Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
21:12 22 01 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ce beneficii pentru sănătate ai dacă mănânci caju

ro

16 Sep, 2020 16:59 2737 Marime text

Contrar părerilor conform cărora caju te poate face să te îngrași, din contră, o cantitate considerabilă de caju în dietă îți poate oferi multe beneficii pentru sănătate.
Iată care sunt principalele șapte beneficii pentru sănătate pe care le poți obține prin introducerea consumului regulat de caju în dieta ta de zi cu zi.


1. Sănătatea inimii
Nucile sunt susceptibile a fi benefice pentru sănătate, oferind un control asupra a numeroase afecțiuni, cum ar fi bolile de inimă. Studiile arată în mod constant că aportul de nuci are un efect de scădere a colesterolului, în contextul dietelor sănătoase, și există dovezi emergente ale efectelor benefice asupra stresului oxidativ, inflamațiilor și reactivității vasculare. Caju ajută la scăderea colesterolului LDL (colesterolul rău) și crește capacitatea de transport pentru colesterolul HDL (colesterolul bun). HDL este responsabil pentru absorbția colesterolului LDL din inimă și transportul către ficat, unde poate fi descompus.


2. Previne bolile de sânge
Consumul de caju în mod regulat și limitat poate ajuta la evitarea bolilor de sânge. Nucile de caju sunt bogate în cupru, care joacă un rol important în eliminarea radicalilor liberi din organism. Deficitul de cupru poate duce la deficiențe de fier, cum ar fi anemia. Prin urmare, dieta noastră ar trebui să conțină cantitatea recomandată de cupru. Iar nucile de caju sunt o sursă bună.


3. Protejează ochii
În mediul urban asociat cu poluarea excesivă, ochii noștri suferă adesea de diverse infecții. Caju conține un puternic pigment antioxidant numit zeaxantină. Acest pigment este absorbit ușor și direct de retina noastră. Acesta formează apoi un strat protector peste retină, care previne razele UV dăunătoare. Cantități mici de zeaxantină ajută la prevenirea degenerării maculare datorate vârstei și, prin urmare, ajută la menținerea sănătății ochilor.



4. Bun pentru piele
Derivat din semințele de caju, uleiul de caju face minuni pentru piele, spun medicii. Uleiul de caju este bogat în seleniu, zinc, magneziu, fier și fosfor. De asemenea, acestea sunt surse excelente de fitochimicale, proteine și antioxidanți. Procentul ridicat de seleniu din caju nu este bun numai pentru pielea ta, ci „ajută și la prevenirea cancerului”, spun nutriționiștii.


5. Pierderea în greutate
În comparație cu dietele care exclud aportul de nuci, persoanele care consumă nuci în mod moderat și regulat pierd în greutate mai repede. Pe baza dovezilor din studiile clinice epidemiologice și controlate, consumul de nuci nu este asociat cu o greutate corporală mai mare. Dovezile epidemiologice indică în mod constant că consumatorii de nuci au un indice de masă corporală mai mic decât cei care nu sunt consumatori. În ceea ce privește studiile clinice, dovezile sunt aproape uniforme că includerea nucilor în dietă duce la creșterea în greutate mică sau deloc. Mai mult, nucile precum caju sunt „pline cu acizi grași Omega 3 care contribuie la creșterea procesului metabolic pentru arderea excesului de grăsime”, spun nutriționiștii. Nucile sunt o gustare excelentă pentru cei care doresc să slăbească, deoarece sunt hrănitoare și tind să te mențină plin pentru o perioadă mai lungă de timp.



6. Sursă de fibre dietetice
Conform studiilor, nucile de caju au un procent mare de fibre dietetice. Cele două fibre dietetice esențiale solicitate de corpul nostru sunt acidul oleic și acidul palmitic. Aceste fibre nu sunt produse de corpul nostru și, prin urmare, trebuie consumate extern. Nucile de caju sunt surse bune ale acestor fibre. Fibrele dietetice ajută la digestia mai bună a alimentelor, însă, cu toate acestea, consumul excesiv poate provoca balonare și producție semnificativă de gaze intestinale. Consumul de nuci, cum ar fi caju, a fost legat de incidența scăzută a mai multor boli digestive.


7. Păr sănătos și strălucitor
Specialiștii spun că, consumul de caju, precum și aplicarea de ulei de caju pe pielea capului asigură un păr sănătos. Cuprul prezent în uleiul de caju ajută la producerea pigmentului pentru piele și păr numit melanină. De asemenea, îmbunătățește culoarea părului și poate oferi o textură mătăsoasă, datorită prezenței acizilor linoleici și oleici.
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii