Cât de sănătos este salamul și cum ar trebui consumat
Cât de sănătos este salamul și cum ar trebui consumat
20 Jun, 2022 18:31
ZIUA de Constanta
4715
Marime text
Adesea adăugat la pizza, paste, sandvișuri și la platourile de mezeluri, salamul este un ingredient versatil cu o aromă bogată.
Mulți dintre noi putem spune că, din când în când, poftim la una sau două felii de salam Victoria. Cu toate acestea, majoritatea oamenilor nu au certitudinea că ceea ce mănâncă este o alegere sănătoasă sau cum ar trebui consumat un astfel de salam de casă sau comercial.
în ciuda popularității sale pe scară largă, mulți se pot întreba dacă acest produs din carne procesată poate fi savurat ca parte a unei diete sănătoase. Haideți să aflăm!
Cum se face salamul?
Fabricat în mod obișnuit din carne de porc sau de vită, salamul este un tip de cârnat care este fermentat și uscat. Pentru a face acel salam Victoria delicios, acesta trebuie să treacă prin trei faze.Faza 1: Pregătirea
În timpul acestei etape, producătorii macină și toacă carnea crudă și apoi o amestecă cu alte ingrediente, cum ar fi sarea și condimentele. Odată ce amestecul de salam Victoria este gata, producătorii îl introduc în intestine din piele de cârnați.Faza 2: Fermentarea
În continuare, cârnații de salam sunt puși să stea într-o cameră caldă și umedă timp de câteva zile. Această etapă permite dezvoltarea bacteriilor necesare pentru ca fermentația să aibă loc.După această etapă de fermentare la cald, salamul se mută într-o zonă răcoroasă, dar umedă, unde se poate usca încet. În timpul fermentării, bacteriile creează acid lactic, care adaugă o notă acră gustului, iar datorită acidității, acidul lactic ajută la protejarea împotriva dezvoltării bacteriilor patogene.
Faza 3: Uscarea
În urma etapelor de fermentare și răcire, salamul este supus unui proces de uscare. Odată uscat, în salam se pot adăuga nitrați ca și conservant. Alături de eliminarea apei și de întărirea cu sare, utilizarea nitraților este o modalitate de a ajuta la protejarea împotriva dezvoltării bacteriilor microbiene, asigurând că salamul poate fi consumat în siguranță în starea sa „crudă".Deși nu a fost gătit, salamul nu este, din punct de vedere tehnic, „crud" și este mai bine să fie clasificat ca fiind o carne „maturată".
Care sunt beneficiile consumului de salam?
Deoarece un salam Victoria nu necesită gătire și se vinde de obicei gata de consum, este convenabil și ușor de savurat. Este, de asemenea, bogat în proteine, un nutrient esențial care este necesar pentru creșterea musculară și repararea țesuturilor.În plus, salamul conține mai mulți alți micronutrienți importanți, inclusiv vitamine din complexul B, cum ar fi vitamina B12, tiamina și niacina. Vitaminele B nu sunt cruciale doar pentru funcționarea creierului, ci sunt implicate și în sinteza ADN-ului, producția de energie și metabolism.
Unele tipuri de salam sunt, de asemenea, supuse fermentației, ceea ce înseamnă că acestea conțin probiotice, care sunt un tip de bacterii benefice. Deși există cercetări limitate cu privire la efectele benefice ale salamului fermentat în mod specific, studiile arată că probioticele pot ajuta la susținerea digestiei, imunității, sănătății inimii și multe altele.
Este salamul sănătos?
Deși salamul nu ar trebui să fie un element de bază în toate mesele, vă puteți bucura de carnea procesată cu moderație, ca parte a unei diete bine echilibrate. Mai bine alegeti un salam de casa!Cu toate acestea, cu atât de multe tipuri diferite de salam disponibile, să vă dați seama care este cel mai sănătos tip poate fi o provocare.
Salamul maturat este fabricat folosind aditivi chimici, inclusiv nitrit de sodiu. Pe de altă parte, în ciuda numelui său, salamul nematurat este, de asemenea, fermentat, dar este făcut folosind sare și aditivi naturali, cum ar fi pudra de țelină.
În timp ce salamul nematurat este preparat folosind ingrediente nesintetice, acesta conține nitriți din surse naturale, care pot fi, de asemenea, dăunători.
Există, de asemenea, mai multe tipuri diferite de salam, cum ar fi Genoa, pepperoni, soppressata și Felino. Deși aceste soiuri diferă ușor în funcție de modul în care este tăiată carnea, de aromele și condimentele folosite și de modul în care sunt fabricate, fiecare dintre ele oferă un set similar de nutrienți.
Cum ar trebui consumat salamul?
Salamul poate fi savurat cu moderație. Există mai multe tipuri diferite, care variază din punct de vedere al gustului, al texturii și al modului în care sunt produse.Indiferent de tipul de salam pe care îl alegeți, ar trebui să optați pentru o marcă cu un conținut scăzut de sodiu, dacă urmați o dietă săracă în sodiu.
Încălzirea salamului până când acesta atinge o temperatură internă de cel puțin 74° C poate ajuta, de asemenea, la uciderea agenților patogeni pentru a preveni bolile de origine alimenta
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii