp de liniște în weekend! Indiferent de momentul și locul care funcționează cel mai bine pentru familia dvs., programați o activitate de grup și citiți cu toții împreună.

3. Bucurați-vă de timpul magic de creare a legăturilor

Să vi se citească este o interacțiune specială între părinți și copii, o interacțiune despre care știința a dovedit că favorizează dezvoltarea creierului și legătura de atașament. Creați o rutină de timp de citit și bucurați-vă de timpul individual cu copiii dvs.

4. Aveți cărți de citit peste tot

Pentru a promova orice obicei, trebuie să îl faceți ușor de aplicat. Țineți cărți de citit peste tot. Acestea ar trebui să fie excepția chiar și într-o casă impecabilă - cu siguranță nu trebuie să fie depozitate în biblioteci înalte, neatinse și cu aspect sombru. Aveți-le în fiecare cameră. Așezați câteva lângă pat, lângă canapea și lângă masa de dining. Lăsați câteva în baie, în mașină, în căsuța din copac și în orice alt loc în care copiii dvs. își petrec timpul. Având la îndemână o varietate de cărți de citit interesante, benzi desenate strălucitoare și reviste care atrag atenția, tot ce trebuie să facă cel mic este să devină curios.

5. Creați o rutină de lectură

O altă modalitate susținută de știință pentru a încuraja un comportament pozitiv este de a stabili o rutină care să încorporeze permanent obiceiurile bune în practica de zi cu zi. Cea mai populară modalitate este să o adăugați la rutina de relaxare nocturnă a copilului dumneavoastră. Dar dacă copilul dumneavoastră este întotdeauna agitat și deconcentrat înainte de culcare, încercați un alt moment în timpul zilei, când este mai puțin obosit și mai receptiv.
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii